YEREL YÖNETİMLER Haber Girişi : 14 Şubat 2022 11:07

BEŞONSEKİZ TRENİNDEN ÜÇYOL-BUCA METROSU’NA

BEŞONSEKİZ TRENİNDEN  ÜÇYOL-BUCA METROSU’NA
Yıllardan bu yana İzmir’in en önemli yerleşimlerinden Buca, ilçe ulaşım tarihinde yeni bir aşama olarak değerlendirilen METRO hayalinin ilk gerçekleşme adımını, 14 Şubat Pazartesi görkemli törenle atıyor. Projede hedef 4 yılda işi tamamlamak.

 

Levantenlerden mübadil ve muhacirlere, dünden bugüne milyonlarca insanın yurdu İzmir Buca, tarihinde cezaevi, çocuk cezaevi, F tipi Cezaevi gibi kamu alanlarıyla anılma talihsizliğinden, İzmir kent tarihinin en büyük yatırımıyla kurtulacak. 

 

Şirinyer Tren İstasyonu 5/18 tren hattından yıllar sonra, ilçe hızlı raylı sistem ulaşımı avantajına kavuşmak için bu temelle umutlanacak. 

 

İzmir Büyükşehir Belediyesi, kent tarihinin en büyük yatırımı niteliğindeki Üçyol-Buca Metro Hattı inşaatına 14 Şubat Pazartesi günü başlıyor.

 

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun yanı sıra  CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, milletvekilleri, belediye başkanları, siyaset ve sivil toplum kuruluşlarının kurumlarının temsilcilerinin katılımının beklendiği temel atma töreni, saat 17:00'da Buca Cemil Şeboy Caddesi ESHOT Garajı alanında düzenlenecek.

 

 

 

TRAFİK SORUNUNA NEŞTER

 

 

Üçyol-Buca Metrosu inşaatının ilk kazısı, CHP Lideri Kılıçdaroğlu ve bu tarihi güne tanıklık eden konukların butona basması ve projenin ilk harcını atılmasıyla Çamlıkule İstasyonu’nun bulunacağı alanda başlatılacak, kazı görüntüleri, eş zamanlı olarak törende ekrana yansıtılarak tarihe kayıt düşülmüş olacak.

 

Verimli topraklarıyla, doğası ve ormanıyla yüzyıllar içinde insanların yerleşim amaçlı tercihlerinin başında gelen; üniversiteleriyle öğrenci kenti olan Buca’da, artan nüfusa rağmen planlı kentleşememekten kaynaklı büyüyen sorunları arasında başta gelen ulaşım yarasına, 14 Şubat 2022’deki Metro Projesi temeliyle önemli ve ilk neşter vurulmuş olacak.

 

 

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer sosyal medya hesaplarından yaptığı paylaşımda, “14 Şubat’ta Buca’ya olan sevgimizi göstermek istiyoruz. Sevgiyi göstermenin binbir hali var. Hediyenin en büyüğü Buca Metrosu’yla geliyoruz” ifadelerini kullandı.

 

 

ZEYNEP BASTIK KONSERİ VAR

 

 

 

Törenin ardından sanatçı Zeynep Bastık konser verecek. 

 

 

 

ULAŞIM DEVRİMİ

 

 

13,5 kilometrelik Buca Metrosu hizmete alındığında Buca ile Üçyol arasında ulaşım kolaylaşacak. Üniversite öğrencilerinin Dokuz Eylül Üniversitesi Tınaztepe Kampüsü’ne erişimi rahatlayacak. Buca Metrosu İzmir trafiğine de soluk aldıracak.

 

 

 

12 MİLYARLIK DEV YATIRIM

 

Büyükşehir Belediyesi, Üçyol–Buca Metro hattı için 2021 Temmuzunda Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD), Kasımında Fransız Kalkınma Ajansı (AFD) ile toplam 250 milyon Euro’luk dış finansman sözleşmesi imzaladı. Asya Altyapı Yatırım Bankası (AIIB) ile 125 milyon Euro, Karadeniz Ticaret ve Kalkınma Bankası (BSTDB) ile de 115 milyon Euro tutarında bir yetkilendirme anlaşması imzalandı. 490 milyon Euro tutarında uluslararası yatırım kente kazandırıldı.

 

 


Çok sayıda firma ve konsorsiyumun yarıştığı ihalede, Gülermak Ağır Sanayi İnşaat ve Taahhüt A.Ş. 3 milyar 921 milyon 498 bin TL teklifle, tünel ve istasyonların yapımı işini üstlendi. Hatta çalışacak trenlerle 765 milyon Euro’ya mal olması planlanan Buca Metrosu yaklaşık 12 milyar liralık maliyetiyle raylı sistemler alanında kent tarihinin en büyük yatırımı olacak.

 

 

 

SÜRÜCÜSÜZ HİZMET VERECEK

 
 

İzmir Hafif Raylı Sistemi'nin 5. aşamasını oluşturan hat, Üçyol İstasyonu - Dokuz Eylül Üniversitesi Tınaztepe Kampüsü-Çamlıkule arasında hizmet verecek. TBM makinesi kullanılarak derin tünelle geçilecek hattın uzunluğu 13,5 kilometre olacak ve 11 istasyondan oluşacak.

 

Üçyol ile başlayan hatta sırasıyla Zafertepe, Bozyaka, General Asım Gündüz, Şirinyer, Buca Belediyesi, Kasaplar, Hasanağa Bahçesi, Dokuz Eylül Üniversitesi, Buca Koop ve Çamlıkule istasyonları yer alacak.

 

Buca hattı, Fahrettin Altay-Bornova arasında çalışan 2. aşama hattı ile Üçyol İstasyonu'nda, İZBAN hattıyla Şirinyer İstasyonu'nda entegre olacak. Bu hat üzerindeki tren setleri sürücüsüz olarak hizmet verecek. Proje kapsamında 80 bin metrekarelik kapalı alanda bakım atölyesi ve depo binası da olacak. Buca Metrosu’nun dört yıl içinde tamamlanması öngörülüyor.