YEREL YÖNETİMLER Haber Girişi : 20 Ocak 2021 11:17

Atık yönetiminde örnek ilçe Karaburun olacak!

Atık yönetiminde örnek ilçe Karaburun olacak!

Atık yönetiminde örnek ilçe Karaburun olacak!

Doğal güzellikleri ve bozulmamış doğası ile Türkiye’nin cennet köşeleri arasında yer alan Karaburun; atık yönetiminde yaptığı çalışmalarla örnek ilçeler arasında yer almayı hedefliyor.

Resmî Gazete’de yayınlanan Sıfır Atık Yönetmeliği ve Çevre Yönetimi Hizmetleri Yönetmeliği kapsamında sorumluluklarını yerine getiren Karaburun’da yeni hedef, atıkların kaynağında ayrıştırılmasında Türkiye’ye örnek ilçe olmak…

Karaburun Belediye Başkanı İlkay Girgin Erdoğan, Mayıs 2020 ile Ocak 2021 ayları arasında 20.7 ton Cam Atık, 116 ton Kağıt/Karton Atık, 27.3 ton Metal Atık, 50.7 ton Plastik Atık ve 74 kilogram atık pili toplayarak geri dönüşüme gönderdiklerini belirterek, asıl hedeflerinin atıkların kaynağında ayrıştırılarak geri dönüşümünü sağlamak olduğunu söyledi.

“ ÇOCUKLAR BÜYÜKLERİ BİLİNÇLENDİRECEK”

Dünya üzerinde ülkelerin atıklara “enerji kaynağı” ve “çöp” bakanlar olarak ikiye ayrıldığını, Türkiye’nin ikinci grupta bulunduğunu kaydeden Erdoğan, şu değerlendirmeyi yaptı:

“Bugün İsveç gibi gelişmiş ülkeler, geri dönüştürecek atıkları kalmadığı için başka ülkelerden atık ithal ediyorlar. Gelişmiş ülkelerde atıkların kaynağında ayrıştırılması ve geri dönüşümü kültürü yerleşmiş durumda. Bizde ise maalesef bu kültür henüz oluşmadı. Bizim bıyık altından güldüğümüz konular, gelişmiş ülkelerde bilimin ve enerji endüstrisinin en temel çalışma başlıklarından biri. Yerel yönetim olarak, Karaburun’da bu yönde özgün bir örnek oluşturmak istiyoruz. Bunun için anaokulları ve ilkokullardan başlayan bir bilinçlenme eğitimine ihtiyacımız var. Yetişkin bir insana geri dönüşüm bilincini aşılamamız kolay değil. Bu eğitimi anne ve babalar çocuklarına vermeyecek, çocuklar anne ve babalarını bilinçlendirecek. Hemşehrilerimiz hangi atığın hangi gün ve hangi saatte evinden alınacağını bilecek. Bu projeyi kapsamlı bir eğitim çalışması sonrasında devreye alacağız. Önce pilot mahallelerimizde, sonrasında tüm Karaburun’da uygulamayı planlıyoruz. Kreşteki çocuğumuzdan öğrencilere, yaşlılarımızdan esnafımıza kadar tüm yurttaşlarımızla el ele vereceğiz. Muhtarlarımız bu çalışmada en yakın mesai arkadaşlarım olacak.”

GERİ DÖNÜŞÜM İLE YERLİ ENERJİ KAYNAĞI

Türkiye’de yılda 25 milyon ton evsel atık, 1,2 milyon ton endüstriyel atık, 100 bin ton tıbbi atık ve 530 bin ton e-atık üretildiğine hatırlatan Erdoğan, yalnızca cep telefonlarından oluşan atık miktarının yılda bin tonu bulduğunu; bu atıkların ayrıştırılarak geri dönüşümünün Türkiye’nin yerli bir enerji kaynağına daha sahip olması anlamına geldiğini sözlerine ekledi.

Karaburun Belediyesi, pandemi ve yaz aylarının etkisi ile artan atık miktarını dikkate alarak, bu yıl içinde ilçede 1’inci Sınıf Atık Getirme Merkezi kuracak. Elektronik atıkların da dahil olduğu farklı kategorideki pek çok atık yerinde ve ayrıştırımış şekilde toplanacak ve geri dönüşüme kazandırılacak.