POLİTİKA Düzenleme Tarihi : 11 Ekim 2022 12:00 Haber Girişi : 10 Ekim 2022 12:00

Cezaevi planlarında Başkan Soyer'e Buca'dan 'KAYA'

Cezaevi planlarında Başkan Soyer'e Buca'dan 'KAYA'
Buca Cezaevi üzerinden yerel ve merkezi iktidar temsilcilerinin atışması devam ediyor. Çevre Şehircilik Bakanlığı'nca ilan edilen yeni plan, AK Parti Milletvekili Atilla Kaya tarafından kamuoyuna tanıtıldı. Kaya'nın eleştiri hedefinde Başkan Soyer vardı

ZAFER KAPLANSOY - MAHİR DİNÇ

 

 

 

AK Parti İzmir Milletvekili Mahmut Atilla Kaya, Buca Cezaevi Alanı'nda Buca Cezaevi arsasına yönelik yeni plan ve plan ardından yaşanan gelişmelere ilişkin bir basın toplantısı düzenledi. 

 

 

 

Buca ve hatta İzmir'in kronik sorunlarından birisi olan Buca Cezaevi'nin kaldırılması ve daha sonraki planlamayı kapsayan önemli bir süreci yaşadıklarını dile getiren Milletvekili Mahmut Atilla Kaya, "Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız, dün Buca Cezaevi'ne ilişkin planları askıya çıkardı. Ben bu önemli değişikliğin Bucamıza hayırlı uğurlu olmasını diliyorum.  Tabii ki hepinizin hatırladığı gibi şöyle bir geçmişi hatırlarsak burası kapalı, tamamen Bucalı hemşehrilerimizin kullanımından uzak, büyük duvarlarla çevrilmiş bir cezaeviydi. Buca'da bir metrekaresini bile bu alanın Bucalı hemşehrilerimizin kullanma imkanı yoktu" dedi.

 

 

 

Milletvekili Kaya, Buca'nın İzmir'in en büyük ilçesi olduğuna ve Buca Cezaevi'nin İzmir'in en büyük ilçesinin merkezinde bulunmaya devam ettiğini vurgulayarak, "Bizim sayın Başbakanımız Binali Yıldırım'ın 2014'te vermiş olduğu ve başlattığı bu süreçle birlikte; onun talimatlarıyla birlikte, arkmızdaki cezaevini buradan kaldırdık ve sonra da yıkım sürecini gerçekleştirdik. Bu süreç tabii kolay olmadı. Burası Adalet Bakanlığı'nın mülküydü. Aşağı yukarı 78 bin 200 metrekarelik bir arazi; hatta şu anda bir arada olduğumuz cezaevinin arkasında kalan yer de,bu noktada arazinin içerisinde bir alan" diye konuştu. 

 

 

 

"ÇAĞRIMIZA, CHP'Lİ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ'NDEN YANIT DAHİ VERİLMEDİ"

 

 

 

Kaya, süreci başlatma geçmişine dair şunları söyledi: "2020 yılı içerisinde (İzmir'in ve Buca'nın kronik meselesidir, siyaset üstü tutalım ve bu konuda çalışma başlatalım; bu konuda bize destek vermek isteyen herkesi sürecin içine katalım) dedik. Bu çağrımıza Cumhuriyet Halk Partili İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından cevap dahi verilmedi. Ki Buca Belediyesi'nin çağrımıza cevabını hepiniz gördünüz. (Biz gerekli desteği veririz, bu noktadaki çalışmalara da destekolmak isteriz) dediler. Süreç içerisinde onların katkıları oldu. Ama Cumhuriyet Halk Partili Büyükşehir Belediyesi ve Belediye Başkanı, 2020'den beri bizim bu noktadaki çağrılarımıza,çalışmalarımıza hiçbir katkı dahi koymadı. Ben böyle bir problem olduğunu ve İzmir'in böyle bir problem olduğundan bihaber olduğunu düşünüyorum. Ve biz 2020 yılı başında biz İlçe Başkanımız Hakan Bey ve Buca Belediye Başkanımız Erhan Bey ile yine Genel Başkan Yardımcısı Hamza Dağ Bey ile o zamanki Adalet Bakanımız Abdülhamit Gül Bey'i ziyaret ettik. Artık Buca Cezaevi'nin buradan kaldırılması noktasındaki çalışmaların daha da hızlandırılması hususundaki hassasiyetlerimizi ifade ettik. Sağolsun o da bizleri kırmadı o da bu süreci daha da hızlıca yürüterek,önce buradaki tutukluları başka cezaevlerine nakletti, sonra da burası boş bir hale geldi.Daha sonra da buranın kaldırılması kararını da Adalet Bakanlığımız aldı."            

 

 

 

 

ARAZİ, İLLER BANKASI'NA PROTOKOLLE GEÇTİ

 

 

 

 

İkinci etap çalışmalara bu aşamdan sonra hemen başladıklarını anlatan Milletvekili Kaya, "2021 yılı içerisinde yine ilçe başkanımız, Buca Belediye Başkanımız, yine Genel Başkan Yardımcısı Hamza Bey ile birlikte hemen Çevre Şehircilik Bakanlığımız'da, planlama çalışmalarına ilişkin ilk toplantıyı yaptık. Yerel yönetimlerin, kamuoyunun görüşleri bu noktada titizlikle incelendi. Diğer kuruluşlara plana ilişkin düşünceleri soruldu. İşte dün itibariyle 10 Ekim 2022'de ortaya çıkan bu güzel planı en sonunda bakanlığımız hazırlamış oldu. Ben emeği geçen başta Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere, süreci başlatan sayın Başbakanımız Binali Yıldırım'a, Genel Başkan Yardımcıımız Hamza Dağ Bey'e ve bu süreçte bize sürekli destek veren, Buca Cezaevi'nin buradan kalklmasını sağlayan ilk aşamada Adalet Bakanımız Abdülhamit Gül'e ve daha sonra Sayın Bekir Bozdağ'a, planlama çalışmalarını gerçekleştiren Çevre Şehircilik Bakanımız Murat Kurum'a, Mekansal Planlama Geneş Müdürlüğü'ne, İller Bankası'na teşekkür ediyorum. Ki şu anda bu arazi şu anda İller Bankası uhdesine geçmiş oldu, Adalet Bakanlığı ile aralarında yapılan protokol gereğince. Ne yaptı İller Bankası? Adalet Bakanlığı'nın lojman ihtiyaçların karşılanması konusunda inşaatları üstlendi."  

 

 

 

 

44 BİN 442 METREKARELİK ALAN BUCALI HEMŞEHRİLERİMİZİN KULLANIMINDA 

 

 

 

 

 

"Burası tamamen kapalı bir alandı. Bucalıların kullanmadığı bir alandı. Ve bakın biz bugün itibariyle, dün ilan edilen planla, 44 bin 442 metrelik çok geniş bir alanı, sosyal donatı alanı olarak bu plan içerisine geçirdik, Bucalı hemşehrilerimizin kullanımına açmış olduk. Ben bunun hayırlı uğurlu olmasını diliyorum. Bir metrekaresini dahi kullanamazken, bu aşamada 44 bin 442 metrekarelik alan bu noktadan sonra Bucalı hemşehrilerimizin."

 

 

 

 

 

"BAŞKAN SOYER, 12,5 MİLYAR KAYNAK

KULLANIYOR, BUCA'YA 1 LİRA AYIRMIYOR"

 

 

 

 

 

"Daha önemli bir şey vardı: Bu süreç içerisindeki tartışmalarda, sizler de gördünüz, Cumhuriyet Halk Partili Büyükşehir Belediyesi AVM olarak planlamış. Bu planın böyle olduğu süreç içerisinde ortaya çıktı. Sayın Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in, 12,5 milyar (yani 12,5 katrilyon) kaynak kullanıyor, ama Buca'ya 1 lira ayırmıyor bakın! 3,5 yılı aşkın görev süresi içerisinde Buca'ya 1 m2 dahi yeşil alan kazandırmadı. Siyasi söylemlerle bu olaya yaklaşımından sonra ortaya çıkan bir süreç oldu. Biz lafla rekabet etmek istemiyoruz. Bakın CHP'li Büyükşehir Belediyesi, özellikle icraat üretmiyor. Lafla, polemikle gündemde. Biz de diyoruz ki lafla değil eserle, hizmetle birbirimizle rekabet edelim. Bu rekabetin kazananı da Buca olsun. Buradan sayın Tunç Soyer'e açık çağrımdır. Biz burada mali değerini sizlerin benden iyi bileceği 44 bin 552 metrekarelik alanı Bucalı hemşehrilerimizin kullanımına açıyoruz, o da desin ki, 50 bin metrekareyi ben Buca'nın başka bir yerinde açıyorum. "

 

 

 

 

"AVM PLANINI KALDIRMAMIZDAN RAHATSIZLIK DUYDULAR"

 

 

 

 

Başkan Soyer'in buradaki meselelere yasal yetkisi olmadığı halde, 2020'de rezerv alan ilan edildiği için bu alanda plan yapma yetkisi olmadığına dikkat çeken Kaya, sözlerini şöyle sürdürdü:  "Üç yıldır biz bu süreçleri yönetirken, yetkisi olsaydı, herhalde tam bakanlık planları ilan edecekken Büyükşehir Meclisi'ne getirmezdi. Bunun da bir oyun olduğunu, algı yönetimi amaçlı yapıldığjnı, onların yaptığı CHP'li Büyükşehir Belediyesi'nin AVM planını bizim kaldırmamızdan dolayı  duydukları rahatsızlığı ortaya koyan en önemli hadiselerden birisi oldu. Ama ben buradan, artık bu laf kısmını geçelim, bunun ne Buca'ya ne İzmir'e faydası yok. O bana bunu dedi, ben ona dedi dedi, Yalan ortaya koyuyor, biz hakikatleri otrtaya koyuyoruz. Bakanlığın burada AVM planı yapılırken burası için hiçbir dahli olmamıştır, olma imkanı da zaten o süreç içerisinde yoktur. Hem burada CHP'li İzmir Büyükişehir Belediyesi'nın AVM planını kaldırdık hem de büyük bir sosyal donatı alanını Bucalı hemşehrilerimizin kullanımına açtık."

 

 

 

 

 

İÇİNDE NELER OLACAK ?

 

 

 

 

 

"20 bin 500 metrekaresi yeşil alan olacak. Bu bölgede büyük ihtiyaç olduğunu görüyoruz. Bu kentleşmenin sebebi de biz değiliz. İzmir'in bu çarpık kentleşmesinin sebebi kenti 25 yıldır yöneten CHP'li Büyükşehir Belediyesi'dir. Her yer bina, nefes alacak alan bırakılmamış. Bunu biz yapmadık, biz planlamadık. Bugün yine buradaki yeşil alanı açmak, hemşehrilerimizn nefes alacağı alanı açmak yine bizim çalışmalarımızla sağlanmış oldu. Bu yeşil alanın 15 bin 980 metrekaresi parlolarak planlandı. Alanın Güneydoğusu'ndaki ağaçların yapısını koruduk, bunları da koruyacak şekilde plan yapıldı. Yol alanı da olmak üzere, 13 bin 496 metrekare yol ve otopark alanını da bu yaptığımız planla kazandırmış oluyoruz. Bununla yetinmedik, 7 bin 819 metrekare bir alan da Milli Eğitime tahsis ediliyor. Bakanlığımız bu planı masa başında hazırlamıyor, gelip buradaki vatandaşlarımızla görüştü, onların ihtiyaçlarını da değerlendirdi. O ihtiyaçlar dahilinde bir eğitim tesisini, kampüs gibi bir alanı okula ayırdı. 4 bin 500 metrekarelik bir alan, belediyeye rekreasyon alanı olarak ayrıldı. Buca Belediyesi'nin Kapalı Pazaryeri talebi vardı. Bölgede bir ihtiyaçtı. Bakanlığımız kapalı pazaryeri alanını da planlarda tahsis etmiş oldu. İller Bankası buradaki her adımında Buca Belediyesi ile birlikte hareket edecek. Buradaki projesini de ortaya koyacak. Burada halihazırda nihai ortaya çıkacak planı ilçe belediyesi, İller Bankası, meclis üyeleri arkadaşlarımız, planlama aşaması sonrası çalışmaları müşterek yürütecek."

 

 

 

 

 

 

"ERHAN BAŞKAN'A ÇAĞRIM, YOLU AÇMAK İÇİN

İLLER BANKASI'NA HEMEN BAŞVURSUN?"

 

 

 

 

 

 

"Hızlı şekilde hareket etmemiz lazım. Cezaevi alanı, üzerinde bulunduğumuz Adnan Kahveci Caddesi'ni kapatıyordu. Buca'dki bir numaralı sorunlardan birisi trafik. İlçe Belediye Başkanı Erhan Bey'e de çağrıda bulunuyorum: İlçeBaşkanımız ve Meclis üyesi arkadaşlarımız da giedecek,kendisiyle görüşecekler. Bir an evvel bu alanı yola kazandırıp, Adnan Kahveci Caddesi'ni açmamız için, İller Bankası'na gerekli müracaatı yapsın. Yapar yapmaz biz, Ankara'da hızlışekilde İller Bankası ve bakanlıktaki bürokratlarla konuşup; bir an önce izni alıp bu yolu açmak için beraber, Buca trafiğini bir nebze rahatlatmış olalım. Bu yaptığımız planın en önemli işlerinden birisi bence bu yoldur. Erhan  Bey'in gerekli izinlerin alınması için İller Bankası'na müracaatını bekliyoruz. Trafiğin bu caddede 24 saat akması için İller Bankası'ndan gerekli izinleri almaya hazırız. Müracaat edilirse biz bu noktada yardımları yapmaya hazırız. Haftasonları kurulan pazarı da, yolun üzerinden geçici olarak boş cezaevi arsasına alınmasını talep ederse, bu konuda da yardımcı olacağımızı ifade etmek isterim. Konu Buca'ysa, İzmir'se gerisi teferruattır dedik, bu konu bir siyasi konu değil dedik. İlk gün ne dediysek bugün de aynı noktadayız."     

 

 

 

VİDEO KAMERA: MUSTAFA ÇETİN