ÇEVRE & SAĞLIK Haber Girişi : 06 Nisan 2022 10:50

Buca Cezaevi Tozunda Değişen Bir Şey Yok

Buca Cezaevi Tozunda Değişen Bir Şey Yok
Buca, Cezaevi yıkım işi nedeniyle sıradan bir güne; toz - toprak içinde, devlet kurumlarının tamamının uykuya yattığı bir anlayışın 'cezalısı' olarak başlıyor. Beylikler Dönemi'nin başladığı Buca'da devlet yok, Nermanoğlu firması var!

ZAFER KAPLANSOY 

 

 

62 yıl boyunca hizmet veren İzmir Kapalı ve Açık Cezaevi İnfaz Kurumu - Buca Cezaevi'nin yıkımı sürecindeki mevzuata ve çevre önlemlerine yönelik aykırılıklar devam ediyor.

 

 

Buca Cezaevi'nde 'kaçak yıkım' sürecinde devam eden Büyükşehir Belediyesi İmar Yönetmeliği'ne, hafriyat ve atık bertaraf yönetmeliği ile asbest yönetmeliğine, iş sağlığı ve iş güvenliği mevzuatına aykırı uygulamalar 'kör gözüne parmağım' şeklinde devam ediyor.

 

CEZALI BUCALI 

 

Yoğun trafik ve egzoz, zaten günlük hayatının olmazsa olmazı olan Buca ve Bucalı, her güne 'cezalı' olarak toz-toprak içinde başlıyor, gün boyu da bu devam ediyor.

 

Yıkım işi yüklenicisi Nermaoğlu Hafriyat Firması'nca, 20 günlük kaçak yıkım yapılan süreçte oluşan molozun asbest ile ilgili bertaraf sürecinin lisanslı firma tarafından tamamlandığı belirtilse de, henüz yıkılmayan cezaevi bloklarındaki zehirin nasıl bertaraf edileceği merak edilyor.

 

 

Nermanoğlu firması devlet kurumlarının genelden yerele uykuda izlediği Buca Cezaevi yıkımı ile ilgili daha önceki haberlerimizde belirttiğimiz üzere 'Köpeksiz köyde değneksiz gezmeye' devam ediyor.

 

 

İLK KAZMA AK PARTİ İLÇE BAŞKANINDAN GELMİŞTİ, YIKIM KAÇAK ÇIKMIŞTI!

 

 

 

 

 

69 bin metekarelik alanda ilk olarak AK Parti Buca İlçe Başkanı Hakan Kalfaoğlu'nun iş makinesi kabinine geçerek yıkımı ve hafriyat işlemini başlattığı günden bu yana 16 blokluk cezaevindeki yıkımın insani ve çevreye saygılı standartlara uygun yıkımı hususunda maalesef sorumluluk alarak 'kabine geçen' ve Bucalı'nın sağlığını önemseyen idari adım atan bir makam ortada yok!

 

 

Buca Cezaevi girişi alanında, tahminen firma tarafından Çevre Şehircilik Bakanlığı ani denetimi için hazır bulundurulan ve yıkım-atık hurda bertarafı sırasında oluşacak tozu bastıracak suyu sıkacak tanker göstermelik olarak bulunuyor.

 

 

Zaten hacmi küçük su tankerinin kullanılması bile, daha yıkımı ruhsatlandırılmayan ya da geç ruhsatlandırılan Buca Cezaevi'nin  ortaya çıkardığı toza yetecek gibi görünmüyor.

 

 

 

 

BUCA'DA 'BEYLİKLER' DÖNEMİ BAŞLADI, MÜLK ADALETİN TEPESİNE OTURDU!

 

 

Deyim yerindeyse, 'Beylikler Dönemi', Nermanoğlu firmasının bu uygulamalarıyla, üstelik bir Cumhuriyet yapısı bünyesinde Buca'da sorumlu mevkilerdeki herkesin 'üç maymunu oynaması' neticesi yeniden başladı.

 

 

Merkezi iktidarın ilçedeki temsilcisi konumundaki AK Parti Buca İlçe Başkanı Kalfaoğlu'nun, Buca Cezevi'nde yıkım için ilk kazmayı vurup fotoğraf vermesi ardından geçen bunca süre sonrasında, Bucalı'nın sağlığı için, göstermelik olarak şantiyede duran su tankerlerini devreye sokmak için  sahaya gelip gelmeyeceği ise meçhul.

 

 

BUCA CEZAEVİ ÖZGÜRLEŞİRKEN PLATFORMU AÇIKLAMASI

 

 

Ayrıca bugün (6 Nisan 2022 Çarşamba) saat 14:00'da Buca Cezaevi girişinde "BUCA CEZAEVİ YEŞİL ALAN OLMALIDIR" çağrısıyla bir araya gelecek  sivil toplum kuruluşları ve duyarlı Bucalılar, "BUCA CEZAEVİ ÖZGÜRLEŞİRKEN PLATFORMU" adına yapılacak basın açıklamasında, alanın 'ranta açılmaması çağrısı'nı kamuoyu ile paylaşacak.

 

 

 

Çevre sakinleri de kapı önlerinde yazdıkları mesajlarla kendince tepkilerini verse de, Buca Cezaevi cephesinde değişen birşey olmuyor.

 

Bundan sonrasının  yeşil alan olması hususunda çağrı yapmak, çabalamak, gelecek nesillere beton arasında bir nefes alma alanı bırakma sorumluluğunu üstlenmek Bucalının cesaret ve vicdanına kalıyor....