EKONOMİ Haber Girişi : 21 Ocak 2022 09:11

İTB Üyesi Bozkurt: "Taşımacılıkta Maliyet Artışı, İhracatta Rekabeti Olumsuz Etkiliyor"

İTB Üyesi Bozkurt:
İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Üyesi Erol Avni Bozkurt: “Küresel navlun fiyatlarının artışı tüm dünyadaki ihracatçıları benzer şekilde etkilerken, yurtiçi taşımacılık fiyatlarındaki artış ihracatçı firmalarımızın rekabet gücünü olumsuz etkiliyor”

 

 

İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Üyesi Erol Avni Bozkurt pandemi döneminde ihracatın ekonominin lokomotifi olduğuna vurgu yaptı.

 

 

Bir taraftan ülkenin özel sektörünün üretim gücü, diğer taraftan dünya ticaret rotalarında Türkiye lehine yaşanan gelişmelerin ihracatı olumlu yönde etkilediğini belirten Erol Avni Bozkurt,

 

 

“Nitekim Ticaret Bakanlığı’nın GTS (Genel Ticaret Sistemi) verilerine göre 2021 yılında toplam ihracatımız yüzde 32,85 oranında artarak 225 milyar doların üzerine çıktı ve tarihi bir rekor kırdı.

 

 

Yeni ihracat bağlantılarının sürdürülebilir olması ve önümüzdeki yıllarda daha da büyümesi ülkemizin ekonomik hedeflerine ulaşmasında itici güç olacaktır. Bu nedenle ihracatçı firmalarımızın küresel rakipleri karşısında kalite rekabetinin yanı sıra fiyat rekabeti de büyük önem taşıyor” dedi.

 

 

PİYASADA NAKLİYE

FİYATLARI YÜZDE 100 ARTTI

 

 

Pandemi döneminde tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de firmaların üretim maliyetlerinde önemli bir artış olduğunu dile getiren Bozkurt,

 

 

“İhracatçı firmalarımızı zorlayan önemli sorunlardan birisi de yurtiçi liman konteyner taşımacılığında artan fiyatlar. Son 3-4 ayda akaryakıt fiyatlarında önemli artışlar yaşandı ancak, taşımacılık fiyatlarına bu çok daha fazla şekilde yansıdı. Piyasada bu dönemde nakliye fiyatlarının % 100’ün üzerinde arttığını söyleyebiliriz. İhracatçı firmaların taşımacılıkta ortaya çıkan bu fiyat artışını ihracat birim fiyatlarına yansıtma şansları ne yazık ki her zaman ve/veya her sektörde mümkün olmuyor.” diye konuştu. 

 

TAŞIMACILIK MALİYETLERİNİN

DÜŞMESİ İÇİN DESTEK TALEBİ 

 

Küresel navlun fiyatlarındaki artışın tüm dünyadaki ihracatçıları benzer şekilde etkilediğini, yurtiçi taşımacılık fiyatlarındaki artışın ise firmalarımızın rekabet gücünü olumsuz etkileyerek sürdürülebilir ihracatın önünde bir engel oluşturduğuna dikkat çeken Bozkurt,

 

“Bu nedenle özellikle ihracatçı firmalarımızın yurtiçi liman konteyner taşımacılık maliyetlerini düşürmek amacıyla akaryakıttan alınan ÖTV’nin düşürülmesi veya benzeri uygulamaların hayata geçirilmesi uygun olacaktır”

 

dedi.