EKONOMİ Haber Girişi : 09 Aralık 2021 11:08

İzmir Tarım Teknoloji Merkezi Projesi Resmen Başladı

İzmir Tarım Teknoloji Merkezi Projesi Resmen Başladı
İzmir Ticaret Borsası, 130. yılında ülkeye önemli bir proje kazandırıyor. İzmir Tarım Teknoloji Merkezi’nin kuruluşu için Kalkınma Ajansı’na proje sözleşmesi, bakanlık onayı ardından İzmir Valisi Köşger ve kurum temsilcileri arasında imzalandı.

 

İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli ve İzmir Kalkınma Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı-İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger arasında imzalanan sözleşmeyle, Borsa’nın üzerinde 3 yıla yakın bir süredir titizlikle çalıştığı İTTM projesi resmen başlamış oldu.

 

 

İTTM, tarımın üretim süreçlerinde yaşanan sorunlara dijital teknolojileri kullanarak uygun çözümler üretilmesine imkân sağlayacak bütünsel bir ekosistem olarak tanımlanıyor.

 

 

İTTM, üretilmiş veya üretilecek tarımsal teknolojilerin gerçek yaşam ortamında, gerçek kullanıcılar ve ürünler üzerinde test edilebileceği ve geliştirilebileceği açık bir inovasyon ortamı olarak tasarlandı. Aynı zamanda ülkemizin ilk Living-Lab(Yaşam Laboratuvarı) temalı tarım teknolojileri ar-ge merkezi olacak.

 

 

İTTM, teknoloji geliştiricileri ile bu teknolojilerin kullanıcısı üreticileri bir araya getirerek talebi olan gerçek çözümlerin geliştirilmesini sağlayacak. 

 

 

İzmir Menemen’de Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı Uluslararası Tarımsal Araştırma ve Eğitim Merkezi Müdürlüğü (UTAEM) yerleşkesinde yer alan İTTM, kapsayıcı bir anlayışla bir anonim şirket olarak kurulacak. Ayrıca Teknoloji Geliştirme Merkezi (TEKMER) statüsü nedeniyle İTTM; girişimcilere teknopark ve Ar-Ge/tasarım merkezlerinin sağladığı birçok vergisel avantajı da sağlayacak. 

 

 

"SEKTÖR BİLEŞENLERİ İÇİN BÜYÜK FIRSAT"

 

Valilikteki törende konuşan Vali Yavuz Selim Köşger, “Yoğun emek ve gayretlerle hazırlanan, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızın onayını takiben de bugün resmen başlattığımız projemizin, İzmir’imize ve ülkemize hayırlı olmasını temenni ediyorum” dedi.

 

 

Vali Köşger, şöyle devam etti: “Sektörün merkezindeki ve kanaat önderi diyebileceğimiz kurumlardan biri olan İzmir Ticaret Borsasının, İZKA desteği ile hayata geçirdiğiİzmir Tarım Teknoloji Merkezi Projesini, kentimiz için çok anlamlı ve önemli gördüğümü ifade etmek istiyorum. Bu merkez, hayatın her alanında vazgeçilmez unsur olan teknolojiyi, ilimizdeki tarımsal faaliyetlerde yaşanan veya yaşanması olası sorunların üstesinden gelmek üzere kullanacak. Çiftçilerimiz başta olmak üzere sektörün tüm bileşenleri için büyük bir fırsat olduğu ve sektöre önemli çözümler sunacağı muhakkak. Güncel tarımsal teknolojilerin kullanılacağı bu merkezde, girişimcilere teknopark ve Ar-Ge/tasarım merkezleri tarafından sağlanacak vergi avantajı da azımsanmayacak kıymete sahiptir."

 

 

HEDEF, İTTM'Yİ TÜRKİYE'NİN İLK

TARIM TEKNOPARKI'NA

DÖNÜŞTÜRMEK

 

 

İTTM’yi kısaca (Türk Tarımının Silikon Vadisi) olarak tanımladıklarını belirten İTB YK Başkanı Işınsu Kestelli ise, “İTTM, tarım teknolojilerinin geliştirilmesi için bir köprü görevi görecek, arayüz olarak kuralları belirleyecek ve paydaşlar arasında ortak bir dil oluşturacak. Nihai hedefimiz İTTM’yi çok yakın bir zamanda ülkemizin ilk Tarım Teknoparkı’na dönüştürmek veİzmir’i, bölgesel, ulusal ve uluslararası bağlamda, tarım teknolojileri ve girişimlerinin çekim merkezi; tarım teknolojilerinin Ar-Ge üssü olmasını sağlamak” dedi.

 

 

Işınsu Kestelli, şunları söyledi: "İTTM’nin yaratacağı ekosistem ile bu iş birliği sağlanmış olacak ve bu alanda çalışan yeni girişimcilerle tecrübeli paydaşlar ortak projelerde, birlikte yer alabilecek. Tarım sektörümüzün geliştirilmesine yönelik proje ve iş fikrine sahip tüm girişimcileri, girişimci adaylarını, tarım makinesi üreticilerini, akademisyen ve araştırmacıları ve bu alana yatırım yapmak isteyen yatırım fonlarını İTTM ekosisteminde yer almaya davet ettik."

 

 

Kestelli, teşekkürünü şu cümlelerle ifade ederek konuşmasını tamamladı: "İzmir’de güçbirliğinin önemli bir çıktısı olan İTTM Projesinde güdümlü proje ortağımız olan ve desteklerini her zaman gösteren ilimizin meslek odalarına ve çok değerli Başkan arkadaşlarıma, Yaşar Üniversitemize ve İzmir Yüksek Teknoloji Enstitümüze, işbirlikleri için Ege Üniversitemize ve projemizde emeği geçen ve katkı koyan tüm paydaşlarımıza teşekkürlerimizi sunuyorum. Tabi ki en büyük teşekkürüm Borsa Ailemize."