KÜLTÜR-SANAT Haber Girişi : 05 Şubat 2017 01:56

80 yaşında ama delikanlıları cebinden çıkarıyor

80 yaşında ama delikanlıları cebinden çıkarıyor
Birçok yaşıtı hayata küsüp köşesine çekilmişken Doğa yürüyüşleri denince ala gelen ilk isimlerden biri olan Nurettin Gökdemir, 80 yaşına rağmen 'nazar değmesin' dedirtiyor

''Güzel gençler doğanın eseridir, güzel yaşlılar ise sanatın'' der Albert Einstein. Eğer Nurettin Gökdemir'e tanışmış olsaydı ünlü bilgin adamı bu büyük büyük bir ihtimalle o sözün son kısmını, 'güzel yaşlılar ise sanatın ve dağcılığın' olarak düzeltmek zorunda kalırdı. 80 yaşındaki bir delikanlı olan Gökdemir performansıyla parmak ısırtıyor.

BUCA DAĞCILARI BU ÇATI ALTINDA

Buca Dağcılık Sporları ve Araştırma, Kurtarma Kulübü Derneği ya da kısa adıyla Buca Dağcılık 2004 yılından bu yana her geçen hafta, her geçen ay, her geçen yıl istikrarlı şekilde artan sayıda doğa tutkunlarını buluşturan bir adres.  Hafta sonlarında ne yapayım? Sorusuna cevap arayanlar için düzenlenen doğa turları biçilmiş kaftan. Hemen hemen her yaştan katılımın olduğu gezilerde dikkat çeken bir isim var. Nurettin Gökdemir.. Onu bu kadar özel yapan nedir sorusunun cevabını onu en iyi tanıyan isimlerden biri veriyor. Buca Dağcılık Kulübü Sekreteri Prof.Dr. Hakkı Uyar, 80 yaşındaki delikanlıyı bu satırlarla tanıtıyor..

 

REHBERLERİN REHBERİ

Nurettin Gökdemir, Afyon doğumlu. 80 yaşında. Astsubay emeklisi... Uzun yıllardır Buca'da yaşıyor. Yaklaşık 30 yıldır dağcılığa gönül vermiş birisi. İzmir'in pek çok dağcılık kulübünde rehberlik yapan ismin hocası... Rehberlerin rehberi... Ustası... 1999 yılından beri DEDAK ve 2004'ten beri de Buca Dağcılık üyesi...

 

BİLMEDİĞİ PARKUR YOK

Uzun yıllardır Buca Dağcılık'ta rehberlik yapan Salih İşçi ve Adnan İnan'ın da ustası... İzmir ve civarında yürümediği ve bilmediği parkur yok. Hemen bütün parkurları önünüze alternatifleriyle birlikte sunabiliyor. Müthiş bir hafızası var. 80 yaşında olmasına rağmen halen fiilen rehberliğe devam ediyor. 80-100 kişilik grupları yürütüyor.

DİSİPLİNDEN TAVİZ YOK

Yürüyüşe katılanların dikkatini genelde Gökdemir'in disiplini çekiyor. Orman içi patikalarda tek sıra yürünecek, rehberin önüne geçilmeyecek, grup kopmayacak, her yarım saatte bir iki dakikalık mola verilecek. Elbette ki yürüyüşlerde sigara ve içki yok. Doğaya plastik, cam vb. maddelerin atılmaması konusunda uyarılarını her zaman tekrarlıyor Gökdemir... Kendisi de zaten sigara içmiyor. Akşamları bir kadeh rakısı var sadece... Ama onu da hiçbir zaman aşmıyor.

 

YEMEKLER ONDAN SORULUR

Yürüyüşlerde Buca Dağcılık, yılda bir iki kere üyelerine yemek de veriyor. Normalde yürüyüşe katılanlar kendi yiyeceklerini kendileri getiriyor. Öğleyin yakılan ateşte bir şeyler pişirmek de mümkün. Derneğin verdiği yemeklerin aşçısı da Nurettin Gökdemir... Ayak paça çorba da oluyor bazen, kuru fasulye ve bulgur pilavı da...

Herkesin büyük saygı ve sevgi gösterdiği, rehberlerin ustası ve doğa yürüyüşçülerinin Nurettin amcasının daha uzun yıllar sağlıkla yürümesini diliyoruz.  



Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.
  • EMİR CAN GÖKDEMİR 01 Ocak 1970 02:00

    İşte bu benim DEDEM Nurettin GÖKDEMİR. Gurur duydum dedem. seni çok seviyorum.

  • Numan DAĞ 01 Ocak 1970 02:00

    Her yaşta ,herkese örnek insan.

  • Funda Kantaroğlu 01 Ocak 1970 02:00

    Buca dağcılık kulübü ile birkaç yıl oldu tanışmam. Başlarda çok zorlandım. Ama tecrübeli dağcı arkadaşların rehberliği ile dağ yürüyüşleri bağımlılık yarattı. Nurettin beyi de yürüyüşlerde tanıdım. Temel bilgileri öğretmeye çalışır. Çok disiplinlidir. Bir.ok genci cebinden çıkaracak enerjisi ve bilgisi vardır. İzmir ve civarının dağları ondan sorulur. Asker kökenli olduğundan yürüyüşlerde zaman zaman kendinizi talimde hissedersiniz ama bir süre sonra söylediklerine uyduğunuzda ne kadar haklı olduğunu anlarsınız. Kurallar sizi sıksa da başlangıçta Nurettin beyin disiplin ve talimatlarına uymak işinizi kolaylaştırır. Sonra bir bakmışsınız üstadın peşinde dağları, bayırları, dereleri aşmışsınız. Çok da iyi aşçı imiş. Kuru fasülye ve pilavını çok methettiler. İnşallah bir gün o da denk gelir. Uzun yıllar sağlıkla aramızda olmasını isteriz Komutan

  • Mümtaz Bağcı 01 Ocak 1970 02:00

    Allah başımızdan eksik etmesin.

  • Gülfem Benli 01 Ocak 1970 02:00

    Nurettin bey, Salih bey ve Adnan bey gibi yıllarıni dağlarda geçirmiş rehberlik konusunda son derece tecrübeli ve disiplinli rehberlerle Buca Dağcılıkta yürümek bizler için büyük bir ayrıcalıktır. Kendilerine çok teşekkür ediyorum. Bizleri güvenle o muhteşen dağ yollarında,kanyonlarda ve patikalardan yürüttükleri için. Ayricada Buca Dağcılık başkani Muttalip Benli ye yönetim kurulu üyelerine uyumlu ve guzel çalısmaları için çok teşekkür ediyorum. Onların bu guzel çalışmaları sayesinde bizler çok güzel muhteşem doğa yürüyüşleri yapıyoruz. Nurettin beyi ayrıca kutluyorum. İyiki bizimlesin.

  • Müslüm BAĞCI 01 Ocak 1970 02:00

    Nurettin Abim benim idolüm,ondan öğreneceğimiz çok şey var,sağolsun varolsun,iyi ki varsın Nurettin Abim.

  • Muttalip Benli 01 Ocak 1970 02:00

    Kulübümüzün rehberi Nurettin GÖKDEMİR abimize uzun ömürler diliyorum.

  • Fuat KEYİK 01 Ocak 1970 02:00

    Nurettin Abimize boşuna "Kral Lear " adını vermedim her halde. Yaşı, bilgeliği, disiplini ve heybetli duruşu ile bu ünvanı hakediyor. O'nunla yürümek ayrı bir zevk.