POLİTİKA Haber Girişi : 23 Mayıs 2021 10:30

Ösen: “Dağ fare doğurdu, destek balonu patladı”

Ösen: “Dağ fare doğurdu, destek balonu patladı”

Ösen: “Dağ fare doğurdu, destek balonu patladı”

 

Demokrasi ve Atılım (DEVA) Partisi İzmir İl Başkanı Seda Kaya Ösen, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan ‘Esnafa Destek Paketi’nin beklentileri karşılamaktan uzak olduğunu belirtirken, “Dağ, fare doğurdu” değerlendirmesini yaptı. Bir defaya mahsus olarak açıklanan rakamların ancak 3 aylık sosyal güvenlik prim borcunu karşılamaya yeteceğini söyleyen Ösen, “Esnafa desteğin nasıl olacağını merak edenler, DEVA Partisi’nin reçetesine baksınlar” dedi.

Kaşıkla verip kepçeyle alıyorlar

Pandemi döneminde getirilen kısıtlamalar nedeniyle esnafın 14 aydır zarar yazdığını, ancak kredi, vergi ve diğer giderlerini faiziyle birlikte ödediğini hatırlatan Seda Kaya Ösen, “Hal böyleyken iktidarın sözde destek paketi için ayırdığı 4,5 milyar lira, milli gelirin yüzde 1’i bile etmiyor, yüzde 0,06’sı. Yandaşların abarttığı sözde yardımlar, esnaf ve reel sektörün beklenti ve ihtiyaçlarını karşılamaktan çok uzak. Gelir Vergisi’ne tabi olanlara ödenecek meblağ, 3-4 aylık BAĞKUR prim borcunu karşılamaya ancak yetiyor. Paket hayal kırıklığı yarattı, destek balonu patladı. Üstelik iktidar bir eliyle verdiğini diğer eliyle hemen alıyor. Kira stopajı yüzde 10’dan 20’ye, KDV ise yüzde 8’den 18’e çıkartılıyor. Bir taraftan kaşıkla küçük meblağlar verilirken, daha fazlası vergi dairelerinde kepçeyle tahsil ediliyor” diye konuştu.

İzmir’de durum

Seda Kaya Ösen, İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği’ne (İESOB) bağlı 131 oda ve Esnaf Sicil’e kayıtlı yaklaşık 190 bin aktif üyeden 14 bin 232’sinin 5 bin liralık, 45 bin 842 üyenin de 3 bin liralık destekten faydalanacağının anlaşıldığını, toplamda 60 bin 74 esnaf ve sanatkara 208 milyon 686 bin lira hibe desteği alabilmesinin söz konusu olduğunu dile getirdi.

Türkiye’nin üçüncü büyük kenti İzmir’de İESOB’un pasiflerle birlikte toplam 330 bin üyesi bulunduğuna dikkat çeken Ösen, “Aktif üye sayısının üçte ikisi kadar da faaliyetlerini durdurmuş, varlığı sadece kağıt üzerinde kalmış esnaf ve sanatkar var. Kayıt dışı çalışanlar bu sayıya dahil değil. Türkiye genelinde ise 100 bine yakın esnaf kayıtlarını sildirdi” ifadelerini kullandı.

Açıklanan destek, garanti ödemelerinin yarısı bile değil

DEVA Partisi İzmir İl Başkanı Ösen, açıklanan destek miktarının 100 katından daha fazlasının kötü yönetimle heba edildiğini söyledi. 20 Mart’ta Merkez Bankası Başkanının değiştirilmesinin faturasını da gündeme getiren Ösen, sözlerini şöyle sürürdü: “Merkez Bankası Başkanı’nın bir inat uğruna bir gecede görevinden alınmasının ülkeye ek faiz ve kur artışından dolayı faturası 531 milyar TL oldu. İktidarın tüm ülkeye kestiği bu faturanın yüzde 1’i dahi etmeyen 4,5 milyar TL mi müjde? Pahalı fiyatlara yapılan köprü, otoyol, havalimanı yatırımlarına bu yıl en az 31 milyar TL garanti ödemesi yapacağız. Birkaç firmaya yapılacak bu ödemeler milyonlarca esnafa ve işletmeye verilecek desteklerin 6 katından fazla. Bu mu müjde?”

Mesai ücreti ve emekli maaşı bile destekten sayılıyor

Esnaf ve sanatkara hibe desteği ile Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin hazırlıksız ve sadece algı yaratmak üzerinden yürüttüğü politika ve uygulamalardan birine daha şahit olunduğunu ifade eden Seda Kaya Ösen, “Sayın Cumhurbaşkanı’nın açıklamalarından bugüne kadar 661 milyar TL destek verildiğini öğreniyoruz. Fakat bu 661 milyar TL’nin hangi kalemleri kapsadığına ilişkin bir açıklama yok. İlaç, tıbbi malzeme ve sağlık personeline yapılan ek ödemeler bile yardım kapsamında hesaplanıyor. En düşük emekli maaşının 1500 TL’ye çıkartılması dahi bu rakama dahil ediliyor. Yardım, emekliye yoksulluk sınırının dahi altındaki komik bir meblağı vermek midir? Yardım, sağlık çalışanları mesai ücretini destek kalemine yazmak mıdır?” diye konuştu.

Para yoksa ‘yok’ deyin ve hakkaniyetli olun

Öte yandan, Cumhurbaşkanı’nın sözünü ettiği 26 milyar liralık vergi indiriminden esnafın mı yoksa müteahhitlerin mi faydalanacağını soran Ösen, Cumhurbaşkanı’nı hakkaniyetli olmaya davet etti:

“Bu 26 milyar TL kimin vergi borcudur? Esnafın mı, yoksa müteahhitlerin mi? Bütün bunların ve yapıldığı söylenen yardımların şeffaf bir şekilde açıklanmasını bekliyoruz. Sayın Cumhurbaşkanı, devletin kasasında para yok ise ‘yok’ deyin. Çalışkan milletimiz bu yokluktan kurtulmak için gerekli çabayı sergiler. Yeter ki ülkede eşitliğin, adaletin ve hakkaniyetin olduğuna inansınlar.”

İşte DEVA Reçetesi

Siyasetçilerin bulundukları makamın sorumluluğu ile hareket ettiğini vurgulayan DEVA Partisi İzmir İl Başkanı Ösen, “Bizler siyaset sahnesine çıktığımız günden beri sahadayız. Esnafın, sanatkarın, tüccarın, sanayicinin içindeyiz. Sorunlarını yakından biliyoruz. Helallik isteyenler, esnafın ve reel sektörün sorunlarını çözmek için hazırladığımız DEVA Reçetesi’ni uygulamaya koysunlar” dedi.

Seda Kaya Ösen’in gündeme getirdiği DEVA Reçetesi’nde yer alan öneriler şöyle: “En az 9 ila 12 ay arasında aylık asgari ücret kadar destek sağlanması, kısa çalışma ödeneğinden yararlanma sürelerinin 9, 12 ve 15 aya çıkarılması, SGK prim ödemeleri, vergi borçları, elektrik, su, doğalgaz ödemelerinin faizsiz ertelenmesi, kira desteğinin 9-12 ay boyunca büyükşehirlerde 2 bin 500 TL’ye ve diğer illerde ise 1500 TL’ye çıkarılması, stopajın alınmaması, kredi borçları ile diğer kamu borçlarının faizsiz olarak en az 18 ay ertelenmesi, en az 3 yıl vadeli rehabilitasyon kredileri, ciro destek şartının yüzde 25’e indirilmesi ve ciro kaybının en az yüzde 20’si seviyesinde sağlanması, ücretsiz izin yardımının asgari ücrete yükseltilmesi, vergi ve prim yapılandırmalarının en az 6 ay süreyle ertelenmesi.”