ÇEVRE & SAĞLIK Haber Girişi : 19 Temmuz 2022 01:59

CHP Milletvekili Yalım: "Bakan Kurum Konya'yı zehirliyor"

CHP Milletvekili Yalım:
CHP Uşak Milletvekili Özkan Yalım, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'un söküm izni verdiği Nae Sao Paulo Brezilya gemisi ile ilgili önemli uyarılarda bulundu. Yalım, Bakan KURUM'un bölgesi Konya'nın da nasıl tehdit altında olduğunu tek tek anlattı.

CHP Uşak Milletvekili Özkan Yalım, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'un Aliağa'da gemi söküm için izin verdiği Brezilya gemisi için, "Bakan Kurum, farkında olmadan kendi ili Konya'yı da zehirliyor" diyerek, şu açıklamayla bu iddiasının arka planını detaylandırdı: 

 

 

 

 ASBEST NEDİR?

 

 

 

"Asbest uzun yıllar otomobillerin fren balatalarında, su borularında,  inşaatlarda ve gemilerde izolasyon için kullanılmış, solunum yoluyla vücuda girerek Akciğer plevrası kanserine neden olan çok tehlikeli bir maddedir.

 

Asbest (asbestos) ya da amyant, lifli yapıda kanserojen bir mineraldir. Silisyumun sodyum, demir, magnezyum ve kalsiyumla oluşturduğu ısıya, aşınmaya ve kimyasal maddelere çok dayanıklı, lifsel mineral yapısında hidrate silikatlardır. Halk arasında ak toprak, çorak toprak, gök toprak, çelpek, höllük  veya ceren toprağı gibi isimlerle de bilinir. Asbestozis, asbestos solunmasıyla oluşan toz hastalığıdır."

 

 

 

ÜLKEMİZİN ASBESTLE TANIŞIKLIĞI 

 

 

"Durum böyle iken ülkemizde 1980'li yıllarda İller Bankası desteği ile yapılan içme suyu boru şebekeleri asbestli madde ile yapılmış ve bu zehirli madde ile yapılmış su şebekeleri başta ilim Uşak ile Banaz, Sivaslı, Karahallı, Ulubey ve Eşme ilçelerinde kullanılmıştır. (Bu konuda meclis gündemine tarafımca taşınmıştır!)

 

 

Asbest  zehirli ve kanserojen bir maddedir. Avrupa'da bu madde olan bir bina, fabrika yıkılırken ve gemiler sökülürken özel teçhizat ve ortamlarda sökülürler.  Bu geminin söküm için güzelim İzmir'e getirilmesi İzmirlilere zulümdür. Gemi sökülürken  sızacak olası asbest tüm Ege ve Akdeniz'i zehirleyecek ve kirletecek kapasitededir. Hem bölgedeki insanları hem de tüm deniz canlılarının yaşamlarını olumsuz etkileyecektir.

 

 

 

Bu zehirlenme olayı sadece geminin söküldüğü alanı etkilemekle kalmayacaktır! Ayrıca  parçalanan bu geminin hurdalarını satın alan demir-çelik fabrikaları ve dökümhanelerde bulunan işçiler ve hurdaları satın alan iller de bu kirlilikten oldukça etkilenecektir. 

 

 


2010 yılından itibaren asbest tamamen Türkiye'de kullanımdan kaldırılmıştır. Ancak İzmir Aliağa gemi sökümü tesisleri yıllardır tüm çevrecilerin karşı çıkmalarına rağmen hiç bir ülkede sökülmenin kabul edilmediği böylesi kimyasal ve zehirli madde içeren gemileri İzmir'e getirip sökmekte ve parçalamaktadırlar."

 

 

 

"600 TON ASBEST VAR"

 

 

 


"Şimdi içinde 600 ton asbest bulunan Brezilya'ya ait uçak gemisi Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın izniyle sökülmek üzere İzmir'e getiriliyor.

 

 

 

İngiliz çöplerini Adana'ya getirdikleri ne kadar inkar etseler de İngiliz gazeteciler tarafından kanıtlandı. Bu ithal çöp meselesini ilk defa meclise taşıyan vekilde bendim. Avrupa'dan ülkemize çöp getiriliyor ve biz bu çöpleri paramızla satın alıyoruz.

 

 

 

Bir kısmı geri dönüşüme giderken işlenemeyen kısımlar maalesef yakılarak çevremizi, havamızı, suyumuzu ve toprağımızı kirletiyor demiştim. Hükümet çöp ithalatı işini Avrupa'ya ve Batıya şirin gözükmek için yapıyor." 

 

 

"Bu topraklara niye bu kadar hınç? Anlamak imkansız! Yazık değil mi güzelim ülkemizin tabiatına!  Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın öncelikli görevi ve kuruluş amacı çevreyi korumaktır. Bu geminin drğil sökümü ülkemiz karasularında dolanması bile büyük tehlike içermektedir.  Derhal bu geminin söküm işinin izni iptal edilmeli ve gemi derhal ülkesine iade edilmelidir.  

 

 

 

Hadi diyelim ki biz bu gemiyi çevreye hiç zarar vermeden (imkânsiz ama) bir şekilde söktük! O çıkan 600 ton asbesti nasıl imha edeceğiz?  Biri çıkıp bunu bana anlatsın!

 

 

 

Ülkemizin güzide bölgesi olan Ege Bölgesi'nin  bir milletvekili olarak ben bu geminin Aliağa'da sökülmesine karşıyım ve vicdanım el vermiyor."

 

 

BAKAN KURUM'A UYARI 

 

 

"Buradan Sayın Bakan Murat Kurum'a bir uyarıda bulunmak istiyorum;  "Sayın Bakan bu geminin sökülmesine izin vererek memleketin Konya'yı da zehirleyeceksin! Belki siz bilmiyorsunuzdur, hatırlatmak istedim.

 

 

 

Aliağa'dan hurda satın alan illerin başında Konya geliyor!

 

 

 

Konya Sanayi dökümcüleri bu hurdaları alıp yeniden dökümhanelerinde işliyorlar.

 

 

 

Dolayısıyla bu asbest iliniz Konya'yı zehirliyecek! Belki o dökümhanede çalışan bir akraban bu zehirden etkilenecek! Bilmenizi istedim."