FUAR-FESTİVAL Haber Girişi : 13 Eylül 2022 12:17

Çeşme Festivali efsanesi geri dönüyor

Çeşme Festivali efsanesi geri dönüyor
Festivallerin efsanesi Çeşme Festivali yeniden müptelalarıyla buluşacak. Çeşme Festivali, 22-25 Eylül'de Balkan Günleri temasıyla 25 yıl aradan sonra düzenlendiği 2019'dan sonra iki yıl pandemi arası ardından yeniden düzenlenecek.

Bir efsane geri dönüyor. 80'li yıllara damgasını vuran Çeşme Festivali, 2019'da 25 yıl aradan sonra “Ege’nin İki Yakası” temasıyla yeniden düzenlendikten sonra, zorunlu iki yıl pandemi arasından sonra yeniden gerçekleştirilecek.

 

 

 

22-25 Eylül 2022 tarihleri arasında İzmir'in güzide tatil yöresi Çeşme'de "Balkan Günleri" temasıyla düzenlenecek festivalde dolu dolu bir program katılımcılarını bekliyor.

 

 

Çeşme’nin birçok noktasında festival günleri boyunca devam edecek etkinlikleri takiben, her akşam ünlü isimlerin yer aldığı dev bir konser yer alacak.

 

 

 

Balkanlar’dan da esintiler bulunan 4 günlük programda Balkan Paradise Orchestra, Shantel, Cambo Aguşev, Suzan Kardeş, Cenk Bosnalı, gibi müzik grupları, İlber Ortaylı ‘Mübadele Türkiyesi ve Etkileri’, Moğollar Grubunun Solisti Cahit Berkay, ‘Ülke Ülke Balkan Müziği’, Muammer Ketencoğlu Hikayeleriyle ‘Balkan Şarkıları Söyleşisi ve Dinletisi’ yapılacak.

 

 

 

Yine Murat Meriç, ‘Balkan Müziğinin Türk Popuna Etkileri’ Söyleşisi ve sonrasında Balkan Müziği Dj Set, Engin Güneysu, ‘Duje Sergisi’, ‘Duje Belgesel Gösterimi’, ‘Saraybosna’da Yaşanan Acılar Üstüne Söyleşi’ gibi belgesel gösterimleri programda yer alacak etkinlikler arasında.

 

 

 

Öte yandan Balkan mutfağının eşsiz lezzetlerinin sergileneceği atölye çalışmaları da festivaldeki yerini alacak.

 

 

BrateBand, BalkanBand ve Çamdibi Bandosu festival süresince kentin birçok noktasında coşkuya ortak olacak.

 

 

 

Çeşme Belediye Başkanı M.Ekrem Oran, mihmandarlıktan koordinatörlüğe kadar pek çok aşamasında görev aldığını belirttiği festivalin belediye başkanı olarak düzenleyicisi olmaktan ayrı bir heyecan ve onur duyduklarını vurguladı.

 

 

 

TÜM  ÇEŞME AŞIKLARINA AÇIK!

 

 

 

Başkan Oran, festivalin Çeşme için çok özel bir yeri olduğunu anlattı, "Atatürk'ün yurtta barış dünyada barış düşüncesinden hareketle bu festival için ilham aldık. Bu ilhamla daha nice festivalleri düzenleyeceğiz. Tüm Çeşme aşıklarını, sevgi diyen herkesi bu birleştirici ve ayrımcılığı reddeden özel programıyla festivalimize davet ediyoruz. Bu vesileyle, bugüne kadarki tek patronum sevgili Ahmet San'a da özel bir teşekkür etmek isterim" dedi. 

 

 

 

Başkan Oran, sözlerine şöyle devam etti: “Bugün, aramızda kilometreler var gibi görünse de; Yüz yıllardır, yaşanan sayısız acılara rağmen gittikleri her yere sevgiyi, hoşgörüyü, kültürel renklerini terk etmeden zenginlik katan kardeşlerimizle kimsenin koparamayacağı, köklü, genetik, tarihi, kültürel bağlarımız var. Her birimizin ailesinin bir parçası Balkan kimliğinin tüm renklerini kuşaklar boyunca gururla taşıyor. 22-25 Eylül tarihleri arasında gerçekleştireceğimiz Çeşme Festivali Balkan Günleri’nde bu köklü bağların müziğini, gastornomisini, güçlü tarihsel bağlarımızın izlerini paylaşarak, tüm dünyaya sevginin ve umudun ışıltısını serpeceğiz. Sevgiye inanan herkesi, kol kola şarkılar söylemeye, halaylar çekmeye, kalp kalbe dünyaya umut ve barış mesajları vermeye Çeşme Festivalimize bekliyoruz.”

 

 

 

Çeşme Festivali, ilçenin "12 ay sezon hedefi" açısından hem bir işaret fişeği hem de geçmişten günümüze, Çeşme sosyolojisine yön veren nüfus profilinde ağırlığı olan Balkan kökenli yurttaşlara bir selam niteliği taşıyor.