KÖŞE YAZISI Haber Girişi : 24 Haziran 2020 19:17

Şu izmir bayrağı meselesi

Şu izmir bayrağı meselesi

Şu izmir bayrağı meselesi

Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’le iki telefon görüşmesi yaptık gündem İzmir bayrağı meselesiydi başkan üzgündü. Türkiye’de algı operatörlerinin iş başında olduğunu ve salgın süresince çok başarılı işlere imza atmış CHP’li belediyeleri negatif algı yaratarak çaptan düşürmeye çalıştıklarını öncelikle söyledim kendisine ve ekledim dikkatli olmak gerektiğini hatta bu organize kötülüğün içeri adam yerleştirerek bilinçli bir şekilde başkanlara yanlış da yaptırabileceğini bunun modası geçmeyen bir Fetö taktiği olduğunu da ekledim.  

 

Bir tür karga kılavuzlar dönemi gibi bir şey sonrada İzmir bayrağı meselesiyle ilgili olarak düşüncelerimi aktardım. Bir kere İzmir adına tescillenmiş bir bayrak yoktur. İzmir bir şehir devleti değildir ki kendine özel bayrağı olsun ortaçağ denizci İtalyan şehir devletlerinde örneğin Venedik, Ceneviz gibi bayrakları vardır ama onlar adında anlaşılabileceği gibi şehir devletleridir, oysa İzmir Aydın vilayetine bağlı bir sancaktır Osmanlı döneminde ve sonradan vilayet merkezi olmuştur. Tunç Soyer ve ekibini yanıltan Türkiye ekonomik ve toplumsal tarih vakfı başkanı olan Mehmet. Ö. Alkanın toplumsal tarih dergisinin mart sayısında yer alan "Tarihte bayrağı olan nadir şehir:izmir" adlı makalesi olmuş nitekim Tunç başkanda öyle olduğunu söyledi.

 

O vakfın kurucu mütevelli heyetinde yer aldım Mehmet Ö Alkan’ı da tanırım malumatfuruş bir arkadaşımız ve zamanında muhafazakâr havuz medyası da çok sayıda programda yapmıştır. O makaleyi mart sayısında okuduğumda kendi kendime dedim ki " dur bakalım ne olacak, kimler neler çıkaracak bundan" demiştim.

 

Nitekim iyi sıhhatte olsunlar devreye hemen girmişler ama dediğim gibi fırsat vermemek lazım Tunç başkan tamamen iyi niyetli olarak bunu bir vesileyle dillendirmiş ama görüyorsunuz bir bardak suda fırtına kopartanlar hemen devreye girerek Belediye Başkanını eyalet kurmaya tevessül etmekle suçladılar oysa 18.yüzyıl başından itibaren canlanan Doğu Akdeniz ticareti içinde Fransız Levantının deniz ticaretinde kullandığı sembollerdir sözkonusu olan Mehmet Ö Alkan buna provokatif bir başlık ekleyerek makalesini popüler kılmak istemiş. Başlığa bakarmısınız " Tarihte Bayrağı olan nadir şehir:izmir" breh breh breh...görende duyanda İzmirin tarih boyunca bir bayrağı var sanacak. Yazarın bütün kaynakları Fransızca muhafazakâr havuz medyasına kötü bir haberim var.

 

1808 yılında Osmanlılarda denizlere kullanılan flamaları ilk kez resmetmişler, gidin İstanbulda’ki deniz müzesi arşivine görün orada bir yazma eserde NO 986 yeşil beyaz resmedilen İzmir flamasını görürsünüz. 1903 de bu kez Ahmet muhtar paşa’nın fethi celili konstantiniyye adlı eserinin 2.cildinde yeşil-beyaz İzmir flamasından söz edilmektedir ve ilginçtir Ahmet muhtar paşa sayfa 333 de bu bilgileri ünlü Fransız ansiklopedist ve aydınlanmacı Diderot' dan aldığını iktibas ettiğini söyler. Osmanlıcı olduğunu her fırsatta söyleyen yeni Osmanlılar ne diyeceksiniz şimdi buna?

 

Haydi onları da eyaletçi diye suçlayın. Demem o ki tarih işi bir kurgu işidir amaca uygun bir tarih yoksa tarih her dem yeniden yazılır.

Geçmiş olsun Tunç başkan ama bugünde söylediğim gibi Türkiye mayınlı bir arazi gibi ve azami dikkat ve ihtimam gerekiyor. Sanırım karga kılavuzların tagayyürü yani değişmesi gerekiyor, yoksa daha çok müşkül durumlar bariz bir şekilde bizi bekleyecek gibi görünüyor...