İnce hesaplar

İnce hesaplar

Daha önce Satranç ve Siyaset yazımda belirtmiştim, Satrançta daima en iyi diye bir şey yoktur. En iyi her zaman değişebilir çünkü oyun masasında yapılacak hamleler, atılacak adımlar ve gösterilecek performans zamana göre değişebilir

Siyasete ise satranç gibi düşünmeyi, ileriyi görmeyi geleceği iyi okumayı gerektiriyor, rakibe saygıyı kişiye göre değişir. Siyasette en iyi diye bir şey yoktur. Oyunu iyi kuran yerinde yapılan hamleler ilişki kurulacak kişilere karşı gösterilen performans siyasette önemli mevzi kazandırır.

Bugün ülkenin gündeminde Dış politikada, Suriye ve Libya’da yaşananlar, Doğu Akdeniz’de Yunanistan’la yaşanan gerginlik, işsizlik rekor düzeyde olması, Türk Lirası’nın değer kaybetmesi piyasalarda yaşanan durgunluk, canavarlaşan enflasyon ve herkesi perişan eden pahalılık tırmanırken, ülkemizde yaşayan 5 milyon sığınmacının yol açtığı sorunlar  iç siyasetteki gerginlik politikalarının yol açtığı saymakla bitmeyen  önemli sorunlar varken uzun süredir ülke gündeminde Muharrem İnce  konuşuluyor.  

CHP içersinde İnce’nin olmadık zamanda çıkışlar yaparak gündemi meşkul etmesinden rahatsız olan kesim, Genel Merkezden  İnce konusunda kesin çözüm beklerken, iyi bir oyun kurucu olan Kılıçdaroğlu son İnce’nin çıkışını soğukkanlı yaklaşımla izliyor.

İki yıl önce yaşanmış ve birçok kez gündeme gelen konuları tekrar tekrar tartışmaya açan  Muharem İnce aslında yaptığı çıkışlarla CHP seçmeni tarafından haklı olduğu konularda bile suçlanırken kendisini yanlızlığa itiyor.

Dikkatli ve soğukkanlı gelişmeleri izleyen Kılıçdaroğlu bence önümüzdeki süreci okuyor, yerinde ve zamanında oyunu kuruyor, karşısındakinin ne yapacağını kestirip ona göre hamle yapmaya hazırlanıyor.

Kılıçdaroğlu’nun 2018 seçimleriyle değişen sistemle yüzde 51’e yönelik her hamlesinin bir işlevi var. Bazıları güçlü, bazıları zayıf yapılan hamlelerin bazıları oyunun başında bazıları oyunun sonunda yarayacağını gören Kılıçdaroğlu bundan sonra girdiği her seçimi kazanmak için hamlelerin hepsini kullanmak zorunda olduğunun farkında. En önemlisi hangi hamleyi ne zaman yapacağını ve karşındakini nasıl mat edeceğini hesaplıyor.

Muharem İnce  ise zamansız çıkışıyla oyunu kuramayarak yanlış hamle ile kaybetti. İnce Grup başkanvekilliği, Cumhurbaşkanlığı kampanyasındaki performasıyla ve halkın ilgisiyle kendisini şah olarak gördü. Gösterilen ilginin gizemine kapılarak  hırsının kurbanı oldu ve  Cunhur ittifakının dengesini bozması gerekirken kendisinin içinde bulunduğunu iddia ettiği Millet ittifakının dengesini bozmaya yönelik çıkış yaptarak kazanmayı istediği oyunu,  destek aldığı filleri, vezirleri kaleleri, atları ve piyonları son yaptığı hamlesi ile çok istediği oyunu kaybetti.

CHP içersinde yaşanan gelişmeler bugün bile eski siyasetçileri haklı çıkarttı.

CHP kendi kendini yemeye devam ederken İnce İnce  yapılan hesaplar CHP’ye zarar vereceğe benziyor.

Fesleğen Bile dokumadığın sürece kokusunu yaymıyor,

CHP  İnce hsaplar peşinde olmadan emekçilere, esnafa, emekliye, yoksula,engelliye  kısaca A’dan Z’ye tüm kesimlerin yüreğine dokunmalı gönüllerini kazanmalı çünkü her dokunduğunun kokusunu ve desteğini alacağını unutmamalı.