GÜNDEM Haber Girişi : 23 Temmuz 2021 14:00

Özmen’den Deprem gerçeğine karşı kentsel dönüşüm vurgusu

Özmen’den Deprem gerçeğine karşı kentsel dönüşüm vurgusu

Özmen’den Deprem gerçeğine karşı kentsel dönüşüm vurgusu

İzmir'in 17 aktif fay hattının üstünde kurulu olduğunu belirten Buca müteahhitler ve iş Adamları Derneği Başkanı  Ferhat Özmen, depremin kendini sık sık hatırlattığını ve çözümün kentsel dönüşümden geçtiğini söyledi.

Deprem gerçeğine rağmen, dönüşümün bir türlü istenen seviyeye gelmediğini ifade eden Özmen, artan maliyetlerden ötürü müteahhitlerin teklif vermekte zorlandığını dile getirdi. Vatandaşın kentsel dönüşüm konusunda her şeyi devletten beklediğini kaydeden Ferhat Özmen, “Kanun ve yönetmelikler her şeye cevap veremiyor. Belediyeler konut sahipleriyle müteahhitleri karşı karşıya bırakıyor. Müteahhitler her gün artan maliyetlerden dolayı vatandaşın hasarlı binasına teklif dahi verememekte. Artık kanun ve yönetmeliklerin sık sık değişmeyip kırmızı çizgilerinin belirlenmesi gerekiyor. Depreme dayanaksız binaların envanterinin çıkarılması, dönüşüm için vatandaşın uyarılması ve bilgilendirilmesi gerekir. Belediyelerin bu işi koordine etmesi ve köprü görevi üstlenmesi elzemdir. Hasarlı konut sahipleri kapı kapı müteahhit gezip teklif almaya çalışmakta, neye göre kime göre bilemeden en ucuz teklifi alma gayretindedir. Müteahhitler imar durumu, zemin etüdü, projesi olmayan ve her gün maliyetlerin abartılı bir şekilde arttığı bu dönemde teklif dahi oluşturamamaktadır. Bu durum ne bina sahibini ne de müteahhiti mutlu etmektedir” diye konuştu.

Proje Ve Maliyet Hesabı Oluşturulmalı

İzlenmesi gereken yol hakkında bilgi veren Başkan Ferhat Özmen, şunları söyledi: “Bina sahipleri öncelikle teknik şartname hazırlayarak proje ve maliyet hesaplarının oluşturması ve buna göre müteahhitlerden eşit şartlar altında doğru tekliflerin alınmasıdır. Diğer önemli bir konu da maliyetlerin her gün arttığı bir dönemde gerçekçi maliyet analizi yapmanın nerede ise imkansız hale gelmiş olmasıdır. Aynı zamanda inşaat uzun soluklu bir iş olduğu için işin başlangıcı ve bitişi arasında da fiyat istikrarını tutturmak mümkün değildir. Burada yapılması gereken doğru yönetim; maliyet artı müteahhit kazancı yöntemidir. Bizler yapı üreticileri olarak sağlıklı yapı yapma konusunda gelişen çözümleri desteklemeye, yeni çözümlerin üretilmesine katkı vermeye devam edeceğiz. Fakat özellikle karar vericilerin, ilgili kurumların; insan yaşamını merkeze alarak sağduyulu davranmaları ve ilgili yönetmelikleri pratik bir şekilde üretme konusunda daha aktif rol almaları esastır”dedi.