GÜNDEM Haber Girişi : 29 Mart 2022 09:44

İzmir Buca'da Askıda Ekmek Kuyruğu Refüjde 'Saklanıyor'

İzmir Buca'da Askıda Ekmek Kuyruğu Refüjde 'Saklanıyor'
Buca Velioğlu Fırını önündeki "askıda ekmek" kuyruğu, Ramazan öncesinde ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın manda yoğurdu sağlık formülü önerisinin konuşulduğu dönemde yol ortasına, refüje taşındı. Kuyruğun adres değişikliği esas nedeni hakkında rivayet muhtelif.

 

MAHİR DİNÇ 

 

İzmir Buca'da sıradan yurttaştan siyasetçisine pek çok yurttaşın sosyal medya paylaşımına da konu olan ve "yoksulluğun fotoğrafı" olarak da nitelendirilen "Askıda Ekmek" kuyruğu, sonu gelmeyen ve gün boyu ardı arkası kesilmeyen bir insan denizine dönüşmüştü.

 

 

Buca Velioğlu Ekmek Fırını önünde günün ilk ışıklarıyla mesainin başlamasıyla birlikte satış alanının yanındaki camekanda, alışveriş yapanların  hayır amaçlı aldığı ekmeklerini "askıda ekmek" kasasına yönlendirmesiyle başlattığı imece; kamuoyuna yansıyan görüntüleriyle Türkiye'de yoksulluğun net fotoğrafını ortaya koyan simgelerden biri haline geldi.

 

 

Hatta bazen ihtiyacı olmadığı halde sıra  bekleyenlerin olduğu yönünde tartışmaların da odağı oldu.

 

 

Zaman zaman söz konusu görüntüler nedeniyle iktidar partisi mensubu bazı yerel siyasetçilerin bu durumdan rahatsız olduğu ve işletmeye üstü kapalı uyarılarda bulunduğu konuşulurken, tam da  Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ekranlara yansıyan bir sohbetinde, sağlık için "Manda yoğurdu, Medine Hurması, Kestane Balı, Yulaf" önerisinin gündemde olduğu bir dönemde, ilginç bir şey oldu.

 

 

 

 

 

 

 

TRAFİK AÇISINDAN GÜVENLİK RİSKİ 

 

 

 

Buca Mehmet Akif Caddesi'nde Velioğlu Ekmek Fırını önünde, önceki aylardan bu yana daha geçen haftaya kadar kaldırım boyunca tek sıra halinde oluşan ve ara sokaklara  taşan "askıda ekmek kuyruğu"  refüje "zorunlu" olarak taşındı.

 

 

Edinilen bilgiye göre, zaten zorda olan fırına komşu esnaf, piyasanın Ramazan öncesinde biraz hareketlenebileceği beklentisiyle, insan kuyruğuyla girişlerinin kapanmasından kaynaklı alışverişi zora sokan tablodan dolayı dezavantajlı duruma geldikleri düşüncesiyle böyle bir yönlendirme yaptı. 

 

 

YOKSULLUK DEĞİL

KALDIRIM DEĞİŞTİ!

 

 

"Askıda ekmek" bekleyen ihtiyaçlı yurttaşlar bu adres değişikliğine rağmen refujda beklemeyi sürdürürken, refüjün kısa olmasından dolayı kuyruğun yola taşma durumu, zaten taşıt hareketliliği yoğun caddede "trafik güvenliği" açısından da yeni riskler doğurabileceği endişesi uyandırdı.