YEREL YÖNETİMLER Haber Girişi : 01 Ekim 2021 14:11

Tarımsal Kalkınma Zirvesi, Bereketli Günlerin Habercisi!

Tarımsal Kalkınma Zirvesi, Bereketli Günlerin Habercisi!
2 Ekim’de sona erecek zirveye 160 CHP'li belediyenin yanı sıra 300'ün üzerinde tarım kooperatifi katılıyor. Belediyeler ve kooperatifler,stantlarda ürünlerini sergileyip,çalışmaları anlatıyor. Zirve sonrası CHP Tarım Programı'nın belirlenmesi bekleniyor.

 

Cumhuriyet Halk Partisi tarafından İstanbul Yenikapı'daki Dr.Mimar Kadir Topbaş Gösteri ve Sanat Merkezi’nde düzenlenen “CHP’li Belediyeler Tarımsal Kalkınma Zirvesi”nde, tarımsal faaliyet ve destek konusunda birbiriyle tatlı rekabet içinde olan CHP'li belediyeler çalışmalarını sergileme fırsatı buldu.

 

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ev sahipliğinde, 160 CHP’li belediyenin yanı sıra 300’ün üzerinde tarım kooperatifinin katılımıyla düzenlenen; CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun da katıldığı ve açılış konuşması yaptığı zirvede; stantlar gezildi, belediyelerin tarımsal nitelikli projeleri ve üretimleri tanıtıldı.

 

Zirvede, CHP’nin 2024-2028 yıllarındaki tarım politikaları vizyonu kamuoyuyla paylaşıldı. Zirvede konuşan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, tarım krizinde var olan düzenin değişmesi gerektiğine vurgu yaptı. “Düzeni kimden yana değiştireceğiz? Halktan, üretenden, alın terinden, çalışandan yana değiştireceğiz. Havadan malı götürenlerden yana var olan düzeni değiştirmek bizi elimizde. Eğer varsanız; biz hazırız. Beraber bu düzen hep beraber değiştireceğiz” dedi.

 

“YATLA TRAKTÖRÜN MAZOT

FİYATI AYNI OLACAK”

 

“İnşallah iktidar olacağız” diyen Kılıçdaroğlu, “İlk yapacağımız iş; çiftçinin ister bankalardan, ister tarım kredi kooperatifinden aldıkları kredilerin faizlerini ilk bir haftada sileceğiz. Bitti. Faiz yok. Anaparayı da makul şekilde alacağız. İki; hiçbir çiftçinin üretim araçları asla ve asla borcu ne olursa olsun, haczedilmeyecek” dedi. “Yata mazotu hangi fiyattan veriyorsan, çiftçinin traktörüne de mazotu aynı fiyattan vereceğiz” diyen Kılıçdaroğlu, “Hiç ortası yok bunun. ‘Kardeşim öbürü tatile gidiyor, eğleniyor vesaire.’ E çiftçi de tarlaya gidiyor, ekiyor biçiyor. ÖTV'yi kaldıracağız. Bu konuda da kararlıyız. Bunun da gereğini yapacağız” dedi.

 

 

Açılış konuşmasını “ev sahibi” sıfatıyla yapan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu’nun talimatıyla başlattıkları zirve hazırlıklarının 6 ay önce başladığı bilgisini paylaştı. Zirvenin, son yıllarda yerel yönetim anlayışlarında yaşanan çok önemli bir değişimin en net ifadesi olduğunu vurgulayan İmamoğlu, “Tarımsal Kalkınma Zirvesi, bu belediyelerin ve üreticilerin birlikte neler başardıklarını ve neler başarabileceklerini bu güzel buluşmada ortaya koyacak. Bu zirvede paylaşılacak her fikir Türkiye’nin geleceğine ekilen sağlıklı tohumlardır” dedi. 

 

MÜLTECİ SORUNUNA DİKKAT ÇEKTİ

 

İstanbul’un 16 milyonluk nüfusuyla Avrupa'nın en kalabalık metropolü olduğunu belirten İmamoğlu, sözü mülteci sorununa getirdi. İstanbul’daki mülteci nüfusunun 2 milyonu aştığı bilgisini aktaran İmamoğlu, “Böyle bir şehrin sorunlarını çözebilmek olağanüstü bir çaba gerektiriyor. Bunu da yapıyoruz. İstanbul Büyükşehir Belediyesi bugün, aynı anda 10 farklı metro inşaatı yapan dünyadaki tek belediye. Ancak 10 değil, 100 metro da yapılsa eğer İstanbul'a yeni göç akınlarını önleyemezsek İstanbul'un ulaşım sorununa kalıcı bir çare bulmamız mümkün değildir” diye konuştu

 

 

 

PENDİK GÖÇBEYLİ’DEN SEVGİ BİLİR:

“ÇOCUKLARIMIZ  TARIM YAPMAK İSTEMİYOR”

 

Zirvenin açılışında Pendik Göçbeyli Köyü’nden Sevgi Bilir ile Adana Karataş Çakırören Köyü’nden Nadir Arslan da birer konuşma yaptı.

 

Göçbeyli Köyü’ne 50 yıl önce, Ordu Kumru’dan göç ettiklerini belirten Bilir, “İlk görenler 70 kişiydi. Şu anda bin 500 nüfusu oldu. Ve tarımla, hayvancılıkla uğraşıyoruz. Eskiden çok iyi, çok rahat geçinebiliyorduk. Ama şu anda bizim gençlerimiz, çocuklarımız bunu yapmak istemiyor. Çünkü para kazanamıyor. Dışarıda şehirlere gitmek istiyorlar. Çünkü gübre bundan üç sene önce 50 liraydı, şu anda 150-200 lira. Bir saman balyası 10 liraydı, şu anda 30 lira. Hayvancılık ve tarım için bunların biraz ucuzlaması lazım. Biz bunlardan şikayetçiyiz. Sizlerden bunlarla alakalı bir şeyler yapmanızı istiyorum.

 

 

 

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ise, “İzmir Tarımı”nı anlattı. “Tarım tekelleri daha da büyüsün; yabancı şirketler borç batağı altında ezilen köylümüze daha da fazla ithal tohum, daha çok ithal ilaç, ithal yem ve hayvan satsın diye; topraklarımızın kuraklaşmasına ve halkımızın yoksullaşmasına asla göz yumamayız” diyen Başkan Soyer'in “Başka Bir Tarım Mümkün” başlıklı sunumu izleyiciler tarafından ayakta alkışlandı.

 

 

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin 2021'de tarımsal hizmetlere 720 milyon lira ayırdığını belirten Soyer, “Sasalı’daki İzmir Tarımı Geliştirme Merkezi, tarımsal stratejik planlamanın kurallarını tarif etmek için 2021 yazında açtığımız yepyeni bir kurum. Burada, İzmir tarımı için kısa, orta ve uzun soluklu stratejik planlar yaparak Türkiye’de bir ilki gerçekleştiriyoruz. Başka bir tarım mümkün sözünün temelini oluşturan İzmir Tarımı Ekosistemi ile Avrupa Birliği Yeşil Mutabakat düzenlemesiyle uyumlu yerel kuralları tarif ediyoruz. Diğer yandan ayni yardımlar, alım ve satış garantileri ile üretimi doğrudan destekliyoruz. Tarımı sadece tarlada yapılan ve sonlanan bir zirai faaliyet olarak görmüyoruz. Tarım Kanunu, destekleme programları için ayrılacak kaynağın gayrisafi milli hasılanın yüzde birinden az olamayacağını açık bir şekilde ifade etmiştik. Tarım ve Bakanlığı’na 2021 bütçesinden ayrılan pay ise yüzde 3.9. Öte yandan, İzmir Büyükşehir Belediyemizin 2021’de tarımsal hizmetler, desteklemeler ve yatırımlara tahsis ettiği toplam miktar 720 milyon lira, yani yıllık bütçemizin yaklaşık yüzde 8’i. Böylelikle, Cumhuriyet Halk Partimizin tarım politikasının tüm ayaklarını eksiksiz bir şekilde uygulayarak geleceğin Türkiye’sinin tarımını şimdiden İzmir’de inşa ediyoruz” diye konuştu.

 

İZMİR STANTLARI ESTİ, ETKİLEDİ!

 

“Tarımsal kalkınmada yeni politikalar, üretici odaklı çözümler” sloganıyla düzenlenen Üç günlük zirvede, her belediye, kendi basın bürolarının haberlerinde bültenleştirdiği ifadelerle; zirvede 'odak', 'gözde', 'yıldız' oldu; 'damga vurdu', 'iz bıraktı' ya da 'rüzgar-fırtına' gibi 'esti.'

 

 

 

BUCA'DAKİ PANDEMİ DÖNEMİ HAMLESİ ANLATILDI

 

İzmir tarihinde, geçmişe dönük yıllardan bugüne, yapılaşmaya tarım arazilerinin en çok açıldığı ve nüfusça en büyük ilçesi Buca, zirvedeydi. Buca Belediyesi’nin tarımsal projeleri görücüye çıktı. Buca Belediye Başkanı Erhan Kılıç, zirvede CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na pandemi döneminde hayata geçirdikleri sürdürülebilir kırsal kalkınma hamlesi hakkında bilgilendirme yaptı.

 

 

Buca Belediye Başkanı Erhan Kılıç, “Üzüm bağları Buca’da azalmıştı. Biz bunu tekrar canlandırdık. Kaynaklar bölgemizde kentimize özgü razakı üzümünün yetiştiriciliğini yapıyoruz. Kooperatif kurduk. Ayrıca, lavanta üretimi gerçekleştiriyoruz. Onun dışında salep üretimimiz var. Aslında daha önceden varmış, zamanla yok olmuş, Buca'ya onu da tekrar getirdik” dedi.

 

 

Topraksız tarımla üretilen ve Bucalılara ücretsiz olarak dağıtılan hasıl (yeşil yem) üretimi de yaptıklarına değinen Başkan Kılıç, “Büyükbaş hayvancılıkta en önemli maliyet yem maliyeti. Bu proje sayesinde maliyetler büyük oranda azalıyor. Besin değeri de çok. Daha fazla, daha yağlı süt ürettiriyor. Büyük ihtimalle gelecekte belki de büyükbaş hayvancılıkta ülkemizin en önemli değerlerinden bir tanesi olabilir diye düşünüyorum” diye konuştu. Solucan Gübre Tesisi ve zeytinliklere hakkında da bilgi veren Kılıç, başarıyla uyguladıkları kırsal kalkınma hamlesi ile hem üreticinin hem tüketicinin yüzünü güldürdüklerini sözlerine ekledi. 

 

 

 

ALİ ENGİN:  YERELİ, GENELE TAŞIYORUZ

 

Narlıdere Belediye standında Üretici Kadın Kooperatifi ve Slow Food olmak üzere, yapılan çalışmalar ziyaretçilere tanıtıldı.

 

Narlıdere Belediye Başkanı Ali Engin “Narlıdere’nin yerel zenginliklerini anlatmak, tarım ve gıda konusunda örnek projeleri görücüye çıkarmak için önemli bir fırsat yakaladık. Fuarın, bu anlamda başarılı olduğunu düşünüyorum. Yerelde yapılan çalışmaların, ulusal bazda sergileneceği nice fuarlarda da birlikte olmayı umuyor, başta Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu olmak üzere, bize bu imkanı veren herkese teşekkür ediyoruz” dedi. 

 

FATMA ÇALKAYA:  SEMTEVLERİ

ARTIK MARKA OLDU

Balçova Belediyesi Semtevleri ve Kadın Kooperatifi standı da, zirve konuklarının durakları arasındaydı. Balçova Belediyesi’nin ev kadınlarına meslek edindirmek amacıyla açtığı Semtevleri ve Balçova Kadın Kooperatifinin birlikte katıldığı Tarım Zirvesi’nde, kadınların ürettiği hediyelik ürünler ile Kadın Kooperatifinde üretilen orfanik gıda ürünlerinin tanıtımı yapıldı.

 

Önceki hafta gerek hitap ettiği parti dışı sosyolojik profili gerekse de organizasyonel açıdan protokol düzeniyle konuşulan ve büyük beğeni toplayan "Üniversite Öğrencilerine Bilgisayar Dağıtım Töreni" adresi Balçova da, zirvedeydi. Kemal Kılıçdaroğlu'nun Balçova standını ziyaretinde, Belediye Başkanı Fatma Çalkaya ile sıcak sohbetinin ve kooperatif mensubu kadınlarla diyaloğunun pek çok standa göre uzun sürmesi gözlerden kaçmadı.

 

Zirvede CHP Balçova İlçe Başkanı Binnur Akın ile birlikte konukları ağırlayan Belediye Başkanı Fatma Çalkaya “Semtevleri Türkiye’de artık bir marka oldu. Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu ziyareti bizleri çok memnun etti” dedi.

 

 

“TÜM GÜCÜMÜZLE TARIMI DESTEKLEMELİYİZ"

 

Standında Konak Kadın Girişim Üretim İşletme Kooperatifi’nin ürünlerini sergileyen Konak Belediyesi, özellikle sosyal çalışmalara yönelik hizmetlerini de tanıttı. Zirvede ilgi gören Konak Belediyesi standında ziyaretçilere boyoz ve yumurta ikram edildi.

 

Konak Belediye Başkanı Abdül Batur da stantları ziyaret ederek, belediye başkanlarıyla bir araya geldi.  Tarımın tüm dünya için hayati öneme sahip olduğuna dikkat çeken Batur, Türkiye’nin çok kıymetli, verimli topraklara sahip olduğunu vurgulayarak, “Ancak bu potansiyele rağmen tarım ne yazık ki iyiye gitmiyor, tarım da üretici de desteklenmiyor. Çiftçimiz kan ağlarken, birçok ürünün yurtdışından geldiğini görüyor, üzülüyoruz. Bu düzen değişmeli. Tüm gücümüzle tarımı desteklemeli, üreticimize sahip çıkmalıyız” dedi.

 

Zirvenin hem CHP’li belediyelerin tarıma verdiği öneme dikkat çekmesi bakımından hem de tarımsal kalkınmada yeni politikaların, üreticilerin yaşadığı sorunlara yönelik çözümlerin masaya yatırılması bakımından önemli olduğuna işaret eden Batur, “Zirve CHP’li belediyelerin, CHP’li yönetim anlayışının ülke için ne kadar önemli olduğunu da ortaya koyuyor. Ülkemizin geleceği için nasıl büyük bir dayanışma halinde çalıştığımızı da anlatmış oluyoruz. Belediye hizmetlerinin ne kadar önemli olduğu zaten pandemi sürecinde çok daha iyi anlaşıldı. Belediyelerimiz her sorunun çözümü noktasında, gerçekten çok iyi çalışıyor. Tarımın, üreticilerimizin desteklenmesi için de ne gerekiyorsa yaparız” diye konuştu.

 

 

 

BAŞKAN KARAKAYALI PROJELERİ 

 

 

Kemalpaşa Belediyesi ise, Kırsal Hizmetler Müdürlüğü bünyesinde hayata geçirdiği tarımsal faaliyet ve projelerin yanı sıra Kemalpaşa’nın tarım ürünleri ile bu zirvede görücüye çıktı. Başkan Karakayalı’nın projelendirdiği ve yaşama geçirdiği Zeytinyağı Üretim Tesisi, Yaş Meyve-Sebze İşleme ve Soğuk Hava Depolama Tesisi, Canlı Hayvan Pazarı, Tohum Merkezi, fide dağıtımı, Karakılçık Buğdayı ekimi projelerinin yanı sıra arıcılık, iğne oyası, budama kursları, çocuklar için oluşturulan tarım bahçeleri, tarımsal sulama, zeytin fidanı ve ağaç dikimleri hizmetleri gibi çalışmalar anlatıldı.

 

Başkan Karakayalı, “Bir tarım ilçesi olan Kemalpaşa’mızda, hayata geçirdiğimiz ve de geçireceğimiz önemli projelerimizi tanıtma imkânı bulduğumuz ve partimizin düzenlediği bu zirvede yer almak bizim için onur verici” dedi. 

 

 

ÖDEMİŞ'TEN KILIÇDAROĞLU'NA

21 EKİM İÇİN SERGİ DAVETİ 

 

 

Ödemiş Belediyesi de stant açan belediyeler arasındaydı. CHP Lideri Kılıçdaroğlu'na Otamış markalı ürünleri ikram eden Ödemiş Belediye Başkanı Mehmet Eriş, 21-24 Ekim 2021 tarihleri arasında düzenlenecek 16. Süs Bitkileri ve Fidancılık Sergisi'ne davet etti.

 

 

Başkan Eriş, şunları söyledi: "Üreticiden tüketiciye modeli ve kooperatif ürünleriyle hizmete sunduğumuz, Ödemiş'in yazdığı yeni başarı öyküsü Otamış Halkın Marketi ile Tarımsal Kalkınma Zirvesi'ndeyiz. Dünyaca ünlü İrimağzı İncirimizle olduğu gibi süs bitkilerinin yurdu Ödemişimizde yetişen kuraklığa dayanıklı süs bitkilerimizle buradayız. İklim krizine çare, toprağımıza bereket üreticimize destek anlayışımızın bir parçası olarak havzamızda yetişen kuraklığa dayanıklı, daha az su tüketimiyle şehirleri güzelleştirecek süs bitkilerimizi tanıtıyoruz."

 

 

Ata tohumlarını yarınlara taşıyan çalışmalar ve belediyeye ait tarım arazilerinde yetiştirdikleri tıbbi ve aromatik bitkilerle zirvede olduklarını anlatan Eriş, şöyle devam etti: "Konaklı'da üreticimize öncü ve örnek olma hedefiyle örtü altı üretim tesisi projemizle buradayız. (Başka bir tarım mümkün) diyen Tunç Soyer Başkanımızın destekleriyle gerçekleştirdiğimiz atalık tohumlarımızla yem bitkisi yetiştirme projemizle buradayız. Üreticinin ürününü pazarlara daha kısa yoldan ulaştırmasını sağlayacak asırlık hayal Kemer-Bozdağ yolu gibi tasarruf ve ticaret yolu çalışmalarımızla buradayız.  Açtığımız yeni yolların yanında üreticimiz tarlasına, bahçesine kolaylıkla ulaşsın diye sürdüğümüz 2 bin 300 kilometreyi aşan üretim yolları düzenleme çalışması ile buradayız."

 

 

YAZLIK SİTE ARAYANLARIN REVAÇTA İLÇESİ DİKİLİ, ZİRVEDE STANT AÇTI

 

Son yıllarda; Salihler, Bahçeli, İslamlar, Kabakum, Bademli, Çandarlı gibi tarım ve yarı-orman zengini topraklarını, İstanbul, Ankara, Kayseri, Alman gurbetçiler gibi yeni talepçilerin isteği üzerine, yazlık ve site inşaatlarına terk eden Dikili de zirvede temsil edildi.

 

Yazlık ve site alanlarından elde kalan nadir tarıma elverişli bereketli topraklarında üretilen ürünleriyle CHP'li belediyelerin stantları arasında yerini alan Dikili Belediyesi, ürün tanıtımı yaptı. 

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Dikili standını ziyaret ederek, Dikili yöresine ait ürünler hakkında bilgi aldı.

 

Dikili Belediye Başkanı Adil Kırgöz, Dikili’nin sahil kenti olmasının yanı sıra önemli bir tarım kenti olduğunu belirterek, “Güzel ilçemizin bereketli topraklarına değer katacak hizmetleri sunmaya devam edecek, partimizin tarım politikaları vizyonuna uygun olarak üreticimizin sesi olacak, onların ekmeğini büyütecek çalışmaları hayata geçirmeye devam edeceğiz.

 

KARABURUNLU KARAKEÇİ, TARIM

POLİTİKASINDAN KEÇİ KAÇIRANLARA İLAÇ!

 

Karaburun Belediyesi standı , Türkiye'nin mevcut Tarım ve Hayvancılık Politikası nedeniyle "keçileri kaçıran" üreticilerin adeta 'temsili' niteliğindeki 'keçi standı'yla subliminal mesaj veren bir merkez niteliğindeydi. 

 

İlçeye özgü tarım ürünlerinin yanı sıra, adı Karaburun ile özdeşleşen Karakeçi, fuarın ilgi odağı olurken, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ve eşi İzmir Köy-Koop Başkanı Neptün Soyer’in de ziyaret ettiği stant, İstanbul’da yaşayan Karaburun sevdalılarının da akınına uğradı. 

 

Karaburun Belediye Başkanı İlkay Girgin Erdoğan, “Standımızda ilçemize özgü mandalinamız, fabrikalarımızda ürettiğimiz keçi peynirimiz, kopanisti peynirimiz, zeytinyağımız, hurma zeytinimiz, nergis soğanlarımız ile üretici kadınlarımızın el emeği reçelleri ve Belediyemizin Seramik Atölyesi’nde ürettiğimiz zeytinli ve nergisli seramik tabaklarımız da ziyaretçilerimize buluştu. İlçemizin çok önemli bir geçim kaynağı olan Karaburun Karakeçisi’ni de yanımızda getirmeden olmazdı. Keçimizin ilgi odağı olması da hepimize keyif verdi. Karaburun özlemi ile yanan İstanbullu yurttaşlarımızın biraz olsun Karaburun havası solumasına yardımcı olduk” dedi.

 

TURİZM GELİŞİM PLANI  TEHDİDİNDEKİ

ÇEŞME DE KAVUNU VE SAKIZ AĞACIYLA !

 

Resmi Gazete'de 12 Şubat 2020'de yayınlanan Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi planı nedeniyle 30 bin hektarlık Çeşme Yarımadası'nın yüzde 55'inin imarı değişecek olan, bu alanın 5 bin 250 hektarını da orman alanlarının oluşturduğu Çeşme de, stantla zirvedeki yerini aldı.  Peki Çeşme Yarımadası Planı'nın tehdit altına aldığı alanlar hangisiydi? İçinde nadir ve endemik türler barındıran, kendine has yaban hayatı ve habitatlar oluşmuş uluslararası öneme haiz doğal ve bakir, korunması gereken alanlar. 2 bin hektarı deniz yüzeyinde. 600 hektarı mera alanı. 783 bin metrekaresi tarım alanı ve zeytinlik. 3 bin 400 dekarı dikili tarım arazisi, yaklaşık 4 bin 400 dekarı mutlak tarım arazisi, 7 bin 900 dekarı da marjinal tarım arazisi. 2 bin 157 hektarı nitelikli doğa koruma alanı, bin 432 hektarı sürdürülebilir koruma alanı.

 

Bu tehdit altındaki Çeşme, sakız ağaçlarından, Çeşme’nin coğrafi işaretli ürünü, susuz kokulu kavununa, Çeşme Limonu’ndan, Sakız Enginarı’na, Ata tohumu Karakılçık Buğdayı’ndan üretilen ekmeğe, beyaz soğana kadar Çeşme’nin zenginliklerinin sergilendiği belki de son stand tanıtım etkinliğindeydi. Çevreci avukat Senih Özay'ın, planların iptali ile ilgili Danıştay'a başvurususonrasında, 27 Ekim'de saat 11:00'da bilirkişi incelemesi yapılmasının netleştiği gün, Başkan Ekrem Oran, belediye standında CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na tarım projelerini anlattı. 

 

Tarımın öneminden bahseden Başkan Oran, “Çeşmemiz’in yerel değerlerini korumak, tarımsal değerlerimizi kalkındırmak için durmadan çalışmaya devam edeceğiz” dedi.

 

 

BAŞKAN SENGEL'DEN,

BAŞKANLARA MÜRVER ŞURUBU

 

Efes Tarlası Yaşam Köyü ile yeni bir toprak hikâyesi yazan Efes Selçuk Belediyesi de, tarımsal değerleri ile yüzlerce ziyaretçiyi ağırladı. CHP’li Belediyeler Tarımsal Kalkınma Zirvesi’nin açılış töreninde bir sunum yapan CHP Bursa Milletvekili ve Tarımsal Politikalardan Sorumlu Genel Başkan Başdanışmanı Orhan Sarıbal, yaptığı sunumda CHP’li belediyelerin tarımsal anlamda yaptığı çalışmalar ve gerçekleştirmiş olduğu projelerden bahsetti. CHP’li büyükşehir, il ve ilçe belediyelerinin tarımsal kalkınma adına yaptığı çalışmalara değinen Sarıbal, Efes Tarlası Yaşam Köyü ve Efes Tarlası Bakkalı’na da sunumunda yer verdi. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu da Efes Selçuk standını ziyaret edenler arasında yer aldı. Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel, Kılıçdaroğlu ve İmamoğlu’na mürver şurubu ikram etti.

 

Başkan Sengel; “ Burada üretici ve tüketicinin bir arada olması, belediyelerin de bu işin içerisinde bulunması hepimiz için inanılmaz büyük bir heyecan ve bir çoğalmaya sebep oldu" dedi. 

 

 

BEYDAĞ'IN KESTANE UNU

 

 

Beydağ Belediyesi ise, yöresel ürünlerden oluşan bir stantla Beydağ’ın tanıtımını İstanbul’da yapma fırsatı buldu. Kestane unu, stanttaki özgün doğal ürün oldu.

 

Belediye Başkanı Feridun Yılmazlar, “Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nun da belirttiği gibi, toprağın bereketini soframıza getiren kıymetli üreticilerimizin yanında olmak en temel ilkemiz. İzmir'in biricik ilçesi Beydağ'da,  tarımsal üretimi ve ilçemizdeki kooperatiflerin çalışmalarını elimizdeki tüm imkanlarla destekliyoruz. Halkımızın gıda güvenliğini ve gıda egemenliğini, halkın iktidarında yeniden sağlamak için var gücümüzle çalışıyoruz. Kestane ununu da sistematik şekilde üreterek halkımızın hizmetine sunduk. Hep birlikte üretip adaletli bölüşeceğimiz bir yaşam kuracağız" dedi.

 

Stantta kestane unu hakkında ziyaretçilere şu bilgiler verildi: "Beydağ’ın dağ köylerinde yetiştirilen kestaneler, hijyenik ortamda, kabuklarıyla beraber fırçalanarak temizlenir. Kabuklarından ayrıldıktan sonra kapalı sistem fırınlarda belirli bir ısı derecesinde ve sürede; vitamin, mineral ve aromasına zarar gelmeden kurutulur. Son olarak öğütülerek  hiçbir katkı maddesi eklenmeden un halini alıyor. Hiç bir katkı maddesi ve Gluten içermeyen Beydağ Kestane Unu, doğal olarak glütensiz olması yönüyle çölyak hastaları için risksiz beslenme kaynaklarındandır.

 

 

GAZİEMİR , SOSYAL PROJELERİYLE VAR!

 

 

Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda, belediyenin standını ziyaret eden CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’na projelerini anlattı. Başkan Arda, Kılıçdaroğlu ve İmamoğlu’na yaşama geçirdiği Porta Gaziemir, Sosyal Market projeleri ve ekonomik yönden dezavantajlı yurttaşlara destek vermek, kadın istihdamına katkı koymak amacıyla Gaziemir Gönüllü Kadınlar Derneği ve Gaziemir Üretici Kadınlar Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi’yle birlikte yürütülen çalışmaları detaylandırdı.

 

Başkan Arda, şunları söyledi: “Her sürdürülebilir sosyal proje için bir sivil toplum örgütünün iş birliğinin gerekliliğine inanıyoruz. Bu doğrultuda ihtiyaç sahipleri ile hayırseverleri bir araya getirdiğimiz Sosyal Market’i yaşama geçirmeden iş birliği yapacağımız Gaziemir Gönüllü Kadınlar Derneği’nin kuruluşuna öncülük ettik. Yurttaşlarımızın kaliteli hizmete ve sağlıklı gıdaya ulaşmaları amacıyla yaşama geçirdiğimiz Porta Gaziemir için de Gaziemir Üretici Kadın Kooperatifi’yle iş birliği yaparak kadınların üretime katılmasını sağladık. Kadınlarımız burada sigortalı çalışıyor. Ürettikleri ürünler, Porta Gaziemir’in içindeki Zeytin Evi’nde satışı sunuluyor. Bu iki örnekte de bir sivil toplum örgütü ile sosyal projenin eşlemesini sağladık. Verdiğimiz hizmetlerin temelinde ‘yoksulluğu yönetmeyi değil yoksulluğu bitirmeyi’ amaçlıyoruz. Ülkemizdeki hem istihdam sorununu hem de yoksulluk sorunlarına ilçe belediyesi olarak çözüm getirmenin yollarını arıyoruz. Bu hizmetlerimizle her zaman vatandaşlarımızın yanında oluyoruz. Olmaya da devam edeceğiz.”
 

 


 

TORBALI'DA "SİZİN TARLANIZDAN, SİZİN SOFRANIZA"

 

 

Bu yıl çeşitli tarım festivalleriyle üreticinin kalkınmasının, ürünlerini tanıtmasının önünü açan Torbalı Belediyesi’nin standında zeytin, kuru domates, kuru incir gibi lezzetler katılımcılar ve ziyaretçilere tattırılırken, Torbalı Belediyesi öncülüğünde üretilen zeytin kolonyası da sunuldu.

 

 

Torbalı Belediyesi’nin standını CHP’nin önemli isimleri de ziyaret edip, bilgiler aldı. Öte yandan Torbalı Belediyesi’nin geliştirdiği, belediyenin tarlalarına ekilen buğdayların, una dönüştürülüp ‘Sizin tarlanızdan sizin sofranıza’ sloganı ile ilçedeki ihtiyaç sahiplerine dağıtılmasını kapsayan proje de büyük beğeni topladı.

 

 

Zaman zaman diğer belediye stantlarını gezip, belediyelerin çalışmalarını da gözlemleyen Torbalı Belediye Başkanı Mithat Tekin, “Torbalı hem sanayi hem de tarım kenti. Bunun yanı sıra tarıma dayalı sanayimiz de yıldan yıla gelişiyor. İlçemizde tarımsal kalkınmanın fitilini ateşlemek istiyoruz. Yerli üreticimizin kalkınması için projelerimiz ve çalışmalarımız devam edecek” dedi.