EKONOMİ Haber Girişi : 24 Ekim 2016 09:47

E-Ticaret artık daha güvenli olacak

E-Ticaret artık daha güvenli olacak
Ekonomist Adnan Öztekin, Türkiye genelinde her geçen gün daha da yaygınlaşan E-ticaretteki son gelişmeleri yorumladı.

Ekonomist Öztekin, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın son dönemdeki en önemli projelerinden biri olan "Elektronik Ticarette Güven Damgası" uygulamasını İnternet alışverişlerinde güven ortamının oluşmasına büyük katkılar yapacak "devrim gibi yenilik" olarak nitelendirdi.

 

Pazarı Aktifleştirecek Hamle

 

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan "Elektronik Ticarette Güven Damgası" uygulamasına ilk destek Ekonomist Adnan Öztekin'den geldi. Öztekin, yaptığı değerlendirmesinde hayata geçirilecek bu projeyle, E-Ticarette mağduriyetlerinin yaşandığı ve bir muhatabın bulunamadığı durumların tarihe karışacağını belirterek, "2017 yılında yürürlüğe girmesi planlanan uygulama ile vatandaşlarımız artık güvenilirliği sağlanmış sitelerden alışveriş yapacak. Ayrıca bu düzenleme ile elektronik ticaret pazarında faaliyet gösteren tüm sitelerin gelişimi desteklenerek, denetimleri daha aktif hale gelecek. Her önüne gelen istediği gibi internet üzerinden alışveriş sitesi kurup, satış yapamayacak" dedi.

 

"Mağduriyetler Ortadan Kalkacak"

 

Ekonomist Adnan Öztekin, yeni uygulama ile E-ticaret sitelerinin tamamının kayıt altına alınacağına vurgu yaparak açıklamalarını şöyle sürdürdü:

 

"Vatandaşlarımız daha önceden internet üzerinden yaptığı alışverişlerinde yaşadığı sorunlarında büyük mağduriyet yaşıyordu. Dahası yaşadıkları mağduriyetlerinde muhatap dahi bulamıyordu. Ak Parti Hükümeti tüm dünya ülkelerinin son dönemdeki büyük dertlerinden biri olan E-Ticaretteki bu sorunlara devrim gibi çözüm getirerek adeta devrim yaptı. Hazırlanan çalışmayla artık ticaret yapan gerçek kişilerin T.C. kimlik numarası ve vergi kimlik numarası, şirketlerin ise MERSİS no ve vergi kimlik no bildirmesi zorunlu olacak. Bunun dışında KEP adresi, mobil uygulama ve alan adı, e-ticaretin türü, e-ticaret dışı ticari faaliyetler, mal ve hizmetlerin türü, ödeme yöntemleri de bildirilecek. Yani vatandaşlar artık muhatabının kim olduğunu bilecek. Yeni uygulama da sadece bu mu var? Hayır. Tutulacak kayıtlar ve yapılacak denetlemeler ile, e-ticaret sitelerinin yarattığı ekonomik hacmi devlet kayıt altına alacak. Güven damgası tahsis edilen e-ticaret siteleri, alıcıların siparişi hakkında bilgi alabilmesi, talep ve şikâyetlerini telefon aracılığıyla iletebilmesi için müşteri hizmetleriyle iletişim imkanı sunacak, sürecin etkin bir şekilde yönetilmesini ve sonuçlandırılmasını sağlayacak. Oluşturulacak şikayet iletim ve uyuşmazlık çözüm mekanizmasıyla, e-ticarette ortaya çıkan uyuşmazlıklar hızlı, etkin ve maliyetsiz çözümlenebilecek"

 

TÜBİSAD'ın Türkiye'de E-Ticaret Pazar Tanımlama ve 2015 Pazar Büyüklüğü Raporu Sonuçları:

 

Toplam Pazar: 24,7 milyar TL (yüzde 31 yıllık büyüme)

 

Alt Kırılımlar:

 

Tatil-Seyahat: 8,9 milyar TL  (yüzde 31 yıllık büyüme)

Sadece Online Perakende: 8,5 milyar TL  (yüzde 32 yıllık büyüme)

Çok Kanallı Perakende: 4,8 milyar TL  (yüzde 33 yıllık büyüme)

Online Pazaryeri : 3,8 milyar TL (yüzde 40  yıllık büyüme)

Online Bahis : 2,5 milyar TL (yüzde 22 yıllık büyüme)

Online- Çok Kategorili: 2,2 milyar TL (yüzde 28 yıllık büyüme)

Online ? Özel Alışveriş: 1,8 Milyar TL (yüzde 27  yıllık büyüme)

Online ? Dikey: 0,7 Milyar TL (yüzde 17 yıllık büyüme)

Çok Kanallı ? Elektronik: 1,8 Milyar TL (yüzde 35 yıllık büyüme)

Çok Kanallı ? Giyim & Ayakkabı : 0,8 Milyar TL (yüzde 25 yıllık büyüme)

Çok Kanallı ? Ev & Dekorasyon : 0,5 Milyar TL (yüzde 34 yıllık büyüme)

Çok Kanallı ? Eğlence & Kültür : 0,3 Milyar TL (yüzde 27 yıllık büyüme)

Çok Kanallı ? Diğer : 1,3 milyar TL  (yüzde 36 yıllık büyüme)

 

E-Ticaretin toplam perakende içindeki payı (Toplam Perakende pazarında online işlemlerin oranı) 

Türkiye: yüzde 2,0
Gelişmiş Ülkeler Ortalaması: yüzde 7,1
Gelişmekte Olan Ülkeler Ortalaması: yüzde 5,1

 


Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.