EKONOMİ Haber Girişi : 01 Aralık 2023 15:30

ESİAD’dan sürdürülebilir kentler için yol haritası Bauhaus Hareketi İzmir’den başladı

ESİAD’dan sürdürülebilir kentler için yol haritası  Bauhaus Hareketi İzmir’den başladı

ESİAD’dan sürdürülebilir kentler için yol haritası

Bauhaus Hareketi İzmir’den başladı

Ege Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (ESİAD), sürdürülebilir bir yaşamı öngören Yeni Avrupa Bauhaus Hareketi’ni İzmir’den başlattı. Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonunun katkılarıyla ESİAD AB Bilgi Merkezi tarafından düzenlenen “Avrupa Yeni Bauhaus Hareketi”, sürdürülebilir bir yaşam için yapılması gerekenler konusunda yol gösterici olacak. 22 Aralık’a kadar sürecek etkinlikler dizisinin açılışında konuşan ESİAD Yönetim Kurulu Başkanı Sibel Zorlu, “Bu hareketin, İzmir’in yaratıcı ve yenilikçi potansiyelini canlandıracağına inanıyoruz” dedi.

TASARIM PAZARI KURULACAK

Prof. Dr. Meltem Onay ve Doç. Dr. Meneviş Uzbay Pirili’nin katkılarıyla hazırlanan programda, toplam 16 panel, söyleşi ve atölye çalışması yer alacak. “Avrupa Yeni Bauhaus Hareketi Başlıyor” etkinlikleri kapsamında, çevre dostu materyallerin üretiminden yenilenebilir enerji kaynaklarına, sürdürülebilir tarımdan kaybolan zanaatlar ve glütensiz beslenmeye kadar pek çok başlık konuşulacak. Etkinlikler 22 Aralık’ta “İzmir Kentinin Yeşil Dönüşümünde İzmir Yeni Bauhaus Hareketinin Yeri ve Katkıları” konulu panel ve deklarasyon metninin okunmasıyla sona erecek. Etkinliklerin ardından Bornova Belediyesi’nin ev sahipliğinde “Tasarım Pazarı” kurulacak ve müzik dinletisi gerçekleştirilecek.

İZMİR BU AĞA DAHİL OLMALI

ESİAD dernek merkezinde düzenlenen “Avrupa Yeni Bauhaus Hareketi Başlıyor” etkinliğinin açılışında konuşan ESİAD Yönetim Kurulu Başkanı Sibel Zorlu, şunları söyledi:

“AB, Yeşil Mutabakat ile 2050 iklim nötr ilk kıta olmayı taahhüt ederken, Yeni Bauhaus Hareketiyle de herkes için daha yeşil, daha kapsayıcı bir gelecek şekillendirmeyi taahhüt altına alıyor. Bu, son derece cesur ve ilerici bir yaklaşımdır. İzmir, AB’nin ‘İklim Nötr ve Akıllı Şehirler’ misyonunu yerine getirmek üzere seçilen 100 öncü şehir arasında yer almaktadır. ESİAD AB Bilgi Merkezi olarak gerçekleştirdiğimiz ve Aralık ayı boyunca sürecek bu projemizin İzmir’in bu dönüştürücü rolü üstlenmesine ve diğer şehirlere ilham vermesine katkı sağlayacağını düşünüyoruz. Kentimizin dünya çapında genişleyen ‘Yeni Bauhaus Hareketi’ ağına dahil edilmesini umuyoruz. Ayrıca bu proje sayesinde farkındalık yaratarak Yeni Avrupa Bauhaus Hareketi’ne destek olacağımıza inanıyoruz. Projemizin, fonksiyonelliğin yanı sıra estetik, sanat ve kültürden ilham alan; doğayla uyumlu ve sürdürülebilir; aynı zamanda farklı kültürlerden gelen her kesimden insanlar arası diyalogu artıran yenilikçi girişimlerin, projelerin ve ürünlerin kentimizde tasarlanması ve hayata geçirilmesine katkı sağlamasını diliyoruz. Bu hareketin İzmir’de var olan yaratıcı ve yenilikçi potansiyelleri canlandıracağına inanıyoruz.”

BAŞKA DÜNYA YOK

2440 Rotary Federasyon Başkanı Ayda Özeren, sivil toplum kuruluşlarının şikayet etmeden sorun çözmeye, farkındalık yaratmaya çalıştığını belirterek, “Başka dünyamız yok. Bu dünyaya iyi bakmalıyız. O nedenle Bauhause Hareketi’ni çok değerli buluyor ve destekliyoruz” dedi. Zeytince Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği Başkanı Prof. Dr. Funda Barbaros da, Karaburun’da kurdukları “Zeytin Okulu”nu anlattı. Barbaros, “Akademiyle, kentsel ve kırsal alanı bir araya getiren, akademik bilgiyle yereldeki bilgiyi örtüştürmeye çalışan yeni bir bilimsel platform oluşturduk. Yeni bir uygarlığa ihtiyacımız var. Çünkü bu mevcut uygarlık gezegenimizi ekolojik olarak bir felakete sürüklemiş durumda. Sosyal sorunlar açısından da çıkışı olmayan bir noktadayız. Dünyada çok büyük bir gelir uçurumu var. Bir tarafta dünyanın en zengin yüzde 1’i. Toplam 66 milyon insan. Geride 8 milyar insan var. Bu iki grup arasında çok büyük eşitsizlik var. Bir yanda biz bu sürdürülebilir yaşamları, doğaya saygılı, gelecek nesillere yaşanabilir bir dünya bırakma hedefini hayata geçirirken bir yandan da bu eşitsizliklerin önlenmesi için çok önemli katkılar yapmamız gerekiyor. Yeni Bauhaus Hareketi bu anlamda çok önemli” diye konuştu. Naturel Rotary Başkanı Belkıs Üner de kompost konusuna çok önem verdiklerini belirterek, mutfak ve bahçe atıklarının çöp olmadığını bunların toprağa kazandırılması için çalışmalar yürüttüklerini ifade etti.

ÖRNEK PROJELER

Açılış konuşmalarının ardından “Avrupa Yeni Bauhaus Hareketi ve Yansımaları” konulu oturuma geçildi. Bornova Belediye Başkanı Mustafa İduğ ve Dışişleri Bakanlığı İzmir Temsilcisi Büyükelçi Naciye Gökçen Kaya, oturumun moderatörleri Prof. Dr. Meltem Onay ve Doç. Dr. Meneviş Uzbay Pirili’nin sorularını yanıtladı. Belediye olarak yürüttükleri sürdürülebilirlik projelerini anlatan Başkan İduğ, “AB fonlarından yararlanan projelerimiz var. Gelecek, enerji ve gıda sektöründe. ‘Yeşil Gelecek’ adlı projemiz Almanya’dan 110 bin euro destek aldı. Yine çevre ve güneş enerjisiyle ilgili 500 bin euroluk kaynak için imzayı yeni atarak, örnek bir projeyi Bornovamıza getirmiş olduk. Güneş enerjisi sistemleri, su, tarım ve teknoloji alanlarında birçok fon var. Türkiye bunların yüzde 3’ünü bile kullanamıyor. Yerel yönetim, üniversite ve sanayi iş birliği çok önemli” ifadelerini kullandı. İduğ, kentsel dönüşüm konusundaki bir soruyu da “Hükümet stratejisi olmadan dönüşüm olmaz. Dönüşüm için finansal bir model oluşturulması da şart” dedi.

2030 HEDEFLERİNE BAĞLIYIZ

Dışişleri Bakanlığı İzmir Temsilcisi Büyükelçi Naciye Gökçen Kaya da, dünyanın zor bir dönemden geçtiğini vurgulayarak, şöyle konuştu: “İklim değişikliği, henüz atlattığımız koronavirüs salgını, bölgesel çatışmalar, Rusya-Ukrayna savaşı, Filistin-İsrail savaşı tüm bunlar bizim 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerine ulaşmamızı zorlaştıran etkenler. Biz Türkiye olarak tabi ki uluslararası platformlar başta olmak üzere her alanda 2030 hedeflerine bağlılığımızı vurguluyoruz. Sürdürülebilir kalkınma hedeflerinin yaygınlaştırılmasının başlıca yolunun toplumsal eğitim ve bilinçlendirme olduğunu düşünüyorum. Sadece yerel değil, uluslararası düzeyde bunu sağlamak gerekiyor. Bir diğer önemli konu da kültürel mirasın gelecek nesillere aktarılması. Sahip olduğumuz mirasın insanlığın mirası olduğu bilinciyle hareket etmek bizim görevimiz olmalı.”

YENİ AVRUPA BAHAUS NEDİR?

Yeni Avrupa Bauhaus Hareketi, Avrupa Yeşil Mutabakatını hayatın her alanına yansıtmak amacıyla 2020 yılında başlatılan bir girişimdir. Yeşil Mutabakatın gerekliliklerini “yaşam alanları”na taşımayı amaçlar.  “Avrupalı”ları daha yaşanılası alanlara taşımak için sürdürülebilir ve kapsayıcı bir geleceği birlikte inşa etmeye ve bu anlamda tüm profesyonel tarafları bir araya getirmeye çalışan bir akımdır. Sürdürülebilirliği iyi tasarımla eşleştiren, daha az karbon gerektiren, kapsayıcı ve herkes için uygun fiyatlı yeni bir yaşam tarzı yaratılması hedeflenmektedir. Binalar, kamusal alanlar, aynı zamanda moda veya mobilyalar gibi günlük yaşamımızı ilgilendiren ve insanların dokunabildiği ve hissedebildiği bir değişim öngörülmektedir.