Buca'da tutuklu bulunan Beylikdüzü Belediye Başkanı Mehmet Murat Çalık, Adli Tıp Kurumu heyetine çıkarılmak üzere İzmir’den İstanbul’a getirildi. Çalık'a Adli Tıp Kurumu girişinde 5 jandarma eşlik etti.
Tutuklu Beylikdüzü Belediye Başkanı Mehmet Murat Çalık, Adli Tıp Kurumu heyetine çıkarılmak üzere İzmir’den İstanbul’a getirildi. TELE1'e konuşan Çalık'ın avukatları 'Haberimiz yoktu biz de Adli Tıp Kurumu'na geçiyoruz" dedi.
Murat Çalık'ın avukatı Melih Koçhan yaptığı açıklamada şunları söyledi:
"Müvekkilimiz Sayın Mehmet Murat Çalık’ın Adli Tıp Kurumu’na sevki gerçekleşmiştir. Şu anda avukatları olarak Adli Tıp Kurumu’na intikal halindeyiz
Bilindiği üzere, İzmir Katip Çelebi Eğitim ve Araştırma Hastanesi tarafından hazırlanan sağlık kurulu raporunda, müvekkilimizin cezaevi koşullarında kalmasının uygun olmadığı açıkça belirtilmiştir
Adli Tıp Kurumu’nun da bu rapor doğrultusunda değerlendirme yaparak, müvekkilin mevcut sağlık durumu itibarıyla cezaevi koşullarına uygun olmadığını tespit edeceğine ve bu durumu onaylayacağına inancımız tamdır"
Çalık İzmir'den Adli Tıp heyeti için İstanbul'a getirildi. Adli Tıp Kurumu binası girişinde kaydedilen görüntülerde Çalık'a 5 jandarmanın eşlik ettiği görülüyor.
Lösemi ve lenfoma geçmişi bulunan Murat Çalık 19 Mart operasyonu kapsamında tutuklanarak Silivri Cezaevine gönderilmişti.
Tutukluğunun 75. gününde Silivri’den Buca Cezaevi’ne gönderilen Çalık’ın cezaevinde 15 kilo verdiği ortaya çıkmıştı.
TELE1 Çalık'ın geçmişte lenf kanseri (Lenfoma) ve lösemi (kan kanseri) tedavisi gördüğünü gündeme getirmişti. TELE1'in haberinin ardından Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Adli Tıp Kurumu'nun incelemesi sonrası Çalık'ın tutukluluğunun yeniden değerlendirileceğini söylemişti.
TELE1’e konuşan Murat Çalık’ın eşi Zehra Çalık, eşinin 1999 yılında 9 ay lösemi tedavisi gördüğünü belirterek şunları söylemişti:
“Mehmet tedavi gördükten sonra askere gitmek istiyor. Gidiyor da. Yaklaşık 1 ay görev yapıp GATA’dan rapor verilerek geri gönderiliyor. 2006 yılında ise lenfoma teşhisi konuldu. Boynundan bir kitle alındı, bir süre sonra patoloji sonucu kötü gelince yeniden ameliyat oldu. Rutin kontrolleri ve kan sayımı düzenli yapılıyordu”
Murat Çalık’ın tutuklanmasına gerekçe olarak İmamoğlu soruşturmasında, etkin pişmanlıktan yararlanan müşteki/sanık Uğur Güngör'ün iddiaları gösterildi. Bu iddiaya göre, inşaatına ruhsat almak için o dönem İmamoğlu’nun belediye başkanlığını yaptığı Beylikdüzü Belediyesi’ne başvuran Güngör, önce 13 ardından 2 dairesini soruşturmada iddia edilen “çeteye” kaptırdı.
Aynı kişi daha önce de aynı nedenle başvurmuş, savcılık 2020'de “kovuşturmaya yer yok” kararı vermiş, 2023’te de kaymakamlık "suç unsuru yok” demişti.
Hatta aynı iddialar için soruşturma izni dahi verilmedi ancak bu dosyada verilen takipsizlik kararı onama beklendiği sırada İmamoğlu'nun dosyasına bağlanarak tutuklama gerekçesi oldu.
(Tele1)