GÜNDEM Haber Girişi : 04 Kasım 2022 05:29

Buca Depremi korkuttu, vatandaş sokakta sabahladı

Buca Depremi korkuttu, vatandaş sokakta sabahladı
Buca'da saat 03:29'da Kandilli Rasathanesi'nin ölçümüne göre şiddeti 4.9 açıklanan deprem meydana geldi. Buca Cezaevi alanını tartışması olduğu dönemde yaşanan deprem, Vali Köşger'in ilçede katıldığı deprem tatbikatından 14 saat sonra gerçekleşti.

 

 

İzmir'de Buca'nın merkez üssü olduğu Kandilli Rasathanesi verileri çerçevesinde tespit edilen deprem korkuttu. 

 

 

 

İlk etapta 5.1 şiddetinde ölçüldüğü görülen Buca Depremi'nin şiddeti, bir süre sonra yapılan resmi açıklamalarda 4.9 olarak yer aldı.  

 

 

Deprem toplanma alanlarıyla alakalı olarak yurttaşların yüksek yapılar arasında kullanacağı alan bakımından en talihsiz ilçelerinden Buca'da, "Buca Cezaevi Yeşil Alan olsun" tartışmalarıyla, bu yönde çağrı ve kampanyaların yükseldiği bir dönemde yaşanan Buca Depremi, dünden yarına bir mesaj niteliğindeydi aslında. Buca Belediye Meclisi'nde konut altı alanların ticari alan(dükkana) dönüştürülmesi hususunda çok sayıda karar alındığı yönünde görüşlerin de gündeme geldiği ilçede, bu durum ticarileşen bina altlarında kolon kesme riskini ve beraberinde korkusunu getirse de deprem bir 'gerçek' olarak Bucalı'nın karşısına soğuk bir gece yarısında çıktı. 

 

 

 

VALİ KÖŞGER, BUCA'DA 14 SAAT ÖNCE ÖNCE TATBİKATA KATILMIŞTI

 

 

 

 

Bir gün önce de Buca'da gündem depremdi... AFAD ve Diyanet İşleri Başkanlığı işbirliğinde 81 ilde eş zamanlı yapılan Deprem ve Tahliye Tatbikatı için 3 Kasım Perşembe günü Buca'ya gelen ve Buca Ayyıldız Kuran Kursu binasında Buca Kaymakamı Mahmut Nedim Tunçer, bürokrat ve kursiyer öğrencilerle tatbikata bizzat katılan İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger, ilçeyi ziyaretinden 14 saat sonra bu kez Buca depremi ile ilgili kamuoyunu bilgilendirme göreviyle kamuoyu karşısına çıktı. 

 

 

 

 

 

İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger, sosyal medya hesabından İzmirlilere geçmiş olsun derken, "4.9 büyüklüğünde olduğu ifade edilen Buca merkezli depremde ilimizde bir cami minaresi dışında hasar ve yüksekten atlama şeklinde yaralanmalar dışında herhangi bir sıkıntı olmamıştır" ifadelerini kullandı. 

 

 

 

 

BAKAN SOYLU'DAN GEÇMİŞ OLSUN

 

 

   

 

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ilk açıklamasında, deprem ardından 2 vatandaşın 'panikle atlama' sonucu yaralandığı bilgisini paylaşırken, şu bilgileri verdi:  

 

 

 

"İzmir Buca'da, saat 3.29'da gerçekleşen 4.9 büyüklüğünde depremde şu ana kadar herhangi bir can kaybı bilgisi ulaşmamıştır. 2 vatandaşımız panikle atlama sonucu yaralanmış, bir camii minaresinde de hasar meydana gelmiştir. Gelişmeler oldukça kamuoyuna bilgi verilecektir. Hemşehrilerimize geçmiş olsun."

 

 

 

 

Bakan Soylu, ikinci açıklamasında ise, deprem korkusuyla yüksekten atlayan üç vatandaştan birinin durumunun ağır olduğunu açıkladı. Bakan Soylu,  20 kadar binada çatlaklar olduğunu belirterek, İzmir'de yapı stoğunun bir an önce değişmesi gerektiğini söyledi. 

 

 

 

 

KONAK'TA CAMİ MİNARESİ YIKILDI

 

 

 

 

 

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Deprem ardından tüm itfaiye ekiplerimiz devriyede. Konak'ta bir camimizin minaresi yıkıldı. İlk tespitlerimize göre çok büyük bir hasar yok. Detaylı tarama sürüyor" ifadelerine yer verdi. 

 

 

 

 

 

 

PROF.DR. ERCAN: "YIKIM EŞİĞİ M6,7. "

 

 

 

 

Prof.Dr Övgün Ahmet Ercan ise, sosyal medya hesabından "İzmir-Buca'da 4.11.2022 03.29'da 5km derinde M5,1'lik deprem, beni Kuşadası'nda uyandırdı. Bölge girilmektedir. Ancak, İzmir Kırığı henüz sessizdir. BAYRAKLAR ASİLI KALDİ İzmir Depremi (Doğu Kitapevi) kesin okuyunuz. Bayraklı, Bornova, Karşıyaka tetikte olsun. Yıkım eşiği M6,7." mesajını paylaştı.

 

 

 

Prof Ercan, "Buca depremi Kemalpaşa'da Gaziemire doğru uzanan Dağkızılca Kırığı ile Pamucak Körfezinden, Gaziemir, Kadifekale'ye doğru uzanan Tuzla Kırığı kavşağında olmuştur. Bu kesimde daha büyük deprem beklemiyorum" dedi. 

 

 

AFAD'dan yapılan yapılan açıklamada, 04:30'a kadar en büyüğü 2.4 şiddetinfe olacak şekilde toplam 13 artçı sarsıntı kaydedildiği belirtildi.

 

 

 

 

BUCA'NIN BAŞKANI, GECEDEN

SABAHA SAHADA VATANDAŞLA...

 

 

 

 

Buca Belediye Başkanı Erhan Kılıç da geceden sabaha Bucalı hemşehrileriyle değişik noktalarda bir araya geldi.

 

 

 

Başkan Kılıç,  "BUCAKUT ve Sarı Masa ekiplerimiz başta olmak üzere tüm ekiplerimiz ile görev başındayız. Gelişmeleri izliyoruz. Şu ana kadar herhangi bir mal ve can kaybı tarafımıza ulaşmamıştır" dedi.

 

 

 

 

BUCALI'NIN ALO YARDIM

TELEFONU: 0 850 228 28 22 

 

 

 

 

"Bu zor günlerden dayanışma ile çıkacağız. Sabahın ilk saatlerinde de komşularımızla bir aradayız. Ne mutlu ki çok hafif yaralarla atlattık. Kentimize geçmiş olsun" mesajını kişisel sosyal medya hesabından paylaştı. Kılıç, 1'i ağır 6 yurttaşın yaralandığını belirterek, "Yardıma ihtiyaç duyan vatandaşlarımız, 0850 228 28 22 numaralı telefondan belediyemiz ekiplerine ulaşabilir."

 

 

 

 

Başkan Kılıç, sahada yurttaşları yalnız bırakmayan BUCAKUT ekipleriyle birlikte günün ilk ışıklarıyla birlikte işlerine ya da okullarına giden Bucalılara sıcak poğaça dağıttı.