GÜNDEM Haber Girişi : 14 Mart 2023 17:00

“Taksici esnafına müjde”

“Taksici esnafına müjde”

İZŞOFODA Başkanı Celil Anık’tan  açıklama

“Taksici esnafı kazandı”

“Taksici esnafına müjde”

EMİNE KANTARCI

İzmir Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Celil Anık,  İzmirli 2 bin 918 taksici esnafını ilgilendiren önemli açıklamalarda bulundu.  Geçtiğimiz günlerde İzmir Büyükşehir Belediyesi UKOME tarafından 96’sı merkezde görevlendirilmek üzere, çevre ilçelerle birlikte 200 taksi araç plakası ihale edildi. 20 yıl sonra açılan bu ihale sonucunda, mal sahibi olan esnaf, süreçte ihalenin iptaline ilişkin açılan 3 dava ile sarsıldı. Davaların taksici esnafının lehine sonuçlandığını söyleyen Anık, “Şikayetçilerle uzlaşıldı. Şikayetlerini geri çektirdik. 3 davacı ile görüştük. Mal varlığını taksi plakasına yatıran esnafımız ve aileleri de rahat bir nefes aldı” dedi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi UKOME tarafından geçtiğimiz günlerde gerçekleştirilen 96’sı merkez ilçelerde olmak üzere çevre ilçelerdekilerde dahil 200  adet ticari taksi plakası ihalesinin iptal davasında hukuki süreç sonuçlandı. İzmir genelinde halen 2bin 918 taksi olduğunu söyleyen İzmir Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Celil Anık, 3 davacı ile görüştüklerini, yapılan itirazlar sonucunda ihalenin iptal edilmesine ilişkin açılan davaların da uzlaşılarak tamamlandığını söyledi. 

Oda Başkanı Celil Anık, davaların İzmir 3. İdare Mahkemesi tarafından reddedildiğini söyledi.  Anık, İzmir 3. İdare Mahkemesi’nin reddettiği davanın Danıştay’a gittiğini paylaştı. Yaptıkları çalışmalar sonucunda da  sürecin  taksici esnafının lehine çözümlendiğini  vurgulayan Anık, süreçte duyarlı davranarak çözüm için katkı koyan ve destek olanlara da teşekkür etti .

İHALE ŞARTNAMESİNE DAVA

İzmir Büyükşehir Belediyesi Ana Ulaşım Planı kapsamında, 20 yıl sonra 96 adet taksi plakası ihale edildi. İzmir Büyükşehir Belediyesi UKOME tarafından açılan ihalede, 96 adedi merkez ilçeler olmak üzere, 200 plaka ihale ile satışa sunuldu. Ancak 3 esnaf tarafından Büyükşehir Belediyesi İhale Şartnamesine dava açıldı.  200 taksi araç plakasının iptaline neden olacak bu davalar, İzmir 3. İdare Mahkemesi’ne gitti. İzmir 3. İdare Mahkemesi bu başvuruları reddetti. Şikayetçi  kişiler, bu kez  davalarını Danıştay’a taşıdı. Ancak  dava açan 3 esnaf ile yakın bir iletişime geçilerek, bu davalardan vazgeçilmesi sağlandı. Sorun çözen süreçte Danıştay’da davaya ilişkin takipsizlik kararı verildi. 

Şu anda bir sıkıntı olmadığını söyleyen Anık, “Mahkemeler takipsizlik kararı verdi. Şikayetçiler ile uzlaştık. Davalarını geri çektirdik. Aksi halde 200 tahditli taksi plakası iptal edilecek. Vatandaşımız mağdur olacaktı. Sorun kalmadı” dedi.

TAKSİCİ MAĞDUR, DİREKSİYON

DEĞİL DERT ÇEVİRİYOR!

Taksici esnafının mağduriyetinin çok açık olduğunu ileri süren Oda Başkanı Anık, “Ekonomik kriz ortada. İnsanların alım gücü ve harcama miktarı azaldı. Uzun süren bir pandemi döneminden çıktık. İnsanlar zaten uzun süre dışarı çıkamadı. Şimdilerde bu fikirlerini geride bırakan, taksilerle dışarı çıkan insan sayısı eskiye göre az. Esnafın çok sıkıntısı var. Aracını zor değiştiriyor. Masraflar yakıt, onarım ve yedek parça giderleri çok yoğun. Mal varlığını bir araya toplayıp gelecek nesil için yatırım yapan esnafımız bu sayede mağdur olmadı” diye konuştu.