POLİTİKA Haber Girişi : 05 Kasım 2016 16:14

Belçika'ya 'Vatan' tepkisi

Belçika'ya 'Vatan' tepkisi
Vatan Partisi Genel Başkanı Mehmet Cengiz, Belçika Yargısının PKK faaliyetleri hakkında verdiği hükmü değerlendiren bir basın açıklaması yaptı. Cengiz'in açıklaması şöyle:

Belçika Yargısı, Avrupa Birliği'nin (AB) terör örgütleri listesinde olan PKK'nın faaliyetlerinin "silahlı mücadele kapsamında olduğu için terör suçu oluşturamayacağına" hükmetti. Söz konusu dosyada PKK yöneticileri; terör eylemlerinde bulunmak, zorla haraç almak, sahte belge düzenlemek, bölgemizde bulunan PKK kamplarına eğitilmeleri için adam toplatmak, kadro toplamak sevk etmek gibi fiillerle suçlanmaktadır.

Bu Belçika Hükümetinin ilk suçu değildir. Daha önce de 18 Mart'ta yapılan Türkiye-AB zirvesi öncesi Belçika'nın PKK'ya, zirvenin yapıldığı AB Konseyi arkasında çadır kurmaya izin vermesi , 12 Temmuz 2016 tarihinde Brüksel'de bulunan Avrupa Parlamentosu'nda PKK'nın resim sergisi açması bunun güncel örnekleridir.

Bu karar, terörle mücadelede ilkesiz bir tutumun ve PKK terör örgütünün Belçika'da rahatça faaliyet gösterebilmesine imkân sağlayan zihniyetin açık ve yeni bir göstergesi olarak algılamak mümkündür.

Belçika'nında üyesi olduğu Avrupa Birliği'nin ilan ettiği terör örgütleri listesinde PKK'da yer almaktadır.

Bu liste Belçika'yı da AB üyesi olması hasebiyle bağlamaktadır. Yine 2005 yılında Varşova'da imzalanan "Avrupa Konseyi Terörizmin Önlenmesi Sözleşmesi" nin ilgili hükümlerini dikkate aldığımızda buna göre sözleşmede anılan terör suçlarının ve suçlularının hem kim tarafından işlenirse işlensin; hiç bir koşulda siyasal, felsefi ideolojik ırksal vb.. mülahazalarla haklı gösterilemeyeceği açıkca söylenmekte tüm tarafların sözleşmede belirtilen suçların önlenmesi için gerekli çabayı göstermesi istenmekte, çaba gösteremerdikleri taktirde bu sözleşmeyi ihlal edecekleri açıkca belirtilmektedir.

Bu sözleşmede terörist saflara katılmak terör suçu olarak kabul edilmiştir ve diğer hususlar sözleşmenin 6-7 ve devam maddelerinde açıkça tasnif edilmekte ve değerlendirilmektedir. Sözleşmede teşebbüs dahi terör suçu olarak ifade edilmektedir.

Sözleşmenin 18. maddesinde taraf devletlere "iade et veya yargıla" demektedir.

Belçika, yukarıda ifade ettiğimiz hususlar dahilinde kendisini bağlayan uluslararası sözleşmelere de aykırı davranmakta ve Türkiye'nin toprak bütünlüğü ve güvenliğini tehdit eden bu terör yapılanmasına açıkça destek vermiş bulunmaktadır.

Brüksel, AB'nin başkentidir. Aldığı karar, Avrupa'nın aldığı karar niteliğindedir ve siyasi niteliktedir.

Avrupa bölgemizde kukla Kürdistan kurma kararlığına giden hukuki yolu açma çabası içindedir. Kararı tanımıyor ve kabul etmiyoruz. Belçika'yı imzaladığı uluslararası anlaşmalara ve sözleşmelere uymaya davet ediyoruz.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.