ÇEVRE & SAĞLIK Haber Girişi : 20 Ağustos 2021 14:30

Soyer ve Arda’dan hükümete çağrı: Nükleer atıkları temizleyin

Soyer ve Arda’dan hükümete çağrı: Nükleer atıkları temizleyin

Soyer ve Arda’dan hükümete çağrı: Nükleer atıkları temizleyin
Duran Adam eylemine katılan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, hükümete çağrı yaptı, “Burayı temizlemek mecburiyetindesiniz” dedi. Atık alanında 13. kez durma eylemi yapan Başkan Arda ise “Çevre ve Şehircilik Bakanlığı sessiz çığlığımızı duysun, nükleer atıkları temizlesin” dedi.

İzmir’in Çernobili olarak bilinen ve 500 bin tondan fazla olduğu tahmin edilen Emrez Mahallesi’ndeki nükleer atıkların kaldırılması için Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda’nın yaptığı “Duran Adam” eylemi 13. kez yapıldı. Normal değerin 7 bin 219 katı radyasyon yayan atıkların bulunduğu alanda Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda’nın ev sahipliğinde yapılan eylemin sonuncusuna İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ve Güzelbahçe Belediye Başkanı Mustafa İnce, belediye meclis üyeleri, İzmir Köy-Koop Başkanı Neptün Soyer, Gaziemir Gönüllü Kadınlar Derneği Başkanı Deniz Arda, TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Aykut Akdemir, Çevre Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Helil İnay Kınay, Çevreci Avukat Arif Ali Cangı, İzmir Kent Konseyi Başkanı Nazik Işık, Dünya Kenti İzmir Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Ahmet Güler, Gaziemir Kent Konseyi, Gaziemir Gençlik ve Spor Kulübü Derneği, muhtarlar, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve yurttaşlar katıldı.
Eylemde konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ile Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda, söz konusu atıkların temizlenmesi için hükümete çağrıda bulundu.

Mücadelemiz devam edecek
3 aydır her cuma atıkların bulunduğu alanda Duran Adam eylemi yaptıklarını hatırlatan Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda, Duran Adam eyleminin sona ermesinin ardından Nükleer Atıklarla Mücadele Komisyonu’nda alınacak kararlar doğrultusunda mücadeleye devam edeceklerini söyledi. Nükleer atıkların temizlenmesi için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na bir kez daha çağrı yapan Başkan Arda sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bugün duran adam eylemimin son günü.  Bu eyleme başlarken hedefimiz şuydu; herkes tehlikenin farkında olsun. Bir kamuoyu baskısı yaratalım. Bu baskıyla hükümet buraya el atsın, burayı temizlesin. Siyasi, bir dil kullanmadık. Çok masum bir isteğimiz var. Burası temizlensin. Buradaki çocukların sağlığı ve geleceği bizim için çok önemli. 14 yıl önce ortaya çıkan bir sorun. 14 yıldır burası için mücadele eden insanlar var. Onları yok sayamayız. Burası temizlensin istiyoruz. Sessiz bir çığlık olarak burada durup, burayı Türkiye’ye, dünyaya duyurma hedefiyle yola çıktık. Geldiğimiz noktada amacımıza ulaştık. Burayı artık tüm Türkiye biliyor. Bu sessiz çığlığımıza Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın artık duyarlılık göstermesini istiyoruz. Bir hayalimiz var. Aktepe-Emrez Mahalleleri İzmir’in tek parçada en büyük kentsel dönüşüm alanı. Çok yakın bir zamanda burada kentsel dönüşüm başlıyor. İzmir’in en güzel mahallesi olacak. Aktepe-Emrez, nükleer atıklardan temizlenmiş, çağdaş ve modern bir mahalle olacak. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na bir kez daha haykırıyorum. Burasını bilimsel yöntemlerle temizleyin. Burayı nükleer temalı bir park haline dönüştürün”

Burayı temizlemek mecburiyetindesiniz
Hükümetin ilgili kurumlarına seslenen, bu alanın temizlenmesinin onların sorumluluğu olduğunu ifade eden İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer şöyle konuştu: “İki yıldır çeşitli felaketlerle karşı karşıya kaldık. Bu felaketler bize gösterdi ki kentin yerel yöneticilerinin en öncelikli meselesi yaşam hakkını korumak. Vatandaşlarımızın yaşam hakkını koruyarak, onların sağlıklı ve güvenli bir şekilde bu şehirde yaşamalarını sağlamak. Bizim asli görevimizin bu olduğunu gördük. Gaziemir Belediye Başkanımız Halil Arda’ya, 3 aydır bu farkındalığı büyütmek için gerçekleştirdiği eylemden dolayı teşekkür ediyorum. Hükümetin ilgili kurumlarına sesleniyoruz, elbette bir devlet kurumu olarak gereken yazışmaları, başvuru süreçlerini yürüteceğiz ama buradan da yüksek sesle haykırıyoruz; bizim vergilerimizle, bizim vatandaş olma hakkımızla, yaşam hakkımızla ilgili bir tercihi bizim adımıza yapmak mecburiyetindesiniz. Buranın temizlenmesi için gereken bütçeyi ayırmak mecburiyetindesiniz. Bu bizim yaşam hakkımızla ilgili bir şey. Öncelikli mesele burada yaşayan vatandaşlarımızın sağlıklı yaşama hakkı. Burayı temizleyin. Ne gerekiyorsa yapın. Bizim yaşam hakkımız sizin tercihlerinizle unutturulamaz, bir kenara bırakılamaz. Biz yaşam hakkımızı ve sağlıklı bir gelecek istiyoruz. Burada yaşayan vatandaşlarımızın sağlıklı bir gelecek kurmasını istiyoruz. Hakkımızı talep etmeye devam edeceğiz. Zannetmesinler ki bu süreçler bitti, biz sesimizi kesip oturacağız! Sesimizi kısmayacağız; odalarımızla, vatandaşlarımızla, STK’larımızla, belediyelerimizle birlikte mücadeleye devam edeceğiz. Bu atıklar temizlenene kadar da vazgeçmeyeceğiz.”

Bu atıkları göndereceğiz
Türkiye’de nükleer santral olmamasına rağmen Emrez Mahallesi’nde nükleer atık olduğunun altını çizen Avukat Arif Ali Cangı, “Buradaki atıklar nükleer atık sıfatında.  İzmir’in bunlardan kurtulması lazım. Bu anlamda herkese sorumluluk düşüyor. Yerel yönetimler, İBB ilk kez duyarlı hale geldi. Merkezi yönetimi harekete geçirmemiz lazım. Bunu yapamazsak kolları sıvayacağız, gerekirse uluslararası destek alacağız ve bu atıkları buradan göndereceğiz. Bunu başaracağımıza inanıyorum.  İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ve Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda’ya çabaları ve duyarlılıklarından dolayı teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Gaziemir bir simgedir
Alandaki tehlikenin 14 yıldır ortada olan bir sorun olduğuna dikkat çeken Çevre Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Helil İnay Kınay da, “Bu atıkların Gaziemir’in, İzmir’in değil, sağlıklı yaşamak isteyen herkesin sorunu olduğunu söyledik. Nükleer tesisi olmayan bir ülkede, nükleerle ilişkisi olmayan bir kentin ortasında nükleer atıkların ne işi var? Gaziemir bir simgedir. Gaziemir bir Türkiye mücadelesi, sağlıklı yaşam mücadelesidir. Bu işin sorumlularının gereğini yapması, yapılması için halkın bir araya gelmesi mücadelesidir. Bu mücadeleye katkı veren herkesle sonuna kadar birlikte yürümeye devam edeceğiz” dedi.