KÖŞE YAZISI Haber Girişi : 01 Ağustos 2022 22:33

Zafer Kaplansoy yazdı: Demokrasinin ön şartı ön seçimdir

Zafer Kaplansoy yazdı: Demokrasinin ön şartı ön seçimdir
Önseçim yapılmasıyla adaylar, haklarına razı olacaklar,  önseçim öncesi ve sonrası zamanlarını, Genel Merkez koridorlarında değil,parti etkinliklerinde geçirecekler ve kamuoyunda boy gösterip;sokaklarda çalışacaklar ve partiye daha çok oy kazandıracaklar.

 

DEMOKRASİNİN ÖN ŞARTI

ÖN SEÇİMDİR

 

 

 

435 km 'Adalet Yürüyüşü' gerçekleştiren "Cumhuriyetimizin 100 yılını demokrasiyle taçlandıracağız" diyen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, bugün en güvenilir sözü ve özü bir olan bir lider olarak anılır.

 

 

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun, örgütü ve parti kamuoyunu heyecanlandıran; en son CHP 37. Olağan Kongresi'nde 1381 delegenin oy birliği ile kabul edilen manifestosu olan 'İkinci Yüzyıla Çağrı Beyannamesi'nde, dördüncü maddedeki:

 

 

"Seçim Yasası değişecek, milletin vekilini millet seçecektir"

 

 

sözünü yerine getirmesini bekliyor.

 

*** 

 

Çünkü Kılıçdaroğlu her söyleşide ve konuşmasında dile getirdiği üzere,

 

 

"Gençler daha fazla özgürlük, daha fazla demokrasi istiyor. Biz demokrasi ve özgürlükleri taçlandıracağız"

 

 

diyor. 

 

* * * 

Demokrasinin ön şartı ön seçimdir. Önseçim yapılmasıyla adaylar, haklarına razı olacaklar,  önseçim öncesi ve sonrası zamanlarını, Genel Merkez koridorlarında değil, partinin etkinliklerinde geçirecekler ve kamuoyunda boy gösterecekler; sokaklarda çalışacaklar ve partiye daha çok oy kazandıracaklardır

 

 

Ayrıca Genel Başkan Kılıçdaroğlu'nun parti içinde yansız ve objektif olma pozisyonu daha güçlü olacak.

 

 

Eğer gerçekten 'demokrasiye geçmek' istiyorsak, bir yerden başlamamız gerekiyor.

 

 

Özellikle demokrasinin yolunu açan CHP’nin mensuplarının, kişisel hesaplardan kurtulup, ön seçimde örnek olması ve demokrasinin yolunu açması gerekir.

 

 

Israrla istediğimiz ve söz verdiğimiz, yeniden döneceğimiz parlamenter sistemde ise kuvvetler ayrılığı, önseçimle ve taban temsilini güçlendiren seçim sistemleriyle gerçekleşir.

 

 

Bugün bizde hem seçim kanunu hem adayların yukarıdan belirlenmesi, kuvvetler ayrılığı ilkesini yok saymaktadır.

 

 

Demokratik şeffaf bir önseçimle son sözü parti tabanı söylediği için kimsenin kimseye küsecek hali olmayacak.

 

 

Bazı bölgelerde bazı özel isimlerin değerlendirilmesi açısından CHP Genel Merkezi kontenjan uygulamasıyla partinin genel dengesini koruyabilir.

 

 

Seçmen, tabanı olmayan değerli isimleri de bu yolla TBMM'ye taşıyabilir. Gelin yeni bir başlangıç yapalım, kendi vekilimizi kendimiz seçelim; ön seçim istemeyenlerin diline doladığı bu üye yapısıyla 'ön seçim sağlıksız' sözünün önce kendisine, sonra örgütüne yaptığı haksızlığa özgür irademizle yapılacak önseçimle cevap verelim.