YEREL YÖNETİMLER Haber Girişi : 26 Aralık 2022 16:30

Büyükşehir'in Urla 2022 hizmet raporu

Büyükşehir'in Urla 2022 hizmet raporu
Merkeze uzak ilçelerin, İzmir Büyükşehir Belediyesi hizmetlerine kolay ve hızlı erişimi için kurulan yerel hizmet birimleri, çalışıyor. İşte İzmir Büyükşehir Belediyesi Yarımada Şube Müdürlüğü Urla Hizmet Birimi yerel gazetecilere 2022'yi değerlendirdi.

 

 

 

İzmir Büyükşehir Belediyesi Yarımada Şube Müdürlüğü adına Şube Müdürü Yener Kırmızı, geride bıraktıkları yılda Urla Hizmet Birimi çalışmaları hakkında gazetecileri bilgilendirdi ve 2023 yılında yapılacakları anlattı.

 

 

 

Yerel Hizmet Birimi olarak altyapıdan sosyal hizmetlere birçok alanda Urla ve Urlalılar için 2016 yılından günümüze faaliyet yelpazesini sürekli genişlettiklerini belirten İzmir Büyükşehir Belediyesi Yarımada Şube Müdürü Yener Kırmızı, "ESHOT kartı dağıtımından seyyar tuvalet montajına, sosyal yardım taleplerinin alınmasından mezbaha ve mezarlık işlerinin yürütülmesine günlük ihtiyaçların karşılanması kadar, altyapının iyileştirilmesi, tarımsal kalkınma gibi daha uzun soluklu projelerin hayata geçirilmesinde de yerel hizmetlerin en önemli fonksiyonu yerelin sesi, işleyişin takipçisi olmak. Yeni yılda da Urla’nın, Urlalıların ihtiyaçlarını yerinde tespit etmek ve taleplerini gerçekleştirmek için katkı sağlamaya devam edeceğiz" dedi. 

 

 

 

 

BAŞKA BİR TARIM MÜMKÜN 

 

 

 

 

Çiftçi kayıt sisteminde yer alan ve tarım ya da hayvancılıkla uğraşan üreticilere desteğin de bu yıl da sürdüğünü kaydeden Kırmızı, "Eğitim sürecinin ardından fidan, küçükbaş hayvan dağıtımı, toprak analizi, alım garantili tohum dağıtımı gibi çok yönlü destekler kapsamında 2022 yılında Urla’da toplam 310 üreticiye 7 bin 450 adet fidan dağıttık. Kırsal kesimde gelir getirici faaliyetlerin desteklenmesi kapsamında 10 bin 500 adet domates, biber, patlıcan fidesi üreticilerle buluştu, ata tohumluk nohut dağıtımı yapıldı.Balıklıovalı üreticilere nergis soğanı,kooperatif üyesi küçük ölçekli balıkçılara teknelerinin bakımı için boya-macun dağıtımı gibi ihtiyaca yönelik desteklerin yanısıra, dolu felaketinde zarar gören üreticilerimizi de unutmadık. Toplam 90 üreticiye 728.366,22 lira doğal afet ödemesi yapıldı. Küçükbaş Hayvancılık Destekleme Programı kapsamında ise 30 üretici,118 adet küçükbaş hayvan ile sürülerini oluşturmaya başladı" diye konuştu. 

 

 

 

 

KENDİNİ GERÇEKLEŞTİREN PROJE

 

 

 

 

İBB Yarımada Şube Müdürü Yener Kırmızı, İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı İztarım A.Ş. tarafından yürütülen (Alım Garantili Karakılçık Buğday Yetiştiriciliği Projesi)'nin tarımsal kalkınmaya yeni bir soluk getirdiğinin altını çizdi ve şunları söyledi:

 

 

 

"Atalık tohumların geleceğe aktarılmasında da önemli rol oynuyor. Üreticilere dekar başına 20 kg atalık tohum temin eden, aynı zamanda toprak analizi, zararlılarla mücadele gibi alanlarda destek veren İztarım, hasat zamanı da Toprak Mahsulleri Ofisi tarafından açıklanan alım fiyatının 2 katı oranında satın alma garantisi veriyor. Üreticilerimiz dilerlerse aldıkları tohum kadarını bedelsiz iade edip hasatınıİztarım’a satıyor. Satmak istemezlerse bedelsiz miktarın iki katını iade ediyor. Bu tohumların yeni dönemde başka üreticilere verilmesiyle sistem kendi kendini büyütüyor. Proje kapsamında sadece Urla’da 20221-2022 üretim yılında 3 ton atalık karakılçık tohumunu 9 üreticimize dağıtarak 167 dekar alanda ekimini gerçekleştirdik. 2022 yılı hasadıyla yaklaşık 24 ton alım yaptık ve bunun karşılığında Urlalı üreticilerimize 300 bin liralık destek sağladık. Bu yılın hasadıyla elde ettiğimiz tohumlarla 2022-2023 üretim yılı için 9 ton atalık karakılçık tohumunu 439 dekar alanda ekilmek üzere 26 üreticimize dağıttık. 2023 hasadında yaklaşık 80 ton ürün hedefiyle, üreticilerimize bu seneki alım fiyatımızla yaklaşık 1 milyon 200 liralık destek sağlamış olacağız."

 

 

 

 

 

"ÇİÇEKLERİMİZ HOLLANDA BORSASI'NDA" 

 

 

 

Urla’da kurulu tarımsal kalkınma kooperatifleriyle ürün alımından festivallere, altyapı ve makine ihtiyaçlarından dış pazarlara erişime her alanda işbirliklerinin sürdüğünü ifade eden Kırmızı, "Barbaros ve Birgi Tarımsal Sulama Göletleri ve Sulama Tesisi yenileme çalışmamız imalat aşamasında. Projenin gerçekleşmesinde destek verdiğimiz Bademler Köyü Kalkınma Kooperatifi ise ürettiği çiçekleri artık Hollanda Çiçek Borsası’nda satıyor. Başkanımız Tunç Soyer’in (Başka bir tarım mümkün) vizyonu çerçevesinde Urla’nın tarımsal kalkınması için alanda ve üreticinin yanında olmaya devam edeceğiz" dedi.

 

 

İBB Yarımada Şube Müdürü Yener Kırmızı, yapılan çalışmalara ilişkin şu başlıklarda bilgiler verdi:

 

 

 

 

ULAŞIMA YEREL HİZMET DESTEĞİ 

 

 

 

 

"Daha önce özellikli toplu ulaşım kartı çıkarmak için kent merkezine gitmesi gereken vatandaşlarımız, yerel hizmet birimlerimiz aracılığıyla rahat etti. 2022 yılında ilçemizde 65 yaş ulaşım kartı, 60 yaş ulaşım kartı, engelli ulaşım kartı, engelli refakatçı ulaşım kartı, şehit-gazi yakını kartı, sağlık personeli kartı olmak üzere toplamda 3500 adet kart dağıtımı yapıldı.

 

 

 

Muhtelif caddelerde trafik işaret levhası ve yaya geçiş çizgileri çalışmaları ve bakım onarımları yapılırken, bu yıl Özbek, Yağcılar, Atatürk, Kalabak, Bademler, Denizli, Kadıovacık mahallelerimizde kapalı durak çalışmaları tamamlandı, gerekli yerlerde onarımlar yapıldı. Bilindiği gibi çeşitli ihtiyaçların yanı sıra, kadına yönelik tacize karşı da Büyükşehir Belediyesi olarak hayata geçirdiğimiz (şeffaf durak) uygulamasını yaygınlaştırıyoruz."

 

 

 

KONFORLU VE ESTETİK CADDELER

 

 

 

 

 

"İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak Urla’da konforlu ve güvenli ulaşım için son üç yılda 103 milyon liralık yatırımla yol, asfalt, yama, parke, sathi kaplama çalışmaları yaptık. 2022 yılında ise serim, yama, plent altı, sathi kaplama, parke, bordür gibi çalışmalar 47 milyon 976 bin liralık yatırımla tamamlandı.

 

 

 

 

Bu kapsamda ekiplerimiz 19 km uzunluğunda ya da115 bin metrekare kilit parke döşemesi yaptı. Böylece Bademler, Birgi, Çamlıçay, Gülbahçe, Kuşçular, Şirinkent, Uzunkuyu, Zeytineli’de sokaklar yepyeni bir görünüme kavuştu. Devam eden çalışmada Altıntaş Hacıisa, Nohutalan, Yaka ve Yelaltı mahallelerine 60 bin metrekare ya da 12 km kilit parke taşı döşeniyor. Bu alandaki toplam yatırım miktarı 17 milyon lirayı geçti."

 

 

 

 

ANA YOLLARDAN OVA YOLLARINA 

 

 

 

 

"İlçemizin önemli bulvar ve caddeleri başta olmak üzere toplam 77 km uzunluğunda yolun asfaltlandığı; altyapı çalışmalarıyla bozulan yollara 30 km uzunluğunda yamanın yapıldığı yatırım atağımızda, üreticilerimize destek için son üç yılda 32 km’lik ova yolunu da köylerimize kazandırdık. Bu yıl da Kadıovacık, Ovacık, Bademler mahallelerinde üretim yollarımızı tamamladık; Kuşçular mahallesinde çalışmalar sürüyor. Bu yıl sadece ova yolları için 58 bin 653 metreküp sathi kaplama yapıldı, 22 milyon 590 bin liralık yatırımla üreticimize kazandırdıldı.

 

 

Şirinkent, İskele, Gülbahçe, Bademler ve Atatürk Mahallesi’nde asfalt serim çalışmaları yapıldı. Neyzen Tevfik, Ahmet Besim Uysal, Erdoğan Ker caddelerinde kaldırım ve düzenleme çalışmaları tamamlandı. Kilit parke taşı, asfalt serim, su taşkını sonrası ulaşım yollarında şarampol temizliği gibi çok yönlü işler hızla tamamlandı."

 

 

 

 

 

GÜVENLİ KAVŞAKLAR

 

 

 

 

 

"Trafik akışını rahatlatmak ve güvenli hale getirmek için İzmir Yüksek Teknoloji Üniversitesi içindeki kavşak düzenlenirken, Erdoğan Ker, Neyzen Tevfik,  caddelerinde de refuj, kaldırım ve kavşak düzenlemeleri yapıldı. Yine bu çalışmalarla Mustafa Kemal Paşa Caddesi’nde çocuklarımızın okula daha güvenle ulaşmaları sağlandı, Bülent Baratalı Bulvarı’na görme engelliler için karo döşendi."

 

 

 

 

YENİ MUHTARLIK OFİSLERİ 

 

 

 

 

"Urlalılara hizmet için her zaman işbirliği içinde olduğumuz muhtarlarımızın ofis ihtiyacını, işlevsel ürünlerle karşılamak için çalışıyoruz. Atatürk, Çamlıçay, Denizli, Şirinkent, Kalabak, Denizli, İskele ve Torasan mahalleleri için muhtarlık ofislerini teslim ettik. İskele, Rüstem ve Hacı İsa mahalleleri içinse satın almalar tamamlandı."

 

 

 

 

 

ALTYAPI HAREKATI İLE SU BASKINLARINA SON 

 

 

 

 

 

"İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak işlerin daha hızlı yürütülmesi için kurduğumuz Urla Dereler Şefliği, Urla İZSU Teknik Müdürlüğü, Yarımada Fen İşleri Şube Müdürlüğü gibi birimlerimiz, ilçemizde altyapı ağı yenileme çalışmalarında etkili oldu. İlçemizde su baskınlarına son vermek için Zeytinalanı, Şirinkent, Denizli, Güvendik ve Balıklıova’da kanalizasyon ve yağmur suyu hatlarının ayrıştırılması için hazırlanan projenin büyük kısmı tamamlandı. 9 km’lik yağmur suyu hattı ve 3 km’lik atık suyu hattı olmak üzere toplam 12 km’lik imalat ve inşaat çalışması dışında, Çeşmealtı bölgesinde de deşarj çalışması yapılıyor. Denizli ve Güvendik mahallelerinden toplanacak yağmur suları yeni bir hatla Çeşmealtı bölgesindeki 5 ayrı noktadan denize deşarj edilecek. Şirinkent’te ise yapılan atık su hattı bir terfi merkezi ile arıtma merkezine iletilecek."

 

 

 

 

İzmir Büyükşehir Belediyesi Yarımada Şube Müdürü Yener Kırımızı, şiddetli yağışlarda su baskınlarının önüne geçebilmek için yağmur suyu ve kanalizasyon hatlarının birbirinden ayrılması, derelerin ıslahı, arıtma tesisleri yapımı gibi birçok projeyi aynı süreçte hayata geçiren İZSU tarafından bu yıl Urla’da tamamlanan ve devam eden bazı çalışmalar hakkında şu bilgileri verdi:

 

 

  • Urla İçmeler ile Çeşme arası 2.etap içmesuyu iletim hattı ile Karaburun Bozköy Göleti içmesuyu iletim hattı inşaatı kapsamında Urla’ya 6.879 metrelik içme suyu iletim hattı çalışması sürüyor.
  • GülbahçeAtıksu ve Yağmursuyu Şebekesi ile Kocadağ-Güllü-Cinlipınar dere ıslahı ve elektrik iletim tesisleri kapsamında kanalizasyon imalatı (52.972 metre), yağmursuyu hattı imalatı (5.709 mt) ve dere ıslahı imalatı (2.087 mt) yapıldı.
  • Denizli, Güvendik ve Şirinkent mahalleleri yağmursuyu ve atıksu şebeke inşaatı kapsamında 10.081mt. uzunluğunda atıksu ve yağmursuyu hattı için yükleniciye yer teslimi yapıldı, kazı izni bekleniyor.
  • Tabaklar Deresi (273 mt)  Çakal Deresi (350 mt) Küp Deresi (400 mt)  Kaman Deresi  (405 mt kanal çalışması), Keklik Deresi (367 mt) ıslah çalışmaları yapıldı.
  • Azmak Deresi, Pınardere, Sivrice Deresi ve Bozavlu Deresi ve yan kolu menfez geçiş çalışmaları yapıldı.
  • Balıklıova’da ve Barbaros’ta 2’şer adet, Kadıovacık’ta 1 adet sondaj kuyusu açıldı.
  • Şirinkent mahallesi altyapı çalışmaları devam ediyor.
  • Özbek Mahallesi Paket Arıtma Tesisi inşaatı tamamlandı.Test edilip devreye alınacak.
  • Yağcılar Mahallesi Paket Arıtma Tesisi inşaatı için yer tespiti yapıldı. Bademler ve Yağcılar mahalleleripaket arıtma talebi ihale aşamasında.
  • Çamlıçay’da muhtelif sokaklara yağmur suyu ızgara çalışması yapıldı. Sivrice deresinde proje yer teslimi aşamasında.
  • Demircili ve Yağcılar’da su kuyusu ve su deposu arası iletim hattı döşendi. (5500 mt)
  • Zeytineli’ndeköprü çalışması yapıldı. İçmeler Çakal Deresi ile Torosan Mahallesi dere ıslah çalışması tamamlandı."

 

 

 

 

YEŞİLE VE TARİHE DESTEK

 

 

 

 

 

İzmir Büyükşehir Belediyesi Yarımada Şube Müdürü Yener Kırmızı, Urla sınırları içerisinde diğer hizmet ve faaliyetlerle ilgili olarak kamuoyuna şu bilgilendirmede bulundu:

 

 

"Haşere ilaçlamasından sorumluluk alanımızdaki cadde ve sokakların temizliğine her alanda çalışmalarımız sürerken, parkları, oyun alanları ve yeşiliyle daha güzel bir Urla için de yatırımlar devam ediyor. Bu yıl son olarak Zeytinalanı son durak çevresinde yeşillendirme, Gülbahçe Sevgi Yolu’na bank montajları ve Yelaltı mahallesinde Özgürcan Gözmen Parkı ve oyun grubu işi tamamlandı, Urla Devlet Hastanesi’ne peyzaj malzemeleri desteği sağlandı. Öte yandan Urla’nın tarihi değerlerinin korunması kapsamında Özbek mahallesinde bulunan üç tarihi çeşmenin restorasyonu için çalışma başlattık."

 

 

 

 

"HER KESİMİN YANINDAYIZ"

 

 

 

 

"2022 yılında Urla’da belediyemizin sosyal yardımlarından düzenli olarak 319 kişi ve 56 şehit-gazi yakını yararlanırken, toplamda 893 vatandaşımıza nakdi yardım, 478 vatandaşımıza gıda paketi yardımı yapıldı. 140 çocuğumuza bot-mont, 146 öğrencimize eğitim yardımı, 30 öğrencimize tablet dağıtımı ile eğitime destek verdik. İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü öğrencilerine 750 öğün akşam yemeği dağıtımı yapılırken, üniversite öğrencilerimize burs, taşınmada ücretsiz nakliye, sınav sonrası tercih belirlemede rehberlik hizmeti gibi desteklerimiz sürüyor. Öte yandan engelli hastalarımıza bu yıl 2100 adet hasta bezi dağıtılırken, raporu olan çölyak hastalarına özel gıda paketi verilmekte, ihtiyaçlı ailelere eşya ve çocuk bezi temin edilmektedir."

 

 

 

 

SÜT KUZULARI VE CAN DOSTLAR

 

 

 

 

 

"Urla’da merkez mahallelerden başlayıp 26 mahalleye ulaştırdığımız Süt Kuzusu Projesi ile ayda ortalama 1000 çocuğumuza süt dağıtıyoruz. 2021 yılında toplam 99.832 lt süt dağıtılmış olup, 2022 dağıtımları sürmektedir. Süt kuzusunun ulaştığı mahalleler: Altıntaş, Atatürk, Bademler, Camiatik, Çamlıçay, Denizli, Güvendik, Hacıisa, İçmeler, İskele, Kalabak, Kuşçular, M.Fevzi Çakmak, Naipli, Ovacık, Özbek, Rüstem, Sıra, Şirinkent, Torasan, Yaka, Yelaltı, Yeni, Yenice, Yenikent, Zeytinalanı.

 

 

 

Yerel hizmet merkezimizden, sokak hayvanlarını korumak için yaptığımız mama dağıtımlarını ise soğuk kış günlerinde yoğunlaştırıyoruz. Kedi ve köpek mamalarının yerine ulaşabilmesi için dağıtımdaki önceliğimiz ise  (hayvan dostu kartı) sahibi olanlar."

 

 

 

 

 

MESLEK FABRİKASI ÇOK SEVİLDİ

 

 

 

 

 

"Hizmet binamızda yer alan İzmir Büyükşehir Belediyesi Meslek Fabrikası Urla Şubesi, meslek sahibi olmak ya da kendini geliştirmek isteyen her yaştan Urlalının ilk adresi oldu. Butik çikolata, barista, aşçılık, pastacılık, yabancı dil, psikodrama kursları için her dönemde kayıtlar ilk günlerden dolarken, eğitimlerini tamamlayan kursiyerler MEB onaylı sertifikaları ile iş sahibi olabiliyor. Uzun soluklu kurslarımızdan sadece bu yıl 212 kursiyer mezun oldu."

 

 

 

 

 

MUHTARLARLA KESİNTİSİZ İLETİŞİM

 

 

 

 

"Vatandaşlarımızla kurumlar arasında köprü görevi gören muhtarlarımız, yerel hizmet birimlerimizin işleri öncelik sıralamasında ve Urlalıların sorunlarını gidermede önemli çözüm ortaklarımız. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Tunç Soyer’in düzenli aralıklarla muhtarlarımızla bir araya gelip onlardan gelen talepleri ilk elden ilgili birimlere aktarması, Urla Yerel Hizmet Birimi olarak da muhtarlarımızla sürekli iletişim halinde çalışmak ve işlerin takipçisi olmak, ilçemizin gelişiminde büyük katkı sağlıyor. Katkılarından dolayı teşekkür ederiz."