YEREL YÖNETİMLER Haber Girişi : 25 Mart 2022 20:33

Beydağ'ın Bu Haftaki Menüsünde KEŞKEK var!

Beydağ'ın Bu Haftaki Menüsünde KEŞKEK var!
Kış soğuklarının yerini bahar havasına bıraktığı günlerde dinlendirici bir mola hepimizin istediği şeydir. Bu vermek istediğimiz mola yolumuzu hem havasıyla hem doğasıyla hem de lezzetleriyle büyüleyici bir yerde olmalı. Adres belli: İzmir'in Beydağı

 

 

Beydağ, tarihin ilk çağlarından bu yana çeşitli kavimlerin yerleşip yaşadığı yerlerden biridir. Bu sebeple çeşitli kültürler bir araya gelmiş kendi mutfak kültürünü de beraberinde getirmişlerdir.

 

 

İlçe tarihin kalıntılarını, yaşanmışlıklarını içeriyor, yeşil ve antik alanları iç içe barındıran el değmemiş güzellikleriyle Beydağ, Kestane ve İncir Festivalleriyle ünlü bir ilçedir.

 

 

Festivalde muhakkak yöreye has usul ve malzemeden yapılmış keşkek dağıtılır. Bunların yanında huzurlu tatilinizi lezzetli yiyeceklerle taçlandırmak isterseniz, Kestane bahçelerini gezdikten sonra yeşillikler arasında bulunan Beydağ Barajı’nın yakınlarındaki kır lokantasını  ziyaret etmeniz yeterli olacaktır.

 

 

Yöre sakinlerinin içtenliği ve samimiyetiyle yabancılık çekmeyeceğiniz kesin. Size bir tabak yöresel keşkek ya da yağlı lavaşa sarılmış simit verirlerse şaşırmayın.

 

 

Simit dürüm ve keşkek ilçenin kestane ve incirinden sonra en meşhur zenginlikleridir. Beydağ’ın tarihi kadar eski olan bu keşkeği Beydağ örf adetlerinde yeri oldukça büyüktür. Nedeni ise bu yemeğin bölgede yaşamış olan ilk yörüklerin temel yiyeceklerinden olmasıdır.

 

 

Özellikle kız isteme adetlerinden biri kız evine keşkeklik buğday götürülmekteymiş. Yine bu düğünlerde büyük kazanlarda keşkek pişirilir ve dağıtılırmış. Düğün sahibi varlıklı bir aileyse etli, etle yapacak durumu olmayan düğün sahipleri ise tavuklu keşkek yaparlarmış. Ama âdet ya muhakkak o keşkek yapılmalıymış.

 

 

Yağlı lavaşa poğaça ise yöre halkının ifadesiyle ‘‘simit dürüm’’ kahvaltıların vazgeçilmezidir. Piştikten sonra üzerine yağ sürülen lavaşın arasına yağlı simit sarılarak tüketilmesiyle ismi de ‘‘simit dürüm’’ ifadesini almış. Bu lezzetlerle ve harika havası olan doğasından faydalandığınız Beydağ’ını bir daha tatil rotanızdan eksik etmeyeceksiniz.

 

BAŞKAN FERİDUN YILMAZLAR TARİFİYLE... 

 

 

Keşkek ve simit dürümün Beydağ için çok önemli olduğunu belirten Beydağ Belediye Başkanı Feridun Yılmazlar, keşkeğin tarifini bizlere şöyle veriyor:

 

 

“Beydağ keşkeği için kullanılan malzemeler;

-40 kg yarma buğday

-22 kg dananın boyun kısmından olacak şekilde et

-3,5 paket tuz

-12 kg tereyağı

-500 gr aşı biber

-6 kg soğan

-1,5 lt dana etinin haşlanmış suyu

-8 kg zeytinyağı

 

 

Buğday 5 veya 6 kez soğuk su ile yıkanarak içerisindeki toz toprak gibi çöplerden arındırılır. Kaynayan suda bir gece önceden buğday kendisini salana kadar kabarması için bekletilir. Kazanın ağzını kapatırsak daha çabuk hazır olur. Hafif yağlı dananın boynundan alınmış dana etini ayrı bir tencerede kaynamaya bırakılır. Dananın eti kemiğinden ayrılana ve kemiklerdeki etler kemikten ayrılanına kadar pişirilir.

 

 

Ayrı bir kazanda olan içerisinde sadece su bulunan kaba eğer buğdayı 50 kilo kullandıysak 10 kilo oranında zeytinyağı konarak kaynatılır daha sonra içerisine soğan atılır. Soğan yumuşadıktan sonra haşlanmış buğday süzgüden geçirilerek bu kazanın içerisine girer.  Keşkek dibini tutmaması için sürekli yöredeki adı tokmak olan tahta kaşık ile karıştırılır. Buğday iyice kabardıktan sonra ve zeytinyağının sarılığı gidene kadar pişirilir. Etin kaynayan kemik suyunun bulunduğu kaptaki suyu pişen keşkeğe dökülür. Ve sürekli buğdaylar ezilerek karıştırılır. Haşlanan et keşkeğin içine ilave edilir. 1 saat et ile ezildikten sonra tuz ilave edilir. Eğer kuru kalırsa et suyu ilave edilir. Son olarak ayrı tavada eritilmiş Beydağ’a ait olan doğal tereyağı üzerine dökülür. Tokmak ile tekrar dövülür. Buzdolabında saklanır tüketilmek istendiğinde tekrar ısıtılabilir. Bir hafta içerisinde tüketilmelidir.”

 

 

Bu leziz tarif için tüm misafirleri yerinde tatmaya, Beydağ’a davet ediyoruz diyen Başkan Feridun Yılmazlar tüm tarih kokan lezzetseverleri yeşille mavinin birleştiği Beydağ’a davet etti.

 

 

Ayrıcakatılım sağladıkları bir çok fuarda ve zirvede Beydağ Keşkeği’nin yoğun ilgi gördüğünü belirten Başkan Yılmazlar, işletmeciliğini belediyenin yaptığı Baraj Kır Lokantası’nda belirli günlerde keşkek de menünün arasında bulunduğunu belirtti.