ÇEVRE & SAĞLIK Haber Girişi : 10 Ocak 2022 23:47

İzmir, Tescilli Arıtma Lideri!

İzmir, Tescilli Arıtma Lideri!
TÜİK atıksu arıtımına ilişkin son verilerine göre İzmir, Avrupa Birliği standartlarında arıtma tesisi sayısı, kişi başına düşen ileri biyolojik yöntemle arıtılmış su miktarı ve arıtmada AB standartlarının en yüksek oranda uygulandığı kent.

 

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Belediye Atıksu Arıtma Tesisleri İstatistiklerini yayımladı.

 

 

Veriler üzerinden yapılan değerlendirmeye göre 22’si Avrupa Birliği standartlarında arıtım yapan ileri biyolojik, 39’u biyolojik ve 6’sı doğal arıtma olmak üzere toplam 67 arıtma tesisi ile hizmet veren İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü bu alandaki öncü rolünü sürdürdü.

 

 

İzmir ileri biyolojik atıksu arıtma tesislerinin sayısı, Avrupa Birliği Standartları’nda arıtılan atık su oranı ve kişi başına düşen atıksu arıtma miktarıyla ilk sırada yer aldı.

 


İzmir’de atık su arıtım hizmetlerinden yararlanan kişi sayısının kent nüfusuna oranı yüzde 98,6’ya ulaştı.

 

 

İSTATİSTİK, İKİ YILDA

BİR YAYINLANIYOR

 


Çevre İstatistikleri başlığıyla iki yılda bir yayınlanan istatistiklere göre İzmir’de arıtılan atık suyun yüzde 97,2’si Avrupa Birliği standartlarında arıtılırken; bu rakam, Bursa’da yüzde 96,2, Antalya’da yüzde 40,4, İstanbul’da yüzde 39,1 ve Ankara’da yüzde 18,8 olarak kayıtlara geçti.
 

 


399 BELEDİYE ATIKSU

VERİSİ DEĞERLENDİRİLDİ
 

 

 

Türkiye’deki bin 399 belediyenin atıksu arıtma verilerini barındıran çalışmaya göre İzmir kişi başına düşen ileri biyolojik atıksu arıtma miktarı açısından da beş büyükşehir arasında ilk sırada yer aldı.

 

 

Kişi başı AB standartlarında arıtılan atıksu miktarı Bursa’da yıllık 48,9, İstanbul’da yıllık 35,3, Antalya’da yıllık 35,3,  Ankara’da yıllık 6,6 metreküpte kalırken, bu değer İzmir’de yıllık 61,1 metreküp olarak gerçekleşti.  

 

 

AB STANDARDINA GÖRE

TÜRKİYE ORTALAMASI ÜZERİNDE 

 

 


Türkiye genelinde Avrupa Birliği standartlarında arıtılan atık suyun yüzde 12,2’sinin İzmir’de arıtıldığı da TÜİK verilerinin ortaya koyduğu bir başka gerçek. Yani İzmir’de Türkiye ortalamasının 2,3 kat üzerinde Avrupa Birliği Standartları’nda atık su arıtımı yapıldı.  
 

 


22 İLERİ BİYOLOJİK ARITMA TESİSİ 

 


İzmir 22 ileri biyolojik arıtma yapan atık su arıtma tesisi ile de Türkiye’de bu özellikte en çok tesise sahip büyükşehir oldu.

 

Bursa’da 14, Ankara’da 14, İstanbul’da 10, Antalya’da ise 2 ileri biyolojik atıksu arıtma tesisi ile hizmet verilirken; TÜİK’in açıkladığı rakamlar, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin çevre konusundaki liderliğini de bir kez daha tescilledi.
 

 


ARITMA YATIRIMLARI SÜRÜYOR

 

 


İZSU Genel Müdürlüğü 2022 yılında da atık su yönetimi yatırımlarına hız kesmeden devam edecek.

 

Kemalpaşa Ulucak Atıksu Arıtma Tesisi, Karaburun Mordoğan Atıksu Arıtma Tesisi, Seferihisar Düzce-Turgut Mahallesi Paket Atıksu Arıtma Tesisi, Torbalı Atıksu Arıtma Tesisi 2. Etap İnşaatı, Seferihisar Ulamış Mahallesi Paket Atıksu Arıtma Tesisi, Yazıbaşı Ayrancılar Atıksu Arıtma Tesisi 2. Etap İnşaatı, Urla Özbek Mahallesi Paket Atıksu Arıtma Tesisi projelerinin önemli bir kısmı hayata geçirilecek.
 

 

Yapımına başlanması hedeflenen projeler arasında ise Bademler Paket Atıksu Arıtma Tesisi, Aliağa Çakmaklı Paket Atıksu Arıtma Tesisi, Torbalı Ahmetli Paket Atıksu Arıtma Tesisi, Menderes Efemçukuru Paket Atıksu Arıtma Tesisi, Torbalı Bülbüldere Paket Atıksu Arıtma Tesisi, Yenişakran Atıksu Arıtma Tesisi, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Atıksu Arıtma Tesisi ve Kiraz Atıksu Arıtma Tesisi yer alıyor.