KÜLTÜR-SANAT Haber Girişi : 27 Mart 2022 22:59

Güzelbahçe Cengiz Topel Liseliler, "Yeşilin Büyüsü" Sergisi'nde Ders Veriyor

Güzelbahçe Cengiz Topel Liseliler,
Güzelbahçe Cengiz Topel Anadolu Lisesi'nin çevreci gençleri öğretmenleriyle birlikte sanat üretimlerini yansıttıkları, Agora AVM'deki Yeşilin Büyüsü Resim Sergisi'nde çevreci çizgileriyle takdiri hak ediyor.

 

 

 

 

Güzelbahçe Cengiz Topel Anadolu Lisesi öğrencileri ve öğretmenleri, son zamanlarda yangın haberleriyle içimizi yakan "Ormanlarımız" temasını bu serginin ilham veren konusu olarak seçmişlerdi. Yarımada Turizm Planı gibi çevrenin dokusunu bozacak rant odaklı projelerin gündemde olduğu bir dönemde; belki birkaç on yıl sonra aynı 'Agora' gibi tarihte kalma riski olan 'ormanlar'a ve doğal fauna ve su kaynakarına yönelik serginin temasındaki bu doğru tercih, hiç olmazsa bundan sonraki kuşaklara yön verecek gençlerin duyarlılığını yansıtması ve yarınlar adına umut vericiydi. 

 

 

 

 

 

 

23 Mart Çarşamba günü açılışı gerçekleştirilen sergiye, Güzelbahçe Kaymakamı Bülent Bayraktar, Güzelbahçe İlçe Milli Eğitim Müdürü Murat Çevik, Balçova İlçe Milli Eğitim Müdürü Erhan Atilla, Güzelbahçe İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü Reşat Palaz, İzmir Orman Bölge Müdürlüğü’nden Nevin Bacı, Hüsamettin Poyraz, Cemal Esen, Uğur Zileli, Fikret Kayaalp de katıldı.

 

 

 

 

 

 

Güzelbahçe Cengiz Topel Anadolu Lisesi Görsel Sanatlar Öğretmeni Yeşim Gülseven “Her çocuk yaratıcıdır“ diyerek başadığı sergi açılış konuşmasında, meslektaşı Görsel Sanatlar Öğretmeni Nilüfer Puta ile birlikte öğrencilerin çalışmalarını büyük bir gururla hazırladıklarını belirterek,

 

 

"Yeter ki öğrencilerimizin yaratıcılıkları bastırılmasın, kırılmasın, yaratıcılık ruhları engellenmesin ve içsel özgürlüklerinden yoksun bırakılmasın. Aynı zamanda her çocuğun kendine özgü yaratıcı eserler yaratmalarına olanak sağlansın. Yaratıcılık bir tablo yaratmak değil, bir şeyleri benzetmek ve kopyasını yapmak hiç değildir. Onun ötesinde kendini yaratmak ve daha iyi bir gelecek yakalamaktır" dedi

 

 

"GÖKYÜZÜNÜN MAVİSİ SİMSİYAH BULUTLARA DÖNÜŞMESİN"  

 

 

Doğanın insan için rengi, kokusu, sesi, çeşitliliği ve özgür bütünlüğü ile tarih boyunca insanlığa ilham kaynağı olduğuna vurgu yapan Gülseven, "Sanatın iyileştirici gücünü görmek de bunu besleyen bir unsurdur. Kişi sosyal çevresiyle ve doğayla bir bütündür.  İnsanla doğa arasında köprüler değil, daima hızlı ve olumlu geçişler olmalıdır. Sanatçılar doğanın ilhamı sayesinde yaratıcılıklarını kullanarak nice eserler ortaya çıkarmışlardır. Bu ilham kaynaklarından onlara yardımcı olan en büyük unsur ormanlarımızdır. Ormanlarımız;  hayvanlara, bitkilere kucak açan ve insanlığa hizmeti olan mucizelerdir. Son yıllarda orman yangınlarının artması, iklim değişikliği, çevre kirliliği, insanlığın sorumsuz hal ve hareketleri geleceğimizin tehdit edilmesine sebep olmuştur. Bizler, gökyüzünün maviliklerinin simsiyah bulutlara dönüşmesini, yemyeşil ormanların çorak araziler olarak görülmesini, meltem rüzgarları ile hafiften dalgalanan masmavi denizlerin, göllerin ve ırmakların çöle dönüşmesini resmetmek istemiyoruz. Buna (DUR!) demenin gücünün sanattan geçtiğini düşünerek (ORMANLARIMIZ) temalı resim sergisini gerçekleştirmek adına  odaklanmdığımız bir çalışma başlatarak ortaya çıkan esrelerimizi sizlerle paylaşmaya karar verdik" diye konuştu.

 

 

 

SALGINDA DEPOLARA KALDIRILAN

RESİMLER DE SERGİLENİYOR

 

 

 

Yeşili tuvallere taşımak ve yeşilin büyüsünü renklerle betimlemek için Cengiz Topel Anadolu Lisesi öğrencilerinin duyarlı yaklaşımıyla çalışmalara başladıklarını ve sergilerine başlamasına bir hafta kala korona virüs salgınının tüm dünyayı tehdit eder bir noktaya geldiğini anlatan Gülseven, sözlerine şöyle devam etti:

 

 

"Bu amaçla resimler depolara kaldırıldı,  okullarımız kapandı. Yeşilden aldığımız nefesi bile alamaz olduk. Evlerimiz kendi gezegenlerimiz oldu,  renklerimiz soldu ve her şey grileşti. Uzun zorlu süreçler geçirdik ama şimdi gökyüzü tekrar maviliğini gösterdi ve sizlerle renkleri buluşturmak için depolardaki resimlerimiz gün yüzüne çıktı. Övünç kaynağımız öğrencilerimiz, bireysel ve grup çalışmalarıyla yapmış oldukları yapıtları (YEŞİLİN BÜYÜSÜ) sergimiz ışığında sizlerle paylaşmaktan mutluluk duyacaklardır. Başından beri desteklerini esirgemeyen Okul Müdürümüz Yaşar Karahan ve Müdür Yardımcımız Gözde Özdemirbaş’a teşekkür ederiz” dedi.

 

 

Cengiz Topel Anadolu Lisesi öğrencilerinden Eylül Melisa Akiz ve Reyhan Nazar Tekin'in ‘DOĞA ANNE’  çalışması sanatseverler tarafından çok beğenildi. Ziyaretçiler, Doğa Anne çalışmasına gösterdikerli ilgiyi çektirdikleri fotoğraflarla kayda geçirmiş oldular.