GÜNDEM Haber Girişi : 30 Eylül 2023 14:14

Ege’de il olabilecek ilçeler belli oldu!

Ege’de il olabilecek ilçeler belli oldu!

Ege’de il olabilecek ilçeler belli oldu!

Genel seçimler ve Cumhurbaşkanlığı seçimleri sonrasında MHP lideri Bahçeli'nin gündeme getirdiği ve AK Parti iktidarının yerel seçimler öncesi "müjdesi"ne hazırlandığı 67 yeni il projesinin detayları belli olmaya başladı. İşte Ege’de il olmayı bekleyen ilçeler..

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, seçimlerin ardından 13 Haziran tarihindeki yeni yasama döneminin ilk grup toplantısında yaptığı açıklamada 100 maddelik anayasa teklifinin müzakere için hazır olduğunu belirterek, ''Yeni yüzyılda 100 il 1000 ilçeden müteşekkil idare yapısıyla, gücüne güç katmış bir Türkiye’yi inşa ve ihya etmemiz mümkündür'' demiş ve 2024 yılı Mart ayında yapılacak olan yerel seçimler öncesinde yıllardır süren tartışmayı yeniden alevlendirmişti.

Bahçeli'nin bu açıklamasının ardından AK Parti de pek çok ilçenin il olması için çalışmalara başlamıştı. 

Yeni il ve ilçeler için TBMM'den yasa çıkarılması gerekiyor. Düzenlemenin Mart 2024'te yapılacak yerel seçimlerden önce yasalaşması beklenmiyor. İl ve ilçe olmak isteyen bölgeleri küstürmemek adına sürecin planlamasının mahalli idareler seçimleri sonrasına bırakılmasının daha uygun olacağı ifade ediliyor. 

Uzman isim listesini açıkladı

Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Okan Hançer, coğrafi bilgi sistemleri teknolojilerinin mekansal verileri kullanarak, insanların hayatında karşılaştığı sorunlara çözüm önerileri ürettiğini söyledi. Hançer, yapılan son araştırmada kent merkezine en az 30 kilometre uzaklıkta, nüfusu 100 binin üzerinde olan 67 ilçenin il olma potansiyelinin yüksek olduğunun belirlendiğini açıkladı. Haritada il olma potansiyeli yüksek ilçelerin koyu renkten açık renge, nüfus yoğunluklarına göre gösterime sunulduğunu belirten Hançer, Hatay'da 5 ilçe, Şanlıurfa, İzmir ve Manisa'da 4 ilçe, Aydın, Antalya, İstanbul, Kocaeli, Muğla ve Tekirdağ'daki 3 ilçenin il olma potansiyelinin yüksek olduğunu söyledi.

Coğrafi bilgi sistemleri teknolojisiyle hazırlanan haritayı inceleyen Hançer, il olma potansiyeli yüksek Siverek, Viranşehir, Alanya, Manavgat, Torbalı, Silivri ve Çorlu ilçelerinin ön plana çıktığını anlattı.

İZMİR
ALİAĞA: Nüfus 100 bin / İzmir
BERGAMA: Nüfus 100 bin / İzmir
ÖDEMİŞ: Nüfus 130 bin / İzmir
TORBALI: Nüfus 200 bin / İzmir
AYDIN
KUŞADASI: Nüfus 130 bin / Aydın
NAZİLLİ: Nüfus 160 bin/ Aydın
SÖKE: Nüfus 120 bin / Aydın

MANİSA
AKHİSAR: Nüfus 170 bin / Manisa
ALAŞEHİR: Nüfus 100 bin / Manisa
SALİHLİ: Nüfus 170 bin / Manisa
SOMA: Nüfus 110 bin / Manisa

MUĞLA
BODRUM: Nüfus 200 bin / Muğla
FETHİYE: Nüfus 180 bin / Muğla
MİLAS: Nüfus 150 bin / Muğla