EKONOMİ Haber Girişi : 08 Şubat 2024 14:30

Şili’den İzmir’e “deprem” köprüsü

Şili’den İzmir’e “deprem” köprüsü
İzmir Ticaret Odası, güvenli şehir planlama, depreme dayanıklı mimari tasarım uygulamalarını konu alan bir ay sürecek hızlandırılmış bir eğitim programı hazırladı.

 

Dünyada en şiddetli depremlerin meydana geldiği Şili’de, 8 ve üzeri şiddetindeki depremlerde çok az can ve mal kaybı yaşanmasına bağlı olarak ülkenin afet güvenli şehir planlama konusundaki deneyimlerin ve uygulamaların aktarılacağı eğitim programı, Şilili Mimar ve Şehir Plancısı Cristián Alfredo Wittig Grell ve ekibi tarafından gerçekleştirilecek. Eğitime 200’ün üzerinde mimar, şehir plancısı ve mühendisin katılması bekleniyor.

 

 

 

İzmir Ticaret Odası 70. Mimarlık Grubu Meslek Komitesi’nin girişimleriyle organize edilen “Afet Güvenli Şehir Planlama Eğitimi”nin açılış toplantısı, İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi Jülide Tutan ve Afet Güvenli Şehir Planlama Çalışma Grubu Yürütücüsü Özgür Okçu’nun açılış konuşmalarıyla başladı.

 

 

 

Açılış toplantısına İzmir Ticaret Odası Meclis Üyesi Erkan Subaşı ve 70. Mimarlık Grubu Meslek Komitesi Başkanı Dilek Çakanşimşek ile üyelerimiz, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

 

 

 

 

 

 

TUTAN: MEVCUT YAPI STOĞUMUZ GÜÇLENDİRİLMELİ

 

 

 

Kahramanmaraş depremlerinin üzerinden 1 yıl geçtiğini ancak bölgedeki şehirlerin olağan akışına devam etmesi için daha çok zamana ve yatırıma ihtiyacı olduğunu söyleyen İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi Jülide Tutan, “Bu kadar büyük acılarla karşılaşmamak için afet yönetimini, afet öncesi, sırası ve sonrasını planlayarak yönetebilmemiz önem taşıyor. Bu nedenle inşaat sektörü ve idarecilere de büyük sorumluluk düşüyor. Ülkemizdeki mevcut yapı stoğunun güçlendirilmesi ve iyileştirilmesi konusunda hızlı adımlar atmamız gerektiğini düşünüyorum” dedi.

 

 

 

 

TUTAN: KENTSEL DÖNÜŞÜMDE YENİ BİR SÜRECE GİRDİK

 

 

 

Tutan sözlerini şöyle sürdürdü: “Hepimizin bildiği gibi Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı bünyesinde Kentsel Dönüşüm Başkanlığının kurulması ile kentsel dönüşümde yeni bir sürece girdik. Kentsel Dönüşüm Başkanlığının inşaat sektörümüz ile iş birliği içerisinde şehirlerimizde kentsel dönüşümü acil bir şekilde uygulamasını diliyoruz.”

 

 

 

 

OKÇU: BU GERÇEĞİ GÖRMEZDEN GELEMEYİZ

 

 

 

Konuşmasında sevgi kadar acının da evrensel olduğunu vurgulayan Afet Güvenli Şehir Planlama Çalışma Grubu Yürütücüsü Özgür Okçu, “Nasıl bir hastalığın tedavisini halktan bulmayı bekleyemezseniz, doğal afetlere karşı alınacak önlemleri de halktan bekleyemezsiniz. Hastalıkların tedavisini, nasıl bilim insanları, doktorlar, profesörler ve arge çalışmaları buluyorsa, doğal afetlere karşı alınacak önlemleri öncelikle bilim insanları, şehir plancıları, mimarlar, mühendisler bilmek zorundadır. Bizler deprem ülkesinde yaşayan meslek insanlarıyız ve bu gerçeği görmezden gelemeyiz. Şehir plancıları bu gerçekleri planlarına yansıtır, mimarlar deprem dayanıklı yapı tasarımı yapmayı bilir ve mühendisler ile entegre çalışırlarsa fark yaratabiliriz. Meslek insanlarının farkındalıkları ve cesur olmaları yerel yönetimlere, yerel yönetimlerden de merkezi yönetime mutlaka yansıyacaktır. Uygulama hatalarına dem vuruyoruz ve en eğitimsiz kesimden en doğru işçiliği bekliyoruz” dedi.

 

 

 

 

EĞİTİM 1 AY SÜRECEK

 

 

 

 

Eğitmen Cristian Alfredo Wittig Grell ilk gün yaptığı sunumda; şiddetli depremlerin etkisinden ve Şili’de yaşanan 8 ve üzeri şiddetindeki depremlerde binaların yıkılmadan nasıl ayakta kalabildiğinden bahsetti. Şili’nin anti sismik tasarım deneyiminden oluşan yöntemlerin yeni ve yaratıcı mimari yapılar ile başarılı Şili Şehir Planlama örneklerin üzerinden analizini gösterdi. Eğitim 1 ay boyunca İzmir Ticaret Odası’nda 13 Şubat, 22 Şubat, 29 Şubat tarihlerinde bir saat teorik, iki saat pratik olmak üzere toplam üç saat olarak (saat 16:00-19:00) devam edecek.