POLİTİKA Haber Girişi : 13 Mart 2020 16:33

HANGİ İTTİFAK KAZANACAK

HANGİ İTTİFAK KAZANACAK

5393 sayılı Kanunun 19 uncu maddesi gereği geçen yıl seçilen başkanlık divanı iki yıl süreyle seçildiğinden Nisan Meclisinde sadece faaliyet raporları ve İhtisas komisyonları belirlenecek ve geçen yılın denetim raporu okunacak..  

5393sayılı Kanunun 24 üncü maddesine göre ;“İhtisas komisyonları, her siyasî parti grubunun ve bağımsız üyelerin meclisteki üye sayısının meclis üye tam sayısına oranlanması suretiyle oluşturulur hükmü yer almaktadır. Bu kanun maddesine göre ilk kez Yerel seçimlerde ittifakların oluşmasıyla seçimlere giren partiler arasında anlaşma gereği komisyonlarda azami ittifak gözetildi. Birçok ilçede ittifak üyeleri arasında anlaşmayla belirlenen komisyonlar Buca’da uyulmadı. Millet ittifakı üyeleri kendi aralarında belirledikleri isimleri komisyonlarda görevlendirirken, Cumhur ittifakı MHP meclis üyelerini devre dışı bırakarak ihtisas komisyonlarında kendi üyelerine yer verdi.

Nisan ayı Belediye Meclisi hem İhtisas komisyonlarını belirleyecek hem de Faaliyet ve Denetim Komisyonu raporu okunarak oylanacak olması sebebiyle hareketli geçmesi beklenirken ihtisas komisyonları belirlenmesinde Cumhur ittifakı hangi yolu izleyecek merak konusu.

Buca’da Belediye Meclisine iki hafta gibi süre varken şimdiden komisyon çalışmaları başladı. Seçimlerin gizli oyla yapılması nedeniyle partiler kendi adaylarını belirlerken oylamada meclis üyeleri kendi belirledikleri isimleri komisyonlarda görevlendirme ittifakı yapma konusunda görüşmeler yapıyorlar.  Buca’da Nisan meclisinde Millet ittifakı ile Cumhur ittifak anlaşmasımı yoksa Meclis üyeleri ittifakı kazanacak kısaca  nasıl bir tabloyla karşılaşılacak bekleyip göreceğiz.