EKONOMİ Haber Girişi : 29 Mart 2022 11:56

Balık da Tezgahta Artık 'Seyirlik' Hale Geldi

Balık da Tezgahta Artık 'Seyirlik' Hale Geldi
Et ve tavuk fiyatları artışında, dar gelirli yurttaşın mutfağında protein ihtiyacını karşılamadaki 'b planı' balık da, artık 'seyirlik' hale geldi. Tarihi Havra Sokağı'nda sardalyanın kilosu 40 liraya satılırken, yurttaş ve esnaf dertli.

MUSTAFA OĞUZ

- ÖZEL-

 

 

Türkiye’de her geçen gün ağırlaşan yaşam koşulları, milyonlarca dar gelirli yurttaşın sağlıklı beslenmeden  uzaklaşmasına neden oldu.

 

 

Geçtiğimiz yıllarda protein değeri yönüyle alternatif; kırmızı et ve tavuk etinden daha ucuz olan balığın fiyatlarında, son haftalarda yaşanan hızlı yükseliş, bütçe dostu bu gıda ürününe talebi de büyük oranda düşürdü.

 

 

Tarihi Havra Sokağı Balık Pazarı’nda en ucuz balık sardalyanın kilosu 40 liradan satılırken,  yeterli ilgiyi görmeyerek adeta tezgahlarda seyirlik hale geldi.

 

 

İzmir gibi bir deniz kentinde yaşamalarına rağmen  artan enflasyon karşısında alım güçlerinin  düşmesiyle artık balık tüketemeyecek bir hale geldiklerini belirten İzmirli yurttaşlar ise, çocukları için üzülüyor.

 

 

 

 

"PAHALILIK DUVARINA ÇARPIYORUZ"

 

 

Tezgahı seyre dalan İzmirliler, kırmızı et ve tavuğa gelen zammın ardından, balık ile protein ihtiyacını karşılama seçeneğinde de “pahalılık duvarı”na çarptıklarını vurgulayarak,

 

 

“Ne biz ne de çocuklarımız sağlıklı gıdayı tüketemeyecek hale düştük.  Balık fiyatları da   yükselince, tezgahta balığa ve kasap vitrininde ete  karşıdan bakmakla yetiniyoruz'' dediler.

 

 

Tarihi Havra Sokağı esnafı ise yeterli iş yapamadıklarını ve maliyetlerin her geçen gün artarak bir yandan vatandaşın diğer yandan ise kendilerinin bu durumdan olumsuz etkilendiklerini söyledi.