EKONOMİ Haber Girişi : 09 Temmuz 2023 14:00

Terbay Makina 69 yaşında

Terbay Makina 69 yaşında

Terbay Makina 69 yaşında

İzmir'in köklü sanayi kuruluşlarından Terbay Makina Endüstri ve Ticaret AŞ kuruluşundan bu yana 69 yılı geride bıraktı. Terbay Makina Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Baysak, "Kurucularımızın öngörüleri doğrultusunda yol alıyor, Türkiye’de ve dünyada tercih edilen firma olmayı amaçlıyoruz" dedi.

Terbay, 1954 yılında Ahmet Kemal Baysak, Cemal Tercan, Salih Şükrü Baysak ve Şükrü Baysak tarafından kuruldu. Türkiye’nin sanayi ve ekonomik büyümesine paralel olarak faaliyet alanlarını genişleten kuruluş, 1972‘de Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Özel Makina İmalatı Grubu'na kaydedildi. 1975 yılında Ege Bölgesi Sanayi Odası’na üye olan Terbay Makina, EBSO, İzmir Ticaret Odası (İZTO), Taşıt Araçları Tedarik Sanayicileri Derneği (TAYSAD) ve Havacılık ve Uzay Kümelenmesi Derneği (HUKD) üyesi.

2002 yılından başlayarak yurtdışı fuarlara katılmak suretiyle ihracata yönelen Terbay Makina Endüstri ve Ticaret AŞ, üretim faaliyetlerini 20 bin metrekaresi kapalı olmak üzere toplam 50 bin metrekarelik alanda sürdürüyor. Terbay'ın üretim hollerinde lazer ve oksijen kesim, büküm ve form verme, yüzey şekillendirme, talaşlı imalat, jigs ve aparatlarla kaynak işlemi, yüzey hazırlama, boyama ve ambalajlama işlemleri yapılıyor.

Yılda 10 bin ton metal malzeme işleme gücüne sahip Terbay, entegre tesisiyle seri siparişler için kaynaklı, işlenmiş ve boyalı sac metal parçaların tedariğini sağlayan orijinal ekipman üreticisi konumunda. İş makinaları, maden makinaları, zirai araçlar ve ticari araçlar sektörlerine hizmet veren Terbay, dünyaca ünlü markalara ürün sağlıyor.

Milli Eğitim Bakanlığı’nın izniyle Terbay Makina bünyesinde kurulan ve "çıraklık okulu" olarak tanımlanan İzmir Mesleki Eğitim Merkezi 1985 yılında eğitim ve öğretime başladı. Merkezde bugüne kadar 2 binden fazla öğrenciye talaşlı imalat ve kaynakçılık konularında eğitim verilerek gençlerin gelişimine katkıda bulunuluyor.

Terbay Makina Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Baysak, ihracat oranını arttırarak ülke ekonomisine daha fazla katkıda bulunmayı amaçladıklarını belirterek şu görüşleri dile getirdi:

"Kurucularımızdan devraldığımız bayrağı daha yukarılara taşımaya çalışıyoruz. Üretim alanlarımızda müşterilerimizle birlikte büyümeyi, Türkiye’de ve dünyada tercih edilen firma olmayı amaçlıyoruz. Teknik, teknolojik ve insan kaynağına yaptığımız yatırımlarla ürün ve hizmet kalitesini geliştiriyoruz. Rekabetçiliğini korumak, müşteri taleplerini en iyi şekilde karşılamak ve tüm paydaşlarına katma değer sağlayarak büyümeyi sürdürmek için var gücümüzle çalışıyoruz."