ÇEVRE & SAĞLIK Haber Girişi : 17 Mayıs 2020 15:05

EGEÇEP, Kazdağları'na desteğe gidiyor

EGEÇEP, Kazdağları'na desteğe gidiyor

EGEÇEP temsilcileri, İzmir Valiliği'ne başvurarak Kazdağları’nda doğayı savunan çevrecilere destek amacıyla Çanakkale’ye gidebilmek için seyahat izni verilmesini istediğini açıkladı.

EGEÇEP, doğayı yılmadan savunan çevrecilere müdahale edilmesi konusunda endişe duyduklarını belirterek, Kazdağları'ndaki çevrecilere yapılacak müdahalenin tüm yaşam savunucularına yapılmış sayılacağını vurguladı.

Kazdağları’nda altın madeni projesine karşı 288 gündür nöbet tutan çevreciler, Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğü tarafından kişi başı günlük 3 bin 180 liradan 4 günde toplamda 57 bin 240 lira idari para cezası kesilmiişti.

"KAZDAĞLARI'NI SAVUNANACAĞIZ"

EGEÇEP tarafından yapılan açıklamada, salgın bahanesiyle direnenlerin tasfiye edildiği vurgulanırken, "Pandemi koşullarını fırsat bilerek doğa talanını hızlandıran başta Alamos Gold olmak üzere, bu bölgede faaliyet gösteren altın madencilerine karşı mücadele edenlere destek amacıyla yapmak istediğimiz ziyaret demokratik, anayasal bir hakkın kullanımıdır ve engellenmemelidir. Arkadaşlarımız ormanlık alanda piknik yapmıyorlar, temiz hava almak için kamp da kurmuş değiller. Ayrıca salgınların ekolojik yıkımlarla ilişkisinin birçok bilimsel yayınla gösterildiği günümüz koşullarında arkadaşlarımızın, şirketin yörede gerçekleştirdiği ekolojik yıkımı önlemeye ve belgelemeye çalıştığı da unutulmamalıdır" denildi.

Kazdağları'nı ve orada mücadele çevrecileri savunacağını belirten EGEÇEP, "Pandemi koşullarında dahi, mücadeleden vazgeçmeyen yaşam savunucularının yanında yer alacağımızı, her türlü yasal ve meşru direnme hakkımızı kullanacağız. Bir kez daha çağrıda bulunuyoruz. Madencilere değil doğaya sahip çıkın. Olası doğa tahribatını belgelemek dışında amacı olmayan drone uçuşları üzerindeki yasağı kaldırın. Alamos Gold’un ruhsat süresi sonlandığı halde faaliyetleri devam etmektedir. Bu duruma, yasadışı olarak göz yuman yetkililer hakkında soruşturma başlatılmalıdır. Yüzbinlerce ağaç keserek doğa talanını devam ettiren Alamos Gold maden şirketinin bu talanı önlenmeli, verdiği zararlar tazmin ettirilmelidir. Kazdağları talanına karşı yürütülen nöbeti bitirme niyetiyle uygulanan tahliye kararından kesinlikle geri dönülmeli, verilen para cezası iptal edilmelidir" ifadeleri kullanıldı.