POLİTİKA Haber Girişi : 19 Mayıs 2016 03:16

İzmir'in 66 yıllık hasreti bitecek mi?

İzmir'in 66 yıllık hasreti bitecek mi?
AK Parti yeni Genel Başkan ve potansiyel Başbakanı Perşembe günü saat 14.00'te açıklayacak. Gözler Binali Yıldırım'da
 BÜNYAMİN DOBRUCALI /

Tüm Türkiye nefesini tutu, AK Parti'nin açıklayacağı ismi bekliyor. İzmir'in heyecanı ise diğer 80 ili gölgede bırakacak türden. Heyecanın başrolünde İzmir Milletvekili Binali Yıldırım'ın hem Genel Başkan koltuğuna hem de doğal olarak Başbakanlık koltuğuna en yakın iism olması. AK Parti'nin temayülerinde birinci çıkan Binali Yıldırım'ın son anda çok büyük bir terslik olmazsa AK Parti'nin Davutoğlu'ndan boşalacak koltukların sahibi olmasına kesin gözüyle bakılıyor. Eğer beklentiler gerçekleşirse İzmir tam 66 yıl sonar yeniden bir Başbakan çıkarmış olacak.

 

SARAÇOĞLU'NDAN BERİ BEKLENİYORDU

Izmir siyasetinin Başkent siyasetine patronluk yaptığı dönemler oldukça sınırlı. Hem İzmir doğumlu hem de İzmir Milletvekili olarak Başbakanlık yapmış olan tek isim 1948-1950 döneminde Başbakanlık yapmış olan Şükrü Saraçoğlu. Fenerbahçe stadına isminin verilmesi nedeniyle genellikle karıştıtılarak İstanbulu zannedilen Saraçoğlu Ödemiş doğumlu bir siyasetçi. İzmir miletvekili olarak Başbakanlık görevine getirilen diğer bir isim ise 1937-1939 döneminda koltuğa outran Celal Bayar. İzmir Milletvekili olmamasına rağmen İzmir doğumlu olan İsmet İnönü de bir bakıma İzmir'in Başbakanlık koltuğuna gönderdiği isimler arasında yer aldığını söylemek mümkün. Bu listeye eklenecek diğer bir isim de 1993'te Süleyman Demirel'in Cumhurbaşkanlığı'na geçiş sürecinde  yaklaşık 1,5 ay Başbakanlığa vekalet eden dönemin İzmir Miletvekili Erdal İnönü.

 

66 YIL SONRA BİR İLK OLACAK

Binali Yıldırım'ın beklendiği gibi isminin açıklanması halinde Saraçoğlu'nun 1950'de terk ettiği Başbakanlık koltuğuna tam 66 yıl sonar ilk kez bir İzmir Milletvekili oturmuş olacak.


Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.
  • İsrafil 01 Ocak 1970 02:00

    Allah yardimcin olsun başarilar dilerim