GÜNDEM Düzenleme Tarihi : 22 Haziran 2022 16:00 Haber Girişi : 21 Haziran 2022 16:00

Gazeteciler, ‘Sansür Yasası’na ‘Hayır’ dedi

Gazeteciler, ‘Sansür Yasası’na ‘Hayır’ dedi
‘Dezenformasyonla Mücadele’ adını taşıyan ancak basın ve sosyal medyayı baskı altına alacak yeni yaptırımlar getiren düzenlemeye karşı çıkan gazeteciler, bu kez Ankara'da toplandı. Gazeteciler, Ulus Meydanı Atatürk Anıtı önünde kalem bıraktı.

 

Gazeteciler, TBMM’de komisyonlarda kabul edilen ve ‘sansür yasası’ olarak tanımlanan yasa teklifine tepki göstermek için bu kez Ankara'da toplandı.

 

 

 

Yapılan açıklamada tasarının içinde baskı unsurlarının olduğu vurgulanırken, "Bu yasada gazeteciler yok, gazetecilerin görüşleri yok, basın özgürlüğü yok diyoruz.  Bir kez daha bu yasada susturmak, korkutma ve hapsetme var diyoruz.  Biz gazeteciler bu yasanın geri çekilmesini istiyoruz" denildi.

 

 

 

Eyleme; Basın Konseyi, Çağdaş Gazeteciler Derneği, Disk Basın-İş Sendikası Ekonomi Muhabirleri Derneği Gazeteciler Cemiyeti (Ankara), İzmir Gazeteciler Cemiyeti, Kesk Haber-Sen, Parlamento Muhabirleri Derneği, Türkiye Foto Muhabirleri Derneği, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu, Türkiye Gazeteciler Sendikası, Türkiye Haber Kameramanları Derneği'nin yanı sıra İzmir Gazeteciler Cemiyeti'nin organizasyonu ile Başkan Dilek Gappi ile birlikte İzmir'den de bir grup gazeteci de katılım gösterdi.

 

 

 

 

‘DİKKATE ALMADILAR’

 

 

 

 

Ankara Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nazmi Bilgin yaptığı açıklamada, "Bugün Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde Basın Kanunu yenileniyor. Adı Basın Kanunu ama içinde basın yok, baskı var.  Adı Basın Kanunu ama içinde gazeteciliği geliştirmek yok hapis cezası, kapatma, internet basınına ağır denetim ve basın kartı iptalleri var.  Haftalarca Meclis’te iktidar ortaklarına ‘Gazetecileri dinlemeden basın yasası yapılmaz’ dedik, öneriler verdik, itiraz ettik ama nafile. Tek bir cümlemizi bile dikkate almadılar. Bu nedenle ülkemizin en büyük basın meslek örgütleri olarak Türkiye’nin dört bir yanından buraya geldik. Yasayı geri çekin, basın yasalarını gazetecilere danışarak yapın diyoruz. Sanmayın ki bizler dezenformasyonun önlenmesini istemiyoruz. Ama bunun yolu yasadaki gibi hapis cezasından geçmez. Yargıtay Hâkimi de Adalet Komisyonu'nda açıkça uyararak, bu yasanın uygulama sırasında yargıda karmaşa ve keyfilik yaratacağını söylemiştir. Ama dinlemediler" dedi.

 

 

 

KALEM BIRAKTILAR

 

 

 

 

Basın açıklamasının ardından meslek örgütleri başkanları yasayı protesto amacıyla tüm gazeteciler adına kalem bıraktı.

 

 

Eyleme tüm meslek örgütlerinin başkanları ve Turkiye'nin dört yanından gazeteciler katılırken, başta CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel olmak üzere muhalefet milletvekilleri de eyleme destek verdi.

 

 

Yasa teklifinin bu hafta Meclis gündemine gelmesi bekleniyor.