GÜNDEM Haber Girişi : 24 Eylül 2016 21:07

Proje okullarına 'BAL' gibi isyan!

Proje okullarına 'BAL' gibi isyan!
İzmir'in genç kalemi Bülent Uraz bu kez objektifini proje okulları mağduru öğrencilere çevirdi

Bir BAL öğrencisinin gözünden proje okulu....

Uzun zamandır İzmir halkının endişe ile takip ettiği "proje okulu" uygulamasında hala yetkililer tarafından kayda değer bir açıklama yapılmamışken, İzmir'de BAL ve Cihat Kora gibi köklü Anadolu liseleri "proje okulu" kapsamına girdi. Herkes siyasi çıkarlar hakkında konuşmaya başladı. Peki, bu okulların öğrencilerinin bu konudaki düşüncelerini biraz konuşalım mı?

Bu yıl sonuncu senesi olan K. isimli BAL öğrencisi durumu uzun uzun anlattı. ''Öğrencilerin sabırsızlıkla beklediği gün olan 19 Eylül tarihinde, bütün öğrenciler sınıflarında özlem giderdi. Son sınıf öğrencileri için önemli çalışma yılı başlarken, yeni lise öğrencileri "liseli" olmanın heyecanını taşıyordu. 3. gün okulumuza gelen resmi yazıda okulumuzun proje okulu kapsamına alındığını ve 4-8 yılını doldurmuş öğretmenlerin bu kapsamda okulumuzdan ayrılacağını öğrenince okulumuzun koridorlarında bir cenaze yaşıyormuşçasına üzgünlük hâkim oldu. Ayrılan öğretmenlerin listesine baktığımızda, eski öğretmenlerimizden sadece 4 kişi kalacağını gördük. Bornova Anadolu Lisesi İzmir'in en köklü liselerinden biridir. Bornova Anadolu Lisesi'nde okumak bir ayrıcalıktır. BAL ruhunu taşıyabilmek ise bam başka bir ayrıcalıktır. Öğretmenlerimiz bizim daha başarılı olabilmemiz için evlerinde ve dolmuşta öğretmen olmalarına rağmen, hiçbir eksik olmaması için öğrenci gibi soru çözüyorlar. Bizler için bir öğretmenden çok anne ve baba gibi davranıyorlar. Hayatımızla ilgili sıkıntılarımızda bizleri yalnız bırakmadılar. Bizleri BAL ruhu ile yetiştirmekten vazgeçmediler. BAL ruhunu taşıyan bütün bu öğretmenler eğer ayrılırsa, gelecek BAL öğrencilerine kim bu duyguyu öğretebilecek? Öğrenciler okulda gelip geçicidir ve bu yüzden bu ayrıcalıklı duyguyu ancak bu duyguyu hisseden öğretmenler devam ettirebilir. Bu okulda 30 yıldan fazladır bu duygu ile eğitim veren öğretmenlerimiz mevcut. Bir öğretmenin öğrencisine sarılarak ağlaması bizce en kötü duygudur. Koridorlarda hem öğretmenler hem de öğrenciler gözyaşlarını tutamıyorlar. Sınıflarımızda, bu olaydan sonra verimli ders işleyememeye başladık. Öğretmenlerimiz bizim için çok değerli ve gitmelerini kesinlikle istemiyoruz. Bu devlette bizlere demokrasi öğretilmek isteniyor. Derslerde Türkiye Cumhuriyeti'nin demokrasideki öncülüğü anlatılıyor. Madem demokrasi bu ülkede var, proje okullarındaki öğrenciler oy kullansınlar ve kararlarını kendileri versinler. Bizlere seçme özgürlüğümüzü versinler. Görecekler ki oyların tamamına yakını olumsuz yanıt ile sonuçlanacak. Yıllarını okuluna harcamış öğretmenlerin bir anda, birkaç gün içinde tayininin yapılması okulun öğrencileri açısından çok zor bir durum, özellikle son sınıflar için. Özellikle gelenekleri, değerleri olan bir okulun tüm öğretmenlerinin birkaç günde değişmesi, geri çevrilmesine vakit bile tanınmaması çok büyük bir haksızlık. ''

Benim gibi, Bornova Anadolu Lisesi'ndeki son sınıf öğrencileride üniversite sınavına çalışmakta. 3 yıldır eğitim veren öğretmenlerinin tamamının ayrıldığı bir sınıfta, elbet ki öğrencilerin yeniden alışması gerekecektir. Zaten yeni öğretmenlerin eğitim şekline bir öğrencinin alışması 3 ay gibi bir süre. Bu öğrenciler 3 ay geç çalışarak haksızlığa uğramayacak mı? Bizlere adaleti, demokrasiyi ve eşitliği öğreten bir eğitim sisteminde bu şekilde bir uygulamanın yapılmasını doğru bulmuyoruz. Bütün bunların yanı sıra, son sınıf öğrencilerinin psikolojik ve duygusal değişimlerinin nelere yol açacağı araştırıldı mı? Bu proje BAL gibi köklü okulların korunan ruhunu yok edecektir.

Pazartesi sabahı, Bornova Anadolu Lisesinde yapılacak olan ve BAL mezunlarının, eski öğretmenlerin, öğrenci ve velilerinin katılacağı basın konuşmasına BAL öğrencileri bütün herkesi davet etmekte. Benimde sizlerden ricam, onları bu zor günlerinde yalnız bırakmamanızdır.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.
  • orhan yüce 01 Ocak 1970 02:00

    basin aciklamasi övder tarafundan yapildi metin www.ovder.org bulunabilir