GÜNDEM Haber Girişi : 21 Haziran 2016 12:18

Yargıda kırmızı alarm!

Yargıda kırmızı alarm!
Demokrat Yargı Eşbaşkanı Orhan Ertekin 'infaz yargısında' yaşanan tehlikeli gelişmeye dikkat çeken bir yazı kaleme aldı

Demokrat Yargı Derneği Eşbaşkanı Orhan Ertekin'in dikkat çeken uyarı yazısının tam metni..

 

KONTR-GERİLLA MAHKEMELERİ DÖNEMİNE DOĞRU

Özgür Gündem gazetesi ile dayanışmak amacıyla "Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenliği" görevini gönüllü olarak devralan Prof. Şebnem Korur Fincancı, gazeteci Erol Önderoğlu ve yazar Ahmet Nesin hakkında soruşturma yürütülerek alelacele tutuklanmaları, Türkiye'de yargının politik rolü açısından yeni bir evreye işaret etmektedir. Demokrasi ve hukuk karşıtlığı kadimden bu yana devam eden yargı, Can Dündar ve Erdem Gül'ün yargılanmaları, Özgürlükçü Hukukçular derneği üyesi avukatların tutuklanmaları ve nihayet bugün akademisyen ve yazarların derdest edilmeleri ile birlikte yeni bir terfi almış ve muhalefeti bastırmak için harekete geçen "kontr-gerilla" taktiklerine doğru yol almaya başlamıştır. Yargı, artık politik muhalefetin güncel, aktif ve eylemli bastırılmasının ön cephe aygıtı olmaya doğru ilerlemektedir. Bu durum "engizisyon"un geç örneklerinden birisi olan "feme mahkemeleri"ni hatırlatacak kadar ciddidir. Feme (veyl) mahkemeleri, küçük bir politik merkezin, muhalifleri infaz etme kararları verdiği ve kararın ve infazın gizlice yürütüldüğü bir mahkeme türüdür ve bir çok muhalifin tasfiyesi görevini üstlenmiştir. Bir başka deyişle, bu tür mahkemeler, kontr-gerilla ile olağan mahkemeler arasındaki en kısa bağlantı olmuşlardır. Türkiye'nin mahkemeleri, artık bir tür "feme mahkemeleri" olma tehlikesi ile karşı karşıyadır.

Bugün, Türkiye yargısı, yeni ve ciddi bir tehlike ile karşı karşıyadır. En olumsuz halinde bile sadece "siyaset" olarak görülebilecek eylemler ve eylem sahipleri derhal kriminalleştirilmekte ve tutuklanmaktadırlar. Türkiye halkı ve yargısı artık, bu tehlikenin farkına varmalı ve gerçek bir yargının demokratik alt yapısını oluşturmanın yollarını acilen aramalıdır. Aksi taktirde yargımız "infaz yargısı" geleneğinden göstermelik "yargı" halini de terk edip sadece "infaz" görevine doğru ilerleyerek kendi kendisi ile beraber ülkenin de ortak adalet ihtimalini tamamen imha edecektir.

Türkiye, bu yargı cenderesinden kurtulmak üzere derhal meclisi, özellikle sivil toplum örgütleri ve yurttaşlarıyla harekete geçmeli ve "yeni anayasa"dan önce "gerçek bir yargı" talep etmelidir. İlk adım ise bugün tutuklanan öğretim üyesi ve yazarların derhal serbest bırakılmaları olmalıdır..

Yargı açısından kaybedecek bir zaman da kalmamıştır...

Saygılarımla

Orhan Gazi Ertekin

Demokrat Yargı Eşbaşkanı



Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.