KÜLTÜR-SANAT Haber Girişi : 09 Ocak 2024 23:28

Şair Süreyya Berfe, dizeleri öksüz bıraktı

Şair Süreyya Berfe, dizeleri öksüz bıraktı
Şair ve Yazar Süreyya Berfe, 80 yaşında uzun süredir mücadele ettiği çoklu organ yetmezliği rahatsızlığı nedeniyle aramızdan ayrıldı. Urla'da bir bakımevinde yaşayan Berfe, son yolculuğuna 10 Ocak ikindi vaktinde Zeytinalanı Camisi'nden uğurlanacak.

 

MUSTAFA OĞUZ - URLA 

 

 

 

1943 İzmir doğumlu asıl adı Hikmet Süreyya Kanıpak olan, İkinci Yeni Şiiri'nin son temsilcisi Şair Süreyya Berfe, İzmir Urla'da yaşadığı bakımevinde hayatını kaybetti. 

 

 

 

Nermin ve Fransızca Öğretmeni Metin Kanıpak'ın çocuğu olan Berfe, baba tarafından aynı zamanda Atatürk'ün de akrabası olarak biliniyor. 

 

 

 

1960 yılında Çanakkale Lises'nden mezuniyeti sonrasında iki yıl Hukuk Fakültesi'nde, dört yıl da İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü'nde  okuyan Berfe, askerliğini yedek subay öğretmen olarak yaptı. Vatan hizmeti dönüşü, Arkın Yayınevi'nde işbaşı yapan Berfe, Meydan Larousse, Cumhuriyet Ansiklopedisi, Yirminci Yüzyıl Tarihi gibi kaynakların hazırlanmasında emek verdi. 

 

 

 

Emekli olduktan sonra sakinlği nedeniyle önce Foça'ya yerleşen, ardından gerçek sakinliği bulduğu Urla'ya 2005'te yerleşen Berfe, verimli dizelerini Yarımada'da yazmayı sürdürmüştür.

 

 

 

 

 

ESERLERİ 18 DİLE ÇEVRİLDİ

 

 

 

Dergi ve yayınevlerinin yanı sıra reklam şirketlerinde metin yazarı olarak çalıştı. İlk şiiri 1962 yılında Yön Dergisi'nde yayımlandı. Ayrıca pek çok dergide ve gazetede şiirleri yayımlandı, eserleri 18 dile çevrildi. 

 

 

 

 

 

 

ÖDÜLDEN ÖDÜLE ÜRETKEN BİR KALEM...

 

 

 

“Kasaba” şiiriyle 1966 Türkiye Milli Talebe Federasyonu Kültür Yarışması Ödülü (birincilik), Şiir Çalışmaları ile 1992 Cemal Süreya Şiir Ödülü, Nâbiga ile 2002 Behçet Necatigil Şiir Ödülü, Seni Seviyorum ile 2002 Orhon Murat Arıburnu Şiir Ödülü, Çıkrık kitabıyla 2009 Ceyhun Atuf Kansu Şiir Ödülü, Seferis ile Üvez ile 2011 Melih Cevdet Anday Şiir Ödülü.

 

 

 

PEN: SÜREYYA BERFE TABİATA KARIŞTI

 

 

 

Berfe'nin ölümünün ardından PEN Yazarlar Derneği bir mesaj yayımladı.

 

 

 

PEN Yazarlar Derneği'nin mesajında şu ifadelere yer verildi: "Uzatmak istemezdi, uzun şiirden en kısasına geldi, şairlerin yanından tabiatın kırlarına çekildi. Kimi sözcükleri de yanına aldı, onlarla yeniden aşık, yeniden genç, yeniden bilge ve hep yeniden şiir oldu. “Yavaş Yavaş Bilemiyorum” yalnızca son kitabının adı değildi, tüm yaşamını, şiirini bu dizeye, bu duyguya sığdırmasını bildi. Huysuz ve tatlıydı, çünkü yüzüne karşı söylesek kızıp homurdanacağı şeyi, şimdi söyleyebiliriz, büyük şairdi. Yıldızlar, ovalar, sular, gökler, dağlar, mevsimler, kırlar, yeryüzü hem yoldaşı hem şahidi olsun, devridaim olsun. Süreyya Berfe tabiata karıştı."

 

 

 

CENAZE ZEYTİNALANI'NDA 

 

 

 

 

Berfe’nin naaşı 10 Ocak Çarşamba günü yarın ikindi vaktinde Urla Zeytinalanı Camii'nde kılınacak cenaze namazının ardından Zeytinalanı Mezarlığı'na defnedilecek. 

 

Yarımada'nın, Urla'nın, Edebiyat ve Basın dünyasının başı sağ olsun.