ÇEVRE & SAĞLIK Haber Girişi : 13 Aralık 2021 23:41

Ayvalık'taki Felaket, Sonuçlarıyla Kuzeyi Sarabilir!

Ayvalık'taki Felaket, Sonuçlarıyla Kuzeyi Sarabilir!
Kuzeyin Yıldızı Ayvalık Karaayıt Köyü'nde, Bergama, Dikili, Altınova gibi merkezlerin içme ve sulama suyu ihtiyacını karşılayan Madra Barajı; yağış nedeniyle çöken Bilfer Madencilik demir atık depolama alanının atıklarıyla kirlendi.

Doğanın insanlığa armağanı ve 'Kuzeyin Yıldızı' Ayvalık, bir çevre felaketinin odağı oldu. İlçedeki Karaayıt Köyü'nde, başta Ayvalık olmak üzere yine turistik olduğu kadar tarımsal faaliyetlerin de yürütüldüğü Bergama, Dikili, Altınova gibi merkezlerin içme ve sulama suyu ihtiyacını karşılayan Madra Barajı'na 3 km mesafedeki Bilfer Madencilik'e ait 'Demir Atık Depolama Alanı'nda çökme meydana geldi. 

 

BİR YIL DOLMADAN İKİNCİ FELAKET 

 

Ocak ayında yoğun yağış nedeniyle yaşanan 'atık alanındaki kimyasal maddelerin baraja karışması' durumu, bir yılı dolmadan, yeniden yaşandı. Alanda atıkların toplandığı ağır metallerin bulunduğu atık tepeciklerindeki malzemeler; gerekli önlemler alınmadığı için köydeki dereye karışması engellenemeyince, bu su yolu aracılığıyla bölgenin su kaynağı Madra Barajı'na ulaştı.

 

Daha önce Ayvalık'ta çevrecilerin davalarıyla firma tarafından 2008'de alınan ÇED Raporu,mahkeme kararıyla iptal edilmesine rağmen; tesisin mevcut konumunu 200 metre değiştirerek yeniden ÇED izin raporu aldığı bilinen saha için köyün 125 dönüm merası da firma tarafından alınımıştı. 

 

Yerel dinamiklerle Ayvalık Belediyesi ve Ayvalık Tabiat Derneği'nin kararlı çabalarıyla, sahanın faaliyetlerine son vernesi için verilen mücadele, bu felaketler ardından, tehdit ettiği alan bakımından geniş katılımlarla büyüteceğe benziyor. 

 

Ayvalık Tabiat Platformu, twitter sosyal medya hesabından duyurduğu mesajında,

 

"Karaaayıt Köyü’nün meralarına el konularak işletilen Bilfer demir zenginleştirme tesisi atıklarıyla bir yıl içinde ikinci facia yaşandı! Cevherin alındığı (Ayazmant Demir Madeni Projesi) ruhsatı iptal edilsin ve acilen kapatılsın"

çağrısında bulundu. 

 

BELEDİYE KONUNUN YASAL TAKİPÇİSİ 

 

Ayvalık Belediyesi de, Belediye Başkanı Mesut Ergin'in sosyal medya hesaplarından yaptığı açıklamayı,takipçileriyle paylaştı. Başkan Ergin, şöyle seslendi: 

 

"Ayvalık’ın Karaayıt Köyünde Balıkesir İl Mera Komisyonu tarafından pandemi yasaklarının başladığı ilk gün alınan karar ile mera alanları Bilfer Madencilik’e devredilmişti.
Yaşanan yağışlar sonrası göçük meydana geldi ve maden atıkları suya karıştı. Ayvalık Belediyesi olarak Balıkesir Çevre İl Müdürlüğü'ne ihbarda bulunarak, tarafımızdan alınan numuneleri suya kimyevi madde bulaşıp bulaşmadığının kontrolünü yapmak üzere incelemeye gönderdik.
Yasal yollar ile de konunun takipçisiyiz.
Karaayıtlı hemşehrilerimizle dayanışma içinde olmaya devam edeceğiz."  

 

SOSYAL MEDYADA TÜRKİYE GÜNDEMİNDE  

 

Öte yandan çevrecilerin #AyvalıktaFelaket tabelasıyla twitterda başlattığı mesaj sağanağı, konuyu Türkiye gündemine taşıyarak, konuyu bilmeyen yurttaşların da felaketten haberdar olmasına olanak sağladı.        

 

Karaayıt Köylüleri de,tesisin kapatılmasını istiyor, ancak seslerini sorumlu kurumların duymak istemediğinden yakınıyordu.