YEREL YÖNETİMLER Haber Girişi : 06 Ekim 2021 22:48

Beydağ'da 24 Ekim'de Kestane Festivali Var!

Beydağ'da 24 Ekim'de Kestane Festivali Var!
Beydağ Belediye Başkanı Feridun Yılmazlar, kestaneciliğin kalbi dediği ilçesinde; 24 Ekim'deki 2.Kestane Festivali'ne herkesi davet etti; Kestane Unu Tesisi’nde doğal glutensiz ürün üretildiğini söyledi.

 

Beydağ Belediyesi, üretim ve üreticiyi desteklerken, kurduğu tesislerle de bölgenin ekonomik kalkınmasına katkıda bulunmaya çalışıyor.

 

Bu amaç kapsamında, Beydağ Belediyesi Kestane Unu Üretim Tesisi, şu sıralarda başlayan üretim sezonu ile kestane unu üretiyor ve belediyenin öncülüğünde 24 Ekim’de Çomaklar Mahallesi’nde düzenlenecek olan 2.  Kestane Festivali’ne hazırlanıyor.

 

 

ÜRETİM BAŞLADI

 

Beydağ Belediye Başkanı Feridun Yılmazlar, kestaneciliğin Beydağ’ın olmazsa olmazı olduğunu ifade ederek,  Kestane Unu Üretim Tesisi’nde kestane unu üretmeye başladıklarını ve ilk meyvelerini İstanbul’da düzenlenen Tarım Zirvesi’ne taşıdıklarını belirtti.

 

Başkan Yılmazlar, “Tesis için hala birkaç makine eksiğimiz var. Onları da eksiksiz olarak tamamladığımızda daha seri üretime başlayıp, üreticimizin ürünü olan kestanenin katma değerini artıracağız. 24 Ekim Pazar günü düzenlemeyi planladığımız 2. Kestane Festivali’nde açılışını gerçekleştireceğiz. Kestane unu Çölyak hastaları için büyük önem arz ediyor” dedi.

 

Ayrıca İstanbul’da CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun da beğenisini kazanan kestane unu, Beydağ ekonomisi için büyük önem taşıyor.

 

 

“YILLIK 5 BİN TON ÜRETİLİYOR

32 ÜLKEYE İHRAÇ EDİLİYOR”

 

Başkan Yılmazlar, dünyanın en güzel kestanelerinin Türkiye’de yetiştiğini vurguladı, şöyle devam etti:  “İtalya, Almanya, Lübnan ve Katar başta olmak üzere 32 ülkeye ihracat yapan ülkemizin her geçen yıl dünya kestane pazarındaki rolü büyüyor. Ege Bölgesi’nde güzel ilçemiz Beydağ, kestane üretiminde önemli bir paya sahip. Beydağ’da; Ovacık Yaylası’nda ve Çomaklar mahallemizde üretim yapılan kestane miktarı yıllık 5 bin ton civarındadır. Böylesine öneme sahip bu bölgelerde bulunan kestane ağaçları ormanlık alan içerisinde kaldığından maalesef hastalık ile mücadelede bazı sıkıntılar yaşamaktadır. Hastalıktan dolayı rekolte her geçen üretim sezonunda düşmektedir. Şimdi bir de gal arısı adında bir hastalık başladı. Çalışmalarımıza başladık kestane üreticilerimizle çalışmalar yapıp hastalığı yok etmeye çalışıyoruz.

Kestanelerimiz Kestane Unu Tesisimizde hijyenik olarak işlenerek ardından kapalı sistem fırınlarda kurutulup değirmende hiçbir katkı maddesi eklenmeden un haline getiriliyor.” 

 

 

 

“DOĞAL OLARAK GLUTENSİZ”

 

Kestane unu; çölyak hastaları, kestane ununu hammadde olarak kullanan pasta, hazır gıda ve bebek maması üreticileri ile kestane unu tercih eden tüketicilerin ilgi odağında olacağı biliniyor.

 Çölyak hastalarının ömür boyu gluten içermeyen gıdalarla diyet yapmak zorunda olduğunu anlatan Başkan Yılmazlar, proje kapsamında bu hastalar için, oldukça pahalı olarak ithal edilen glutensiz un yerine, düşük fiyatta glutensiz kestane unu üretilmiş olunacağına dikkat çekti. Yılmazlar, böylece, hastaların tüketmek zorunda oldukları glutensiz gıda fiyatlarının da aşağı çekilebileceğini bildirdi.