EĞITİM Haber Girişi : 04 Eylül 2021 23:56

"Kurtuluş" Bilimle Kökleşecek!

İzmir Tınaztepe Üniversitesi-İZTÜ’nün ilk araştırma merkezi,Galen Araştırma Merkezi 9 Eylül'de resmen açılıyor. Mütevelli Heyeti Başkanı Dr.Mehmet Bektur ve Rektör Prof.Dr.Mustafa Güvençer,bu anlamlı günde bilim merkezi açacak olmanın gururunu yaşıyorlar.

MAHİR DİNÇ 

İzmir, bilim ve araştırma alanında önemli bir merkeze; kentin düşman işgalinden kurtulduğu 9 Eylül'de kavuşuyor. İzmir'in vakıf üniversiteleri arasına katılan İzmir Tınaztepe Üniversitesi-İZTÜ Mütevelli Heyeti Başkanı Dr. Mehmet Bektur ve Rektör Prof.Dr. Mustafa Güvençer'in kamuoyu ile paylaştığı, "Yaşam bilimleri ve sağlık alanında araştırmalarda mükemmeliyet ve yenilikçi tıp teknolojilerinin geliştirilmesinde yetkinlik, İZTÜ’nün stratejik öncelikleri arasında yer alıyor" misyonuna uygun; aynı zamanda da Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün "Benim manevi mirasım bilim ve akıldır" sözüne anlam katan önemli bir esere...

 

Antik dönemden bu yana önemli bir tıp merkezi konumundaki İzmir’de, Ege bölgesinin sağlık temalı ilk üniversitesi olarak kurulan İzmir Tınaztepe Üniversitesi-İZTÜ’nün yaşam bilimleri ve sağlık alanında yoğunlaşacak olan ilk araştırma merkezi, İZTÜ Galen Araştırma Merkezi, İzmir'in Kurtuluş Gününün yıl dönümünde; 9 Eylül 2021'de resmen faaliyete geçecek. 

 

İZTÜ, daha önce Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) çatısı altında yer alan IBG İzmir (İzmir Biyotıp ve Genom Merkezi) bünyesinde "tersine beyin göçü" olarak nitelendirilebilecek öncü çalışmalara imza atan Prof.Dr. Mehmet Öztürk ve Prof.Dr. Neşe Atabey'i transfer ederek, bilim alanında önemli bir işe imza attığı gibi, 9 Eylül İzmir'in kurtuluşu için anlamlı bir mesaj da vermiş oldu. 

 

Her iki transfer de, uluslararası bilim alanında saygınlığı olan, yabancı ya da Türkiye kökenli, yenilikçi bilim insanlarını ve ekiplerini, dünyanın en önemli üniversitelerinden Türkiye'ye getirebilme ve bilim ekiplerine katabilme konularında güvenilir ve deneyimli isimler.

 

Türkiye doğumlu ABD vatandaşı bir Türk bilim insanı olarak, DNA onarım mekanizmaları konusunda bilimsel araştırmaları neticesinde yaptığı buluşları 2015 Nobel Kimya Ödülü'ne layık görülen Prof.Dr. Aziz Sancar, yakın arkadaşı olan Prof.Dr.Mehmet Öztürk'ü kurucusu olduğu Bilkent Üniversitesi ve DEÜ bünyesindeki araştırma merkezlerinde açılış ve etkinliklere bizzat giderek destek vermiş, yalnız bırakmamış.         

     

ONUR KONUĞU, PROF.DR. ÖZLEM TÜRECİ 

 

Tıbbın ve eczacılığın öncülerinden İzmir-Bergama doğumlu Galen'in adı verilen Galen Araştırma Merkezi Prof. Dr. Mehmet Öztürk ve Prof. Dr. Neşe Atabey’in öncülüğünde kuruluş çalışmalarını tamamladı. Merkez, 9 Eylül 2021 Perşembe saat 10:00'da İzmir Tınaztepe Üniversitesi-İZTÜ Oditoryumu'nda düzenlenecek açılış töreniyle ve aynı gün "Aşılarda ve İlaçlarda Yeni Ufuklar" temalı "GALEN BİLİM GÜNLERİ ETKİNLİĞİ"yle resmen faaliyete başlayacak.

 

GALEN Araştırma Merkezi Müdürü Prof.Dr. Mehmet Öztürk moderatörlüğündeki etkinlik programının açılış konuşmasını, Biontech firması Kurucu Ortağı - tıpta çığır açan, Covit 19 pandemisine karşı en etkin silah olan mRNA aşısının mucitlerinden, organizasyonun Onur Konuğu Prof.Özlem Türeci yapacak. 

 

Covid-19’a karşı klinik faz çalışmaları tamamlanmak üzere olan VLP aşısının mucitlerinden, Orta-Doğu Teknik Üniversitesi’nden Prof. Dr. Mayda Gürsel‘in konuşması ise VLP Aşılar hakkında. Toplantının aşılara ayrılan ilk bölümü Türkiye’nin ilk adenovirüs aşısını geliştiren Ankara Üniversitesi’nden Prof. Dr. Hakan Akbulut’un Adenovirüs Aşılar hakkındaki konuşmasıyla tamamlanacak.

 

Yeni Nesil İlaçlar konusuna ayırılan toplantının ikinci bölümünde ise, çalışmalarını yurtdışında sürdüren dört bilim insanımız yer alıyor.  Katılımcılar, South Carolina Üniversitesi’nden Prof. Dr. Özgür Şahin’in İlaç KeşfiGeorgetown Üniversitesi’nden Prof. Dr. Aykut Üren’in Hedefe Özgün İlaçlar konularındaki çalışmalarını dinleme fırsatı bulacak. Toplantının son iki konuşması ise bağışıklık sisteminin kansere karşı uyarılması ilkesine göre etki gösteren ve ilaç sektöründe yeni bir dönemin habercisi olarak kabul gören ilaç çalışmalarına ayrılacak. 

 

Karolinska Enstitüsü’nden Prof. Dr. Evren Alıcı hücre ilaçlar, Reven Pharmaceuticals 'dan Prof. Dr. Fatih Uçkun ise CD3-hedefli bispesifik antikor ilaçlar hakkındaki çalışmalarını izleyicilerle paylaşacaklar.

 

Galen Bilim Günleri etkinliği İZTÜ Yerleşkesinde gerçekleşecek; gerek çevrimiçi gerekse yerinde katılım mümkün olabilecek. İngilizce olarak gerçekleştirilecek etkinlik sırasında simultane çeviri hizmeti sağlanacak. Etkinliğe katılım ücretsiz. Katılım için Galen Günleri Katılım Formu adresinde yer alan formu doldurarak kaydolunması gerekiyor. ( https://galen.tinaztepe.edu.tr/tr/duyuru/iztu-galen-bilim-gunleri-asilarda-ve-ilaclarda-yeni-ufuklar )

 

GALEN VE İZTÜ GALEN ARAŞTIRMA MERKEZİ 

 

Eski Roma İmparatorluğu döneminde Bergama’da yetişip daha sonra Roma’da görevine devam etmiş olan Bergamalı Galen (d. 129-ö. 216), İzmir’in yetiştirdiği bilim insanları arasında en önde yer alıyor. Farklı dillerde Claude GalenGalenos,GalenusCalinus  olarak bilinen bir tıp doktoru, bilim insanı ve filozof...

 

Deneysel fizyolojinin kurucusu ve Roma dünyasının ilk spor hekimidir. Farmakoloji alanında da yeni teoriler geliştirmiş, ilkeleri “Galenik” dersi olarak çağdaş Eczacılık Fakültelerinde okutulagelmiştir.

 

İZTÜ, temel bilimlerin kaynağı olan ‘’yaratıcılık’’ kadar uygulamalı bilimlerin “tecrübe” gücüne de inanan Galen’in adını ilk araştırma merkezlerine verme gerekçesini işte bu tarihsel arka plana dayandırıyor.

 

ARAŞTIRMA, GELİŞTİRME VE LABORATUVAR HİZMETİ

 

İZTÜ Galen Araştırma Merkezi, kişiselleştirilmiş tıp öncelikli olarak insan sağlığı alanında korunma, tanı ve tedavi konularında araştırmalar yapmak, yenilikçi biyoteknoloji ürünleri geliştirmek ve laboratuvar hizmetleri vermekle yükümlü olacak.

 

Merkezde çalışmalar, proje esaslı olarak gerçekleştirilecek. Bunu sağlamak üzere, Merkezin hedefleri doğrultusunda kurumun Tıp Fakültesi ve diğer fakültelerdeki öğretim üyeleri, ayrıca ulusal ve uluslararası kamu ve özel sektör kurum ve kuruluşlar ile bilimsel ve teknolojik iş birliklerine dayalı projeler hayata geçirilecek.

 

Merkez, kişiselleştirilmiş tıp alanında ülkemizin ihtiyaç duyduğu akademisyen, doktora sonrası araştırmacı, doktora ve yüksek lisans öğrencisi yetiştirecek, İZTÜ lisans öğrencilerinin araştırma yapmalarına destek olacak ve sağlık bilimleri alanında tekniker yetiştirmeye katkı sağlayacak.

 

Merkez, Tıp, Eczacılık ve Yaşam Bilimleri alanlarında çalışan bilim insanlarını; İZTÜ GALEN Araştırma Merkeziyle bilimsel işbirlikleri kurmanın yanında, genç, güçlü ve dinamik bir kadro oluşturmayı hedefliyor ve birlikte çalışmaya davet ediyor.