YEREL YÖNETİMLER Haber Girişi : 26 Mart 2020 13:51

AKP’li Bergama Belediyesi’ne salgında icra tepkisi

AKP’li Bergama Belediyesi’ne salgında icra tepkisi

AKP’li Bergama Belediyesi’ne salgında icra tepkisi

Bergama’nın AKP’li belediye başkanı Hakan Koştu’nun, bütün belediyelerin borç ertelediği 10 Mart haftasında başlattığı icra takipleri Bergama esnafını zora soktu. 22 Mart tarihinde Koronavirüs tedbirleri kapsamında tüm ülkedeki icra dairelerinde bütün işlemler durdurulsa da esnafın düştüğü zor duruma esnaf vekili Avukat Neşe Çokmert tepki gösterdi.

Bergama Belediyesi 10 Mart tarihinde belediye dükkânlarında kiracı olan esnafa icra takibi başlattı. Ancak 22 Mart tarihinde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın imzasıyla Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre, Koronavirüs tedbirleri kapsamında Bergama dâhil tüm ülkede icra dairelerinde ki işlemler 30 Nisan’a kadar durduruldu. İşlemlerin durdurulmasına rağmen icra şoku yaşayan esnafın düştüğü zor duruma esnaf vekili Avukat Neşe Çokmert tepki gösterdi. Av. Çokmert; “Bergama Belediyesi, borcunu ödemek isteyen esnafı bile icraya verip borcunu arttırdı. Esnafı fuzuli icra masrafına ve vekâlet ücretine soktuktan sonra da genelgeler çıkınca takibi durdurduk diye açıklama yaptı” dedi.

BORCUNU ÖDEMEK İSTEYEN ESNAFIN BORCUNU ARTTIRDI

Av. Neşe Çokmert; “Bergama Belediyesi’ne 9 Mart tarihinde müvekkilimin borcunu taksitlendirmek için gittim, icra Servisi talebimizi kabul etti ve ödemeyi de yaptık. Ancak taksitlendirme yapmamıza rağmen icra ile karşılaştık. Bu konuda belediye avukatını bilgilendirmemize rağmen ertesi gün başkanın talimatı ile icra takibinin başlatıldığını öğrendik. Buradan da anlaşılacağı üzerine Bergama Belediyesi, borcunu ödemek isteyen esnafı bile icraya verip borcunu arttırdı. Esnafı fuzuli icra masrafına ve vekâlet ücretine soktuktan sonra da genelgeler çıkınca takibi durdurduk diye açıklama yaptı. Bütün belediyeler esnafa kolaylık sağlarken, Bergama Belediyesi’nin açtığı icralarla esnafın yükünü arttırmasını kınıyorum” dedi.

BAŞKAN İCRAYA VERDİĞİ ESNAFTAN BAHSETMİYOR

Tüm ülkede 65 yaş üstünün sokağa çıkmasının yasaklanması üzerine müvekkilinin dükkânını açamadığını belirten Avukat Çokmert; “Başkan, İçişleri Bakanlığı genelgesinden sonra ‘kiracıların yanındayım’ diye demeç veriyor, icraların durdurulmasından sonra da ‘30 Nisan’a kadar icra takip işlemlerini durdurduk’ diyor. Ancak 10 Martta apar topar icraya verdiği esnaftan niçin bahsetmiyor? Yasal ve idari yaptırımlar için müracaat edeceğiz fakat halka hizmet için gelen ve sosyal hizmet kurumu niteliği de olan bir belediyede, başkanın vatandaşı kabul etmemesini, virüs sebebiyle çalışamaz hale gelen esnafın icraya vermesini haksız, vicdansız ve hukuka aykırı buluyoruz” dedi.

KİRA BORCU OLAN TÜM ESNAFA BAŞKANIN TALİMATIYLA TAKİP BAŞLATILDI

Av. Neşe Çokmert yaşananları ise şöyle özetledi; “Mart ayı başında başkanın sekretaryasından randevu istedim. Sekretarya başkanın yoğun olduğunu ve haber vereceğini söyledi. Aradan bir hafta geçmesine rağmen haber verilmeyince 9 Mart günü belediyeye gittim. Takip servisinden borç dökümünü aldım. Belediyenin hukuk birimine giderek müvekkilin borçlarını yasal süreçte taksitle ödeyeceğimizi ve Mali işler ve Takip Müdürlüğü ile görüştüğümü söyledim. Hukuk birimi taksitle ödeme yapabileceğimizi söyledi ve müvekkilim de ilk ödemeyi yaptı. Zaten 659 sayılı KHK hükümlerine göre kamu kurumlarına olan borcun ödenmesinde hukuk hizmetini yürüten birimlerin vatandaş ile uzlaşma yükümlülükleri açık bir şekilde zorunlu tutulmaktadır. Ancak ilk taksit ödemesini yapmamıza rağmen icra takibi başlatıldı.  Konuyla ilgili bilgi almak için belediye avukatını aradığımda ise bana başkanı Hakan Koştu’nun talimatı ile icra yaptığını, kira borcu olan bütün kiracıları icraya verdiklerini söyledi”

BELEDİYE AVUKATI; “BORCUNUZ VAR, BENİM CANIMI SIKMAYIN ÖDEYİN”

“Bunun üzerine tekrar başkan ile görüşmek istedim. Ancak sekretarya beni ısrarla görüştürmedi ve 3 saat dışarıda bekletti. Bu arada belediye avukatı yanıma gelerek; ‘borcunuz var, benim canımı sıkmayın ödeyin’ diye bağırdı. Borcunu ödemeye çalışan esnafa böyle davranmalarının yanlış olduğunu ve bu tavrı yanlış bulduğumu söyledim. Ancak ‘ben Hakan beyden talimat aldım, isterseniz borca kefil olun ödeyin’ cevabını aldım”

BAŞKAN BENİ DİNLEMEDİ VE “BORCU OLANLARI TAKİBE VERECEĞİZ” DEDİ

“Israrla beklememin ardından saat 18.30’da nihayet başkanla görüşebildim. Başkan ödeme emrine baktı ve ‘borcunuz varmış, borcu olanları takibe vereceğiz’ dedi. Kendisine virüs sebebiyle esnafın iş yapamadığını çoğu belediyenin esnafa kolaylık gösterdiğini Bergama belediyesinin ise icraya vererek esnafa on binlerce lira harç ve vekâlet ücreti yükü yüklemesinin kamu vicdanına ters olduğunu, kaldı ki taksitlendirme için gelen esnafın da direkt icraya verilmesinin yanlış olduğunu söyledim. Ancak beni dinlemedi”