EKONOMİ Haber Girişi : 29 Ocak 2024 12:30

Sanayici ara eleman ihtiyacını karşılama arayışında

Sanayici ara eleman ihtiyacını karşılama arayışında
Türkiye ekonomisinde dış ticaret, üretim ve istihdam açısından belirleyici bir role sahip imalat sanayi nitelikli ara eleman sorununu gidermeye çalışıyor.

 

Ekonomide işsizlik ve yüksek oranlı genç işsizlik sorunu bulunurken ihtiyaç duydukları ara elemanları bulamayan sanayicilerin çözüm arayışı sürüyor. Gençleri kalifiye eleman  olmaya yönlendirecek kamu spotları hazırlanması öneriliyor.

 

 

 

 

İzmir'de 70 yıldan bu yana faaliyet gösteren, iş makinaları, maden makinaları, zirai araçlar ve ticari araçlar sektörlerine hizmet veren Terbay Makina Endüstri ve Ticaret AŞ de nitelikli ara eleman sorununa çözüm arıyor. Uzun süredir ara eleman ihtiyacını karşılamaya yönelik girişimlerde bulunan Terbay Makina, yerel yönetimlerden sonra mesleki eğitim veren kuruluşlarla iş birliğine yöneliyor.

 

 

 

 

Terbay Makina AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Baysak, Terbay Yönetim Kurulu Üyesi Bülent Tercan ve Terbay Genel Müdürü Abdullah Baysak, makine alanında teorik ve pratik eğitim veren, teknikerler yetiştiren İzmir Kavram Meslek Yüksekokulu'nu ziyaret etti. Terbay yöneticilerini Yüksekokul Müdürü Prof. Dr. Derman Küçükaltan, Müdür Yardımcısı Dr. Öğretim Üyesi Pınar Akokay Yılmaz, Kariyer Yönlendirme ve Staj Koordinatörü Öğretim Görevlisi Özlem Anuk ile bir araya getiren toplantı sonrasında işbirliği protokolü imzalandı.

 

 

 

Terbay Makina AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Baysak, nitelikli iş gücü noksanlığının, istihdam edecek işçi bulamamanın endüstri kuruluşlarının en büyük sorunu olduğunu belirtti. Ara eleman sorununa çözüm ararken işsizlik sorununa yerel anlamda çözüm üretmek için hizmet veren belediyelerle iş birliği yaptıklarını anlatan Baysak, "İzmir Kavram Meslek Yüksekokulu ile iş birliğimizin olumlu sonuçlar doğuracağına inanıyoruz" dedi.

 

 

 

 

İmzaladıkları protokol uyarınca İzmir Kavram Meslek Yüksekokulu ile ortaklaşa projeler geliştirebilecek, etkinlikler düzenleyebileceklerini belirten Terbay Makina AŞ Yönetim Kurulu Üyesi Bülent Tercan, "Sanayinin ihtiyaç duyduğu gençlerin yetiştirilmesi için, eğitim içeriklerinin hazırlanmasında elimizden gelen katkıyı vermeye hazırız" diye konuştu.

 

 

 

Tercan, "Gençleri ara eleman, kalifiye eleman olmaya yönlendirmek için ailelere, gençlere yönelik kamu spotları hazırlamalıyız, üniversite mezunu işsiz olmak yerine, kalifiye eleman olarak sanayide iş bulabileceklerini anlatmalıyız" görüşünü dile getirdi.

 

 

 

 

İzmir Kavram Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Derman Küçükaltan, organize sanayi ve serbest bölgeleriyle gelişime çok açık, sanayileşme alanında da güçlü bir kent olan İzmir'de artan ara eleman ihtiyacını karşılamanın önemine dikkat çekti. Sektörlerin ihtiyaç duyduğu ara elemanları yetiştirirken ders içeriklerini ve programlarını sektörlerin beklentilere uygun, onlarla entegre şekilde oluşturduklarını anlatan Prof. Dr. Küçükaltan, "Mesleki eğitim veren kurum olarak İzmir’in ara eleman açığını kapatmak için var gücümüzle çalışıyoruz" dedi.