EKONOMİ Haber Girişi : 05 Şubat 2022 00:30

İzmir Otelciler Odası'ndan 'Hemen Devletleştirme' Eylemi

İzmir Otelciler Odası'ndan 'Hemen Devletleştirme' Eylemi

 

İzmir Otel Pansiyon Esnaf Odası Başkanı Mehmet Gönen, otel ve pansiyoncu esnafı adına, artan giderlere tepki gösterdi ve  "acil devletleştirme"  çağrısı yaptı.

 

Oda adına yapılan açıklamada, kamuoyuna şu başlıklar duyuruldu: 

 

"Elektrik zammı geri alınsın. Biz bunu müşterilere,vatandaşa yansıtmamak için çabalıyoruz,bu zulme bir son verilsin. Cumhurbaşkanı'nın duymasını istiyoruz.
Zam yağmurunun rekor seviyede yaşandığı elektrik ücretlerine gelen zamlar karşısında; otel ve pansiyon işleten esnaf zor duruma düştü. Elektriğe yapılan zamlar ve son dönemde gelen fahiş faturalar otel-pansiyon işleten esnafların belini büktü.
Malum piyasalarımızın durumu belli bu GİDERLERİ,bu GELİRLERLE karşılamak imkansız hale geldi.

 


Dolayısıyla evler için yapılan çalışma iş yerlerimiz ticarethaneler içinde desteklenmesinin tüketiciye etkisi çok daha olumlu olur.
Hükümetimize seslenmek istiyoruz. Bu yüksek faturalara mutlaka önlem alınmasını istiyoruz. Esnafı sahipsiz bırakmamalarını istiyoruz. Bütün kamuoyuna,basına duyurmak istiyoruz. Esnafı yalnız bırakmayın. Esnaf bu ülkenin lokomotifidir. Bu ülkenin omurgasıdır."

 

 

ÖRÜMCEK AĞI GİBİ SARAN ENERJİ DAĞITIM ŞİRKETLERİ

 

 


"Bütün Türkiye elektrik faturalarında TRT payı kaldırılması,enerji fonu kaldırılması gündemleriyle zaman geçirdik.

 


21 Aralık 2021 tarihinde yapılan yasal düzenlemeyle TRT payı kaldırılırken kademeli tarifeye geçiş yasasını TBMM’nin kabul ettiğini gördük.

 


TRT payı kaldırılmasıyla psikolojik zemin hazırlanırken oysa olağanüstü fiyat artışıyla karşılaştığımızı anladık.

 


Büyük sorunun ülkenin dört bir yanındaki özel dağıtım şirketleri ÖRÜMCEK AĞI gibi etrafımızı sardı,ekmeğimizi elimizden aldı.

 


Devletin halka hizmeti olan elektrik dağıtımından özel şirketlerin ciddi kazançlar elde ettiğini FATURALARDAN HALKIN tepkisinden görüyoruz."

 

 

 

FİYATLARA ZAMMIN ARKASINDA ENERJİDE ÖZELLEŞTİRME KARARLARI YATIYOR!

 

 


"Elektrik temel tüketim ürünü ve kamusal hizmet olmasına karşın ÖZELLEŞTİRME ile kamusal birikimi özel şirketlere transfer etmek anlamına geliyor. Dolayısıyla zam kararı gerekçesi sadece küresel enerji piyasasındaki fiyat artışları ve DÖVİZ KURU ARTIŞI değil. Fiyatlara böylesi zam yapılması ve bugünkü düzeye getirilmesinin temelinde bu ÖZELLEŞTİRME KARARLARI yatıyor."

 

 

ZAM DEĞİL, ÖZEL ŞİRKETLERE DOĞRUDAN PARA TRANSFERİ

 

 

Türkiye Cumhuriyet tarihinin EN AĞIR FATURALARI ile karşı karşıya. Son yapılan fiyat düzenlemelerinde ZAM İFADESİ’ni kullanmak istemiyorum. Zam ifadesiyle durumu legalize edebiliyoruz. Ama ortada normal bir şey yok halkın suiistimal edilmesi olarak değerlendiriyorum.

 


Bunun adı ZAM DEĞİL halkın cebindeki paranın doğrudan doğruya özel şirketlere transferidir. Bu transfer içindeki büyük payını da dağıtım şirketlerinin aldığını görebiliriz.

 


Elektrik faturalarındaki TRT PAYI kaldırıldı ama vergiler,KDV,ÖTV oranlarında kat kat artışlar yapıldı. Kur artışı gerekçesiyle yapılan bu zamlı tarife sürecini bu şirketlere jest gibi görmek lazım. Şimdiki faturaların gerçeği Türkiye’deki genel ekonomik politikalar kaynaklıdır.Elektrikte TRT payını kalktı peki neden faturalarda düşüş olmadı?

 


TRT payı gibi elektrik faturasında muhalefet ve kamuoyu tarafından kaldırılması talep edilmiş kalemler kalkmasına rağmen düşüş olmadığını, şirketler aslında pek çok giderlerini doğrudan tüketiciye yansıtıyor diye düşünüyorum.

 


KADEMELİ olarak elektriğe mesken,sanayi ve ticarethane abone grupları için vergi ve fonlar dahil ortalama şu anda yüzde 100 ile yüzde 130 oranına varan bir zam ile karşı karşıyayız. 

 


Kademeli tarifede aylık 210 kilowaat saat tüketim şartı için ampul ve buzdolabı dışında bir şey kullanmamak gerekir.Bunun altındaki ve üstündeki harcamalar farklı fiyatlandırılacak.

 


BU ZAMLAR KISACA ÖZELLEŞTİRMENİN BU TOPLUMA FATURASIDIR.


Elektrik rakamları konusunda devletimizden,özel üreticilerden,enerji dağıtımı yapan firmalardan destek beklemekteyiz.

 

Devletimize ciddi oranda döviz girdisi sağlayan,istihdam yaratan turizm tesislerinin elektrik giderlerinin iyileştirilmesi yönünde gerekli desteği esnaf otelleri olarak istiyoruz.

 

 

"OTELCİLER BU TARİFENİN ALTINDAN KALKAMAZ"

 


Otelcilerin bu tarifelerin altından kalkması imkansız.Bu nedenle özellikle konaklama sektöründe elektrik yükünün hafifletilmesi için çalışma yapılması zorunlu ve önemli. 

 


OTEL-PANSİYON işletmelerinde yüzlerce alet elektrikle çalışıyor. 

 


En önemli enerji kaynağımız elektriktir.Bu kadar bağımlı olduğumuz bir kaynağın bu kadar pahalı hale gelmesi bizleri batırdı. İşletmelerde maliyetlerimizin ilk 3 kaleminden biri enerji. 

 


Zaten pandemiden dolayı iki sezondur zor günlerden geçiyoruz. Kazanılan paralar sadece çarkı döndürecek kadar sürekli cepten gidiyor.
Bu maliyetlerle işletmecilik yapmak ayrı beceriler gerektiriyor.

 


Pandeminin kötü etkilerinden kurtulamadık.

 


İZMİR ESNAF VE SANATKARLAR ODALARI BİRLİĞİ odamızın üst kuruluşu enerji zamları ve esnaf sanatkarlara olumsuz yansımaları konusunda yaptığı çalışmaları ayrıca CUMHURBAŞKANLIĞINA, TİCARET BAKANLIĞI,SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI,ENERJİ BAKANLIĞI,MALİYE BAKANLIĞI olmak üzere 4 ayrı bakanlığa, 
TÜRKİYE ESNAF VE SANATKARLARI KONFEDERASYONU,İZMİR VALİLİĞİNE ve İZMİR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİNE,
İZMİR MİLLETVEKİLLERİNE,SİYASİ PARTİLERİN GENEL MERKEZLERİNE ve İL BAŞKANLIKLARINA aktarmıştır.

 


KİRA PERSONEL SİGORTA ELEKTRİK SU DOĞALGAZ bizim kazandığımız bişey yok FATURALARA çalışıyoruz!

 


Acil çözümün devletleştirmeden geçtiği ortada olup bunun için mücadeleye devam edeceğiz"

 

 

150 KW ‘DAN 210 KW KOTA ÇIKMASI DEĞİL ELEKTRİK DE İNDİRİM ÖNEMLİ !!!

 


"Otel misafir odaları günde 50 ile 70 kw arası enerji harcayan günlük 80 kw'tan fazlasını harcayan lüks odalarıyla, konaklama yapılıyor.
Misafirlerin laptoplarını ve aletlerini istedikleri zaman şarj edebilmeleri için aktif bırakılan prizler kart anahtar sistemleri her şey elektrik.

 


ASANSÖRLER+ÜTÜ+ŞOHBEN+KOMBİ+KALORİFER+KLİMA+TV+BUZDOLABI
MUTFAK KAHVALTI ÇAY KAHVE MEYVE SUYU MAKİNALARI 


Oteller son derece fazla enerji tüketimi yaparlar. OTEL ODALARIMIZ KENDİ MASRAFLARINI ÇIKARMIYOR.


Artan elektrik enerjisi maliyetlerinin sektöre ciddi bir yük bindirdiği ortadadır.


Tüm Ege Bölgesi'ndeki ticarethane gurubu şahıs abonelikleri için Tüketimi 100 bin kwh ALTI % 3.20 indirim sağlayabiliyor GEDİZ ELEKTRİK!


Bazı abonelikler 100.000 kwh ÜZERİ tüketimi oluyor onlarda %40 kadar indirim yapıyor GEDİZ ELEKTRİK!"