POLİTİKA Haber Girişi : 03 Ocak 2024 19:08

Başkan Adayları, Meclis Üyesi Yazılmasın!

Başkan Adayları, Meclis Üyesi Yazılmasın!
Zafer Kaplansoy, artan siyaset hareketliliğinde önemli bir çağrıyı kaleme döküyor. Belediye Başkan Aday Adayı olarak çalışma yapan isimlerin içinden, "Belediye Meclis Üyesi Adayı" gösterilmesinin yanlış olacağını belirterek, "Aksi durum haksızlık" diyor

ZAFER KAPLANSOY'UN KALEMİNDEN 

 

BAŞKAN ADAYLARI

MECLİS ÜYESİ YAZILMASIN!

 

 

 

Yüksek Seçim Kurulu tarafından açıklanan 31 Mart Yerel seçim takviminin, 1 Ocak itibariyle başlamasıyla; siyasi partilerde hareketlilik başladı.

 

 

 

İzmir’de en çok başvuru yapılan parti Cumhuriyet Halk Partisi olurken, iktidar partisi AK Parti’de geçen seçime oranla aday adaylığı başvurusunda artış gözleniyor. Tahminen şubat ayında açıklanacak adaylar, şimdiden saha çalışmalarına başladı.

 

 

 

Yerel yönetim seçimleri, adayı daha fazla ön plana çıkarması açısından milletvekili seçimlerinden farklıdır.

 

 

 

Adayın sahip olduğu kimi özellikler (fiziksel, kişisel, eğitim, iletişim becerisi, geleceğe dair projeler, ideoloji, hemşericilik) seçmenin tercihinde etkili olabilmektedir.

 

 

 

Bu özelliklere sahip adaylar önce partisinde aday olması daha sonra seçmen tarafından Belediye Başkanlığını kazanması kolaylaşıyor.

 

 

 

BÜYÜK HAKSIZLIK

 

 

 

31 Mart yerel seçimlerinde Belediye Başkan Aday Adayı başvurusu yapanlar, partilerce ilke kararı alınarak; "Belediye Meclis Üyesi" yapılmamalı.

 

 

Aday kendini iddialı kenti yönetmeye talip olurken, aday yapılmayarak, Meclis Üyesi listelerine yazılması öncelikle Meclis Üyesi müracaatı yapan partililerine haksızlık olur.

 

 

 

Siyasi parti genel merkezleri alacakları karar gereği Meclis üyesi müracaatı yapmamış fakat seçmende ve kentte karşılığı olan bazı kanaat önderi isimleri öncelikle kontenjan aday gösterebilir ama Başkan Adaylığı için müracaat edip aday yapılmayınca Meclis Üyesi listelerine yazılması siyasi etik açısından yanlış olacaktır.

 

 

 

Bugün kentlerin ve ilçelerin sorunları her geçen gün büyürken sorunların çözümü de zorlaşıyor. Göçlerle yaşanan imar sorunları, kültürel ve sosyal ve hukuksal sorunlar büyürken çözüm için öncelikle Başkan adayı kadar halkın yönetime katılarak kendisiyle ilgili alınan kararlarda etkili olup alınan kararları denetleme imkanına sahip olduğu belediye meclis üyeleri de önemli, seçmen kitlesini en azından sayı, meslek, cinsiyet ve yaş açısından temsil edebilmelidirler.

 

 

 

Meclis üyesi listeleri yapılırken kısaca liyakata, mesleklere, kentin sosyal kültürel Demokratik Kitle Örgütleriyle olan ilişkileri ve partisindeki emek göz önünde bulundurulmalı, çünkü bu özelliklere sahip adaylar sorunları bilirken çözüm önerilerini de önerebilirler.

 

 

 

Ahbap çavuş yakınlık ilişkilerle yapılan tercihlerde önce kent sonra aday olduğu parti seçmen gözünde kaybediyor.