YEREL YÖNETİMLER Haber Girişi : 06 Eylül 2022 21:49

İzmir'in Zafer Yolu Anafartalar ,9 Eylül öncesi içler acısı halde!

İzmir'in Zafer Yolu Anafartalar ,9 Eylül öncesi içler acısı halde!
İzmir 9 Eylül Kurtuluş Şenlikleri'ne her zamanki heyecan ve coşkusuyla hazırlanırken; Türk Ordusu'nun Zafer Yürüyüşü yolundaki görüntüler; sorumlu İzmir Büyükşehir Belediyesi'ni rahatsız edecek mi?

MUSTAFA OĞUZ - ÖZEL HABER 

 

 

Türk Ordusu'nun İzmir'i düşman işgalinden kurtarmak üzere geldiği kent merkezinde 9 Eylül 1922'de kullandığı güzergah olan Gaziler, Anafartalar ve İkiçeşmelik caddeleri, İzmir kent tarihi açısından çok önemli.

 

 

Her bir köşe başı yaşayan birer tarih kesiti olan bu güzergah, şu anda Türkiye'nin 'geçici sığınmacı' politikası nedeniyle, yine bu kez yakın dönem Türkiye siyaset hayatına damga vuracak yeni bir tarihin yazılmasına ev sahipliği yaparken, KURTULUŞ SİMGESİ olma vasfını her şeye rağmen kaybetmiyor.  

 

 

 

Bu aksın İZMİR tarihi açısından öneminin gereğini, her yıl 9 Eylül İzmir'in Kurtuluşu etkinliklerinin ZAFER YÜRÜYÜŞÜ bölümünde, kentin tüm bileşenlerini bir araya getirmesiyle ve herkesi aynı bayrak altında toplayan İZMİR'İN ORTAK PAYDASI olarak tanımlanabilecek ANAFARTALAR CADDESİ'nde görürüz.

 

 

 

Ancak Büyük Taarruz yıl dönümü nedeniyle ülke geneline yayılan organizasyonlarıyla konuşulan İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin, ken içinde sorumluluk alanında yer alan ANAFARTALAR Caddesi'nin hali, 9 Eylül Zafer Yürüyüşü'nün üç gün öncesinde görenlerin içini acıtıyor.     

 

 

 

 

 

HALK SAĞLIĞINI TEHDİT EDİYOR!

 

 

 

Artık pano ve dükkan duyurularındaki dilin, Türkçe'den farklı dillere evrildiği Basmane'nin hayat merkezi konumundaki Anafartalar Caddesi'nde, izinli - kayıtlı kesim yeri olmamasına kaçak kurban kesim yapıldığı, dükkan önlerine çıkarılan koç-koyun-kuzu kellelerinde net olarak görülüyor.  Anafartalar Caddesi üzerinde, Suriyelilerin işlettiği ve ruhsatsız olduğu öne sürülen kasap ve satakat satılan işyerlerinde, kaçak kesim yapıldığı idda edildi.

 

 

 

Bu işyerlerinin önünde kesilmiş koç başları bulunması bu iddiaları doğrulayan nitelikteydi. Çevrede yaşayan vatandaşlar, mültecilerin yoğun yaşadığı bu semtte, zabıta önlemlerinin alınmadığını, yeterli denetim yapılmadığını ve satılan ürünlerin halk sağlığını tehdit ettiğini dile getirdi. 

 

 

 

İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclisi tarafından 10 Mart 2021 tarihinde 251 sayılı kararla onanan, "Kıyı ve Sahil Şeridi, Yol, Meydan, Yeşil Alan Yetki ve Görev Uygulama Yönetmeliği"ne göre; ANAFARTALAR Caddesi, "İzmir Büyükşehir Belediyesi Sorumluluğundaki Yollar ve Meydanlar Listesi'nde yer alıyor. 

 

 

 

Söz konusu yönetmeliğin İkinci Bölümünde "yetki ve görev alanlarını" belirlediği maddelerinden 'Zabıta' başlıklı '5. Madde' ise, zabıta hizmetlerinin verilmesinden İzmir Büyükşehir Belediyesi'ni sorumlu tutuyor. 

 

 

 

Ancak 9 Eylül'e sayılı gün kala, İzmir'in kurtuluşa tanıklık eden tarihi ANAFARTALAR Caddesi'nde, İZMİR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ'nin  zabıta sorumluluğunu sokağa yansıtması, 'YOK' dense yeri bir halde.

 

 

Kaçak kesime, kuzu-koyun kellerinin kapı önlerinde canice sergilenmesine, toplum sağlığını tehdit edecek sıhhi önlemlerin alınmamasına seyirci kalan İzmir Büyükşehir Belediyesi, zamanını ve 2 milyon liralık İzmir halkına ait kaynağı, Zafer Yolu Organizasyonu'nda harcamakla geçiriyor.

 

 

 

ÖN SIRAYA TARKAN 

ARKA SIRAYA 'KATLAN'!

 

 

 

Üstelik son zamanlarda verdiği toplumsal olaylara dair oturaklı mesajlarla öne çıkan Türk Pop Müziği'nin yıldızı TARKAN TEVETOĞLU tarafından ALSANCAK GÜNDOĞDU Meydanı'nda verilecek olan 9 EYLÜL İzmir'in Kurtuluşu Özel Konseri'nde de milyon dolarlık hizmet alımının yine İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından yapıldığı konuşulurken, oluyor bütün bunlar...

 

 

 

Yine İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in seçim öncesinde pek çok kez söylediği "Ben arka sıradakilerin başkanı olacağım" sözleri düşünülünce, en temel halk sağlığı sorununu görmezden gelen İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin bu tavrı; "ÖN SIRAYA TARKAN, ARKA SIRAYA KATLAN!" dercesine, halkın başkanı olmanın sözde kalmaması gereğini öne çıkarıyor.

 

 

 

Bakalım 9 Eylül'e kaç kala İzmir Büyükşehir Belediyesi, ANAFARTALAR Caddesi'ndeki sorumluluğu hatırlayacak ve başta halk sağlığı-zabıta önlemlerini aldırıp, BASMANE'yi kaçak hayvan kesiminin yapıldığı bir yer olmaktan çıkaracak?