GÜNDEM Haber Girişi : 01 Ağustos 2021 11:55

PERGOMOS TARİHİNE SAHİP ÇIKALIM

PERGOMOS TARİHİNE SAHİP ÇIKALIM

PERGOMOS TARİHİNE SAHİP ÇIKALIM

Bergama Selçuk ile birlikte İzmir’in kültürel turizmin iki temsilcisinden biridir. Pergamos antik kenti Helenislik Dönemin kültür, bilim ve sanat merkezi olarak dünyanın önemli merkezidir. İyon, Helen, Roma, Bizans dönemlerine ait anıtsal yapılarıyla Tarımsal, sanayi, ticaret ve tarihi bakımından önemli yeri olan Bergama bugün sahipsiz.

Yazar Ahmet Ümit’in Kayıp Tanrılar Ülkesi polisiye, arkeoloji ve mitolojiyi harmanladığı romanına konu olan Zeus’un ağzından antik Yunan Mitoloji Bergama ilgi bekliyor hizmet bekliyor tarihe sahip çıkılmasını bekliyor.

16 Yüzyıl dil bilimcisi 1530’da kaleme aldığı Müyessiretü’l-Ulüm adlı dil bilgisi kitabının yazarı Kadri efendi başta olmak üzere, Antik Roma’nın en önemli hekimlerinden Roma dünyasının ilk spor hekimi, hekimlerin imparatoru Galenos tanıtım panosu bakımsız ve asfalt zifti dökülmüş, Galenos bu topraklarda yetişmiş dünyanın en önemli hekimlerinden biridir. Bugün nasıl Dünyayı kasıp kavuran dengeleri değiştiren Covit 19 hastalığına karşı buldukları Biontech aşısıyla insanlığa hizmet eden gururlandığımız övündüğümüz Uğur Şahin, Özlem Türeci gibi Galenos ta bizim ama bugün sahipsiz bırakılmış. Galenos birde İzmir olarak talip olduğumuz EXPO 2020’nin teması olması sebebi açısından da önem taşımaktadır. “Daha iyi bir dünya için yeni yollar ve herkes için sağlık...” temasına uygun olmayan anıtı yeniden düzenlenmelidir. Bugün Bergama Belediyesi ilçeyi sadece afişlerle değil hizmetleriyle ve bırakılan tarihi değerlere sahip çıkarak tanıtmalıdır. İzmir Büyükşehir Belediyesi de Pagos’a gösterdiği ilgi ve özeni Galenos’a göstermelidir.

Ayrıca Bergama’nın turistik en önemli durağı Kırmızı tuğlalı Kırmızı saray veya Kızıl avlu Bazilika yanındaki Mezbahadan çevreye yayılan pis kokuya bir çözüm bulmalı. Bir de hangi akla hizmet, bir mezbahanın inanç turizminin Dünyadaki en önemli merkezlerinden biri olan Bergama Bazilikası yanında planlanması hayret uyandırırken bölgenin en önemli tarihi eserleri ilgisizlikten yok olmak üzere. Özlem Gazetesi olarak tarihe ve değerlere sahip çıkma adına herkese çağrıda bulunuyoruz.