EKONOMİ Haber Girişi : 08 Kasım 2023 17:30

Entek Elektrik, Kınık Rüzgâr Santrali’ni satın aldı

Entek Elektrik, Kınık Rüzgâr Santrali’ni satın aldı
Sıfır karbonlu elektrik alanındaki yatırımlarını hız kesmeden sürdüren Koç kuruluşu Entek, portföyüne ikinci rüzgâr santralini ekledi.

 

Kınık Rüzgâr Santrali’nin satın alma işlemi; imzalanan Hisse Alım Sözleşmesi uyarınca, Rekabet Kurumu izni ve tüm kapanış şartlarının yerine getirilmesi sonucunda, çoğunluk hissesi Entek’te olmak üzere, Entek ve Opet pay sahipliği ile tamamlandı. 

 

Hisse devri yöntemi ile satın alınan İzmir’deki rüzgâr santralinin, Koç Topluluğu’nun sıfır karbonlu elektrik alanında büyüme stratejisinin önemli bir adımı olduğunu belirten Koç Holding Enerji Grubu Başkanı Yağız Eyüboğlu, “2022 yılında Tüpraş bünyesine katılan ve sıfır karbonlu elektrikte öncü olma vizyonuyla portföyünü güçlendirmeye devam eden Entek, son yıllarda yapmış olduğu yatırımlarla bu vizyon doğrultusunda önemli adımlar atıyor. 2018 yılında ülkemizde yerli yatırımcıların gerçekleştirdiği en büyük satın alıma imza atarak Menzelet ve Kılavuzlu Hidroelektrik Santrallerini portföyümüze kattığımızda, vizyonumuzu ve ülkemizin yenilenebilir enerjideki büyümesine olan inancımızı ortaya koymuştuk. 2021 yılında Entek’in uzun dönemli büyüme stratejisine paralel olarak satın alınan ve Entek’in rüzgâr enerjisi alanında ilk yatırımı olan Süloğlu Rüzgâr Santrali, şirketin üretim portföyüne önemli bir katkı sağladı. Kınık Rüzgâr Santrali yatırımı da Entek’in sıfır karbonlu elektrik alanındaki büyüme vizyonunu pekiştirmiş oldu. Ana ortağı Tüpraş’ın 2021 yılı sonunda açıkladığı Stratejik Dönüşüm Planı’nda çizilen dönüşüm hedefleri doğrultusunda sıfır karbonlu elektrik kaynaklarına yatırım yapmaya devam eden Entek, İzmir’de bulunan Kınık Rüzgâr Santrali’ni satın alarak Opet ile birlikte Koç Topluluğu’nun 2050 yılında Karbon Nötr hedefine doğru önemli bir adım daha attı” dedi.

 

Entek Elektrik Genel Müdürü Bilal Tuğrul Kaya ise yaptığı açıklamada, “Toplam 50 MW kurulu gücü olan Kınık Rüzgâr Santrali’nin satın alınmasıyla birlikte Entek olarak, ikinci rüzgâr santralimizi portföyümüze eklemiş bulunuyoruz. İzmir’de yer alan bu santralimiz ile birlikte toplam kurulu gücümüz 492 MW’a, sıfır karbonlu elektrikte toplam kurulu gücümüz ise 380 MW’a ulaştı. Önümüzdeki dönemde de sıfır karbonlu elektrik odağımızı koruyarak ve kaynak çeşitliliği açısından dengeli bir üretim portföyüne ulaşmayı gözeterek yatırımlarımıza devam etmeyi planlanlıyoruz” ifadelerini kullandı.

 

 

Entek Hakkında:

 

 

Koç Topluluğu’nun elektrik üretimi alanında faaliyet gösteren şirketi Entek Elektrik, 1995 yılında yatırım çalışmalarına başladı. İlk tesisi 1998 yılında Bursa’da kurulan Doğal Gaz Santrali oldu ve devam eden yıllarda Kocaeli Doğal Gaz Santrali’ni de portföyüne dahil etti. 

 

2011 yılında AES grubuyla kurulan ortaklığın 2014 yılında sona ermesi ile birlikte, ortaklığın Samsun ve Karaman’daki hidroelektrik santralleri Entek Elektrik’in portföyüne dahil oldu.

 

2017 yılında Mersin’in Mut ilçesinde kurulu gücü 24 MW olan Azmak Hidroelektrik Santralleri devralındı. 

 

2017 yılında ülkemizde yerli yatırımcıların gerçekleştirdiği en büyük satın alma işleminin ihalesini kazandı ve 2018 yılında Menzelet ve Kılavuzlu santrallerinin devralınmasıyla yenilenebilir enerji alanında portföyünü genişletti. 

 

2021 yılında Edirne’de, kurulu gücü 60 MW olan Süloğlu Rüzgâr Santrali’nin satın alınmasıyla toplam kurulu gücü 437 MW’a ulaştı. 

 

2022 yılında yapılan kapasite artışı ile Süloğlu Rüzgâr Santrali’nin kurulu gücü 66 MW’a çıktı ve böylece Entek’in toplam kurulu gücü 442 MW’a ulaştı. Koç Holding ve Aygaz’ın iştiraki konumunda bulunan şirketin hisseleri, 2022 Ağustos ayında Tüpraş’a devredildi. Bunun yanında 2022 Kasım ayında yürürlüğe giren Elektrik Piyasasında Depolama Faaliyetleri Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik sonrası Entek, Depolamalı RES ve GES projeleri yürütmeye başladı.

 

2023 yılında İzmir’de yer alan 50 MW kurulu güce sahip Kınık Rüzgâr Santrali’ni satın alan Entek, toplam kurulu gücünü 492 MW’a, sıfır karbonlu elektrik kurulu gücünü 380 MW’a çıkardı.

 

Entek portföyünde yer alan 7 farklı şehirde kurulu 11 santraliyle, elektrik üretim faaliyetlerine devam etmektedir. 

 

 

Üretim portföyünde yer alan santrallerin işletmeciliğinin yanı sıra Entek, gerek Koç Topluluğu gerekse de Topluluk dışı tüketicilere lisanssız yenilenebilir santral geliştirme, izinlerin tamamlanmasının ardından anahtar teslim inşaatın gerçekleştirilmesi ve bu tesislerin işletilmesi hizmetlerini de sunmaktadır. 

 

 

Opet Hakkında:

 

 

Akaryakıt dağıtım sektöründe müşteri memnuniyeti lideri Opet; perakende, ticari ve endüstriyel satışlar, depolama ve uluslararası ürün ticareti konularının yanı sıra madeni yağ ve jet yakıtı alanlarındaki iştirakleri ile 30 yılı aşkın süredir faaliyet gösteriyor. İstasyonlarındaki yüksek kaliteli ürünler ve fark yaratan hizmetleri ile her türlü ihtiyacın kolay, kaliteli ve sorunsuz bir şekilde giderilebileceği Ultramarket’leri ile dikkat çekiyor. Opet, aynı zamanda sektöründe teknolojiyi en iyi kullanan marka. Araçtan inmeden ödeme yapmayı sağlayan Mobil Ödeme ve müşteriler için kişiselleştirilmiş kampanyalar sunan Akıllı Kampanya Sistemi ile öne çıkan Opet; Temiz Tuvalet Kampanyası, Örnek Köy Projesi, Yeşil Yol Projesi, Tarihe Saygı Projesi, Trafik Dedektifleri, Kadın Gücü, İşimiz Temiz ve Tertemiz Yarınlar Okullardan Başlar gibi sosyal etkisi yüksek projeleri ile ülkemize değer katıyor.  

 

 

Lovemark ve KalDer gibi müşteri memnuniyeti ölçümlemeleri ile sektöründe lider marka olarak konumlanan Opet, aynı zamanda Superbrands tarafından sektörünün Süper Markası seçildi. Uluslararası marka değerlendirme kuruluşu Brand Finance’ın, Türkiye’nin en değerli ve en güçlü markaları 2023 raporuna göre Opet,  en değerli markalar sıralamasında 15’inci sırada yer alırken aynı zamanda Türkiye akaryakıt dağıtım sektörünün en güçlü markası oldu. 

 

 

Opet, ‘Opet’se Fark Eder’ sloganıyla iddiasını koruyarak, yepyeni projeler, ürün ve hizmetlerle müşterisinin yanında olmaya devam ediyor.