GÜNDEM Haber Girişi : 01 Nisan 2022 09:03

Buca Cezaevi Yıkımında Yeni Gündem İş Sağlığı ve Güvenliği Önlemi Alınmaması

Buca Cezaevi Yıkımında Yeni Gündem İş Sağlığı ve Güvenliği Önlemi Alınmaması
Buca Cezevi'nde asbest bertarafı ile ilgili olarak lisanslı firmanın mevcut moloz üzerinden asbest bertarafını sağladığı, ancak yıkım işlemimin henüz başlatılmadığı öğrenildi. Yeni gündem ise sahada, İş Sağlığı ve Güvenliği önlemlerinin alınmaması.

 

ZAFER KAPLANSOY 

 

 

Buca Cezaevi yıkımı işi ile ilgili yaşanan gelişmeler, Yüklenici Nermanoğlu Hafriyat firmasının yıkımın durdurulması, ardından yıkıntıdan demir ayrıştırma işlemi ve hafriyat kamyonlarının Buca Cezaevi'nden moloz bertaraf alanlarına yönlendirilmesi gibi süreçlerle gündeme gelmişti. 

 

 

Yıkım 31 Mart günü itibariyle halen başlatılmazken, 20 günlük kaçak yıkım yapılan süreçte oluşlan molozun asbest ile ilgili bertaraf sürecinin lisanslı firma tarafından tamamlandığı ve Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İzmir İl Müdürlüğü'nün bu durum nedeniyle molozun transfer edilmesi için Nermanoğlu firmasına izin verdiği öğrenildi. 

 

 

Hurdasından sahada ayrıştırılan moloz, kamyonlara yüklenerek sık aralıklı transferlerle kentteki İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin moloz depolama alanlarına yönlendirildi.

 

 

Buca trafiği moloz kamyonu trafiğiyle mevcut sıkışık halini katlanarak artırıyor. 

 

 

Artık yıkım alanı olan Buca Cezaevi alanı içine bşir adet su tankeri geldiği, ancak mevcut molozun demir vs. ayrışturma sürecinde parçalanması esnasında 'su tutulmadığı' ve göstermelil olarak sahada tutulduğu görüldü.

 

 

En önemli sorun Buca Cezaevi çevesindeki yerleşim alanlarının ve dükkanları  inşaat tozundan etkinmesi olmasının yanı sıra, Buca Cezaevi Yıkım Alanı'nda mesai yapan emekçilerin İş Sağlığı ve Güvenliği yönetmelik ve uygulamaları bakımından gerekli malzeme, kıyafet, ekipman ile çalışmaması  oldu.

 

 

Yıkım sahasında çalışan personelin mevcut inşaat tozundan korunmaya yönelik özel maske, göz koruyucu şeffaf maske, özel ayakkabı, başlık gibi donanımdan mahrum şekilde çalışması İş Sağlığı ve Güvenliği bakımından büyük riskler içeriyor.

 

 

Türkiye'de iş kazası istatistiği bakımından en çok vakanın yaşandığı sektörün inşaat olduğu düşünüldüğünde, yıkım ve moloz bertaraf gibi ağır bir iş kolunda Buca Cezaevi özelinde Nermanoğlu Hafriyat Firması tarafından yasa ve yönetmeliklere uygun önlem alınmaması, burada yeni bir iş kazasına ya da iş cinayetine davetiye çıkarması yönüyle endişeyle izleniyor.

 

 

Şu ana kadar da Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, bakanlığa bağlı İzmir'deki herhangi bir idari birimce bu konuda Nermanoğlu Firması uyarılmış değil. 

 

 

Önlem alınması ya da devletin ilgili kurum-kuruluşunca yüklenici firmanın uyarılması için bir iş kazasının  ya da iş cinayetinin gerçekleşmesi mi bekleniyor? Bu sorunun ucu açık ve muhataplarınca yanıt bekliyor.