GÜNDEM Haber Girişi : 07 Mart 2020 21:30

Buca ve Bornova'da kadınlar bir araya geldi

Buca ve Bornova'da kadınlar bir araya geldi

İzmir'de Bornova ve Buca'da bir araya gelen kadınlar, krizden ve savaş koşullarından en çok kadınların etkilendiğini belirterek, buna karşı dayanışmayı ve mücadeleyi büyütme çağrısında bulundu.

Bornova Kadın Dayanış Derneği (BORKAD) 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü kapsamında Atatürk Mahallesi Sırrı Aydoğan Kültür Merkezinde etkinlik düzenledi. Etkinlikte ilk olarak konuşan BORKAD Başkanı Zeynep Reyşan, ülkedeki ekonomik ve siyasi krizden en çok kadınların etkilendiğini dile getirerek, kadınların işsizlik oranının erkeklerden daha fazla olduğunu söyledi.

Son 16 yılda kadına yönelik şiddetin yüzde 471 arttığını hatırlatan Reyşan, "Evde, işyerinde, sokakta, okulda mekan zaman fark etmeden kadınlar psikolojik ve fiziksel şiddete maruz kalıyor" diyerek savaş koşullarından da en çok kadınların etkilendiğini ifade etti. Her gün hak gasplarının yaşandığını söyleyen Reyşan, İstanbul Sözleşmesi ve 6284 sayılı kanunun önemine değindi. 

"ÜCRETSİZ KREŞ İÇİN MÜCADELE EDECEĞİZ"    

Dernek olarak mahallelerde kreş yapılması talebi ile başlattıkları imza kampanyasını anlatan Reyşan, "Ekonomik krizden dolayı artan yoksulluk kadınları çalışmaya zorluyor. Ancak hem çocuklarını bırakabilecekleri güvenli yerlerin olmaması hem de ücretlerdeki eşitsizlik yüzünden aldığı maaşı özel kreşlere vermek zorunda kalması kadınları bir çıkmaza sokuyor. Bu toplanan 10 bin imzayı belediye başkanının seçim vaadi olan mahallelere kreş açma sözüne istinaden kendisine iletilecektir" diyerek mahallelerde ücretsiz kreşlerin açılması için mücadeleye devam edeceklerini söyledi. Reyşan son olarak, Bornova Kadın Platformu ile 8 Mart pazar günü saat 13.00'da Bornova Cumhuriyet Meydanında yapılacak basın açıklamasına çağrıda bulundu.

"BİRLİKTE VE DAYANIŞMA İLE HAKARET ETMELİYİZ"

Söz alan ev içi emekçisi Mahinur Dönmez, çocuk bakımından mutfak masraflarına, faturaların ödenmesinden kira derdine kadar kadınların sorumluluklarından söz ederek, ev içi emeğin zorluklarına değindi. Yaşanan tüm zorluklara karşı kadınların bir arada olmasının önemli olduğunu söyleyen Dönmez, "Biz kadınlar birlikte ve dayanışma ile hakaret etmeliyiz" dedi. Evrensel